Plinovodni sistem je odporen in zanesljiv

Kljub rusko-ukrajinskemu vojaškemu konfliktu je oskrba s plinom ves čas ostala zanesljiva. Plinovodni sistem se je izkazal za zelo zanesljivega.

V letu 2022 je bilo v javnosti mogoče zaznati veliko dvomov glede zanesljivosti oskrbe in cen zemeljskega plina. Pojavljala so se najrazličnejša vprašanja glede pritokov plina v Evropo, cena plina na veleprodajnih trgih pa je strmo rasla. Leto pozneje je vse drugače.

 

plinovod

 

Lanskoletni strah je bil večinoma odveč. Kljub rusko-ukrajinskemu vojaškemu konfliktu je oskrba s plinom ves čas ostala zanesljiva. Plinovodni sistem se je izkazal za zelo zanesljivega. Tudi cena zemeljskega plina na veleprodajnem trgu, ki je v prvi polovici leta 2022 skokovito rasla – tudi do petkratnika cene z začetka leta 2022, je danes na veleprodajnih trgih najnižja v zadnjem letu dni.

Za ta letni čas rekordno polna skladišča plina

Poglejmo, kaj se je v preteklem letu dogajalo v »plinskem zakulisju«. V prvih osmih mesecih prejšnjega leta so se postopoma zniževali pritoki zemeljskega plina iz Rusije v Evropo. Pojavljale so se skrbi, ali in kako bo Evropa sploh lahko nadomestila manjkajoče količine plina. Skladišča tega energenta so bila po koncu pretekle zime namreč že precej prazna. Posledično je Svet Evropske unije konec junija lani sprejel uredbo, ki določa, da morajo biti podzemna skladišča plina do 1. novembra 2022 napolnjena do najmanj 80 odstotkov njihovih zmogljivosti. Zgodilo se je nepredstavljivo, saj so bila skladišča plina sredi novembra lanskega leta 95-odstotno založena z zemeljskim plinom.

Kakšno pa je stanje v skladiščih plina ta hip? Kljub temu, da je večji del najhladnejših dni v letu že za nami, so danes skladišča z zemeljskim plinom napolnjena do več kot 55 odstotkov zmogljivosti. Za primerjavo: to je še enkrat več kot lani ob istem času.


Skladišča plina se polnijo v poletnih mesecih za potrebe večjega odjema v zimskih mesecih. Večji odjem gre seveda skoraj v celoti na račun ogrevalne sezone.


plinovod zapolnjenost skladisc v evropi

Napolnjenost skladišč plina v letih 2021, 2022 in 2023. Vir: Agsi

baner plinski kotli

Cena plina se je umirila

Kot rečeno, se je cena zemeljskega plina na veleprodajnih trgih v letu 2022 najprej močno dvignila. Najvišje vrednosti je dosegla pred začetkom ogrevalne sezone, avgusta. A ker se cena z veleprodajnih trgov na končne odjemalce prenaša postopoma, je obstajala utemeljena skrb, da bodo gospodinjski odjemalci za letošnjo ogrevalno sezono prejeli zelo visoke račune za ogrevanje. Podražitvam seveda nismo mogli v celoti ubežati, so pa bile te bistveno bolj zmerne, kot je kazalo dogajanje na nabavnih trgih plina. Danes je cena plina na nabavnih trgih najnižja v zadnjih 18 mesecih.

plinovod cene zemeljskega plina

Gibanje cene zemeljskega plina na veleprodajnem trgu (nabavni trg). Vir: trgovalno vozlišče TTF.


Celotna zmogljivost skladišč v Evropski uniji je 1.111 TWh, kar je 115-kratnik slovenske letne porabe plina.


Plin tudi iz Alžirije

V zadnjem obdobju pa se je bistveno spremenila struktura virov pritoka plina v Evropo. Evropska unija je pomembno zmanjšala odvisnost pritokov plina iz Rusije po plinovodu in jih uspešno nadomestila s pritoki plina iz drugih virov (LNG – utekočinjeni zemeljski plin, z ladjami, z Norveške, Alžirije …). Tako denimo Slovenija od 1. januarja letos dobiva plin tudi iz Alžirije. Dobava znaša 300 milijonov kubičnih metrov plina na leto, kar je skoraj trikrat toliko plina, kot ga porabijo vsa gospodinjstva v Sloveniji. Po napovedih si bo Slovenija prizadevala še povečati te količine. Slovenija je sicer zemeljski plin iz Alžirije dobivala že med letoma 1992 in 2012.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI