Plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Sodobna plinska kondenzacijska peč deluje v nižjem temperaturnem režimu, zaradi česar so toplotne izgube peči in toplotne izgube z odvedenimi plini minimalne v primerjavi s klasičnimi napravami. Kondenzacijska peč skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvarja v ogrevalno toploto.

Po statistiki nemškega združenja za industrijo (Haus-, Energie- und Umwelttechnik, BDH) so kondenzacijske plinske peči najbolje prodajani ogrevalni sistemi v Nemčiji.

 

pec kondenzacija 3

Foto: Viessmann d.o.o

pec kondenzacija

 

Prednosti:

Udobje

Zaradi kompaktne izvedbe je kondenzacijsko plinsko peč mogoče namestiti klasično v kleti, v bivalnem delu stanovanja ali na podstrešju.

 

Zanesljivost

Plinske kondenzacijske peči so preizkušene in zanesljive. Na trgu so že dovolj časa, da so bile odpravljene vse morebitne konstrukcijske in druge napake. Peči imajo preprosto zasnovo, delujejo tiho in učinkovito. Zaradi tega so stroški vzdrževanja teh naprav zanemarljivi. Poleg tega je njihova življenjska doba dolga.

 

Varovanje okolja

Kondenzacijske peči odlikujejo majhna poraba energije in najmanjše možne emisije škodljivih snovi v okolje. Če združimo plinsko ogrevanje z obnovljivimi viri energije (biometan ali sončna energija), še dodatno prispevamo k varovanju okolja.

 

pec kondenzacija 2

Foto: Vaillant d.o.o

 

Cenovno ugodno ogrevanje

Če je vaš dom že opremljen s priključkom za zemeljski plin, potrebujete le še sodoben plinski kondenzacijski kotel za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Pri oceni stroškov ogrevanja je treba upoštevati začetne investicijske izdatke, stroške goriva in stroške vzdrževanja sistema. Pri vseh teh kategorijah se v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi zelo dobro izkaže plinska kondenzacijska peč.

Cena izvedbe prehoda na ogrevanje s plinsko kondenzacijsko pečjo, izvedenega »na ključ«, znaša za stanovanjsko hišo od 3.000 EUR. Če ste za ogrevanje do zdaj uporabljali zastarel kotel na kurilno olje, boste s preprostim izračunom letnih stroškov za ogrevanje, pripravo tople sanitarne vode in kuhanje hitro ugotovili, da se vam investicija lahko povrne že od dveh let naprej.

 

pec kondenzacija 4

Foto: Vaillant d.o.o

 

Izračun koristne energije

Zgornja kurilnost (»kalorična vrednost«) zemeljskega plina je vsa toplota, ki se sprosti pri zgorevanju. Kalorična vrednost zemeljskega plina znaša 10,70 kWh/Sm3. Izkoristki plinskih kondenzacijskih kotlov so 95-odstotni glede na zgornjo kurilnost. Koristna energija kondenzacijske peči tako znaša 10,14 kWh/Sm3.

Občutno znižanje cen zemeljskega plina se v zadnji dveh kurilnih sezonah nadaljuje. Konkurenca med ponudniki zemeljskega plina je zagotovilo, da bodo cene zemeljskega plina v Sloveniji tudi v prihodnje ugodne. Izračuni energetskih strokovnjakov, ki temeljijo na primerjavi cen energentov in izkoristku ogrevalnih sistemov, kažejo, da lahko pri porabi 3.000 litrov kurilnega olja ob njegovi trenutni ceni prihranimo do 1.700 evrov na leto, če ga zamenjamo z zemeljskim plinom.

Vir: www.zemeljski-plin.si, GIZ DZP, g. i. z.


Povezane vsebine


IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.