Od novembra lani, ko je država določila cenovno kapico za zemeljski plin, se je borzna cena plina več kot petkrat znižala, a slovenska gospodinjstva za kilovatno uro še vedno plačujejo 0,073 evra (državno regulirana cena, brez davkov in prispevkov). Zakaj?

 

borzna cena plina

 

Kakor pravijo na Geoplinu, so bile količine zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce za prvo polovico letošnje kurilne sezone (do konca leta) zakupljene tudi v času najvišjih cen plina, zaradi regulacije pa bodo do konca leta ostale na 73 evrih za megavatno uro. Vpliv nižjih borznih cen plina se bo odrazil šele na cenikih za leto 2024, saj so količine, zakupljene za dobavo po 1. 1. 2024, delno že pod vplivom nižjih cen na trgu, ki so tudi nižje od tržno reguliranih.

 

Cena plina bo nižja tudi do 20 odstotkov

GEN-I je že objavil nov cenik za gospodinjske odjemalce, ki bo veljal od 1. 1. 2024 – cena kilovatne ure plina bo po novem 0,07125 evra z DDV oziroma 0,05840 evra brez DDV, omrežnine, trošarine in drugih obremenitev. Nova cena zemeljskega plina pri GEN-I bo tako brez upoštevanja dajatev za okroglih 20 odstotkov nižja od zdajšnje.

 

baner plinski kotli

Zakaj je cena plina na borzi nižja?

Sedanje tržne cene plina so približno petkrat nižje kot pred enim letom. Razlogov za to je več, pojasnjujejo na Geoplinu: evropska skladišča plina so več kot 95-odstotno polna, poraba plina je zaradi nadpovprečno toplega vremena podpovprečna, hkrati pa je uvoz utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) še vedno razmeroma velik. V nadaljevanju zime pa lahko cene plina ob kakršnikoli večji spremembi močno zanihajo. To se je denimo pokazalo ob obsežnejših vzdrževalnih delih na Norveškem, ki so trajala dlje od napovedi in so bolj omejila norveški uvoz plina v Evropo, kar je povzročilo dvig cen plina.

 

Regulacija cen plina ne bo več potrebna

Veleprodajne cene plina so že zdaj nižje od reguliranih, zato s 1. januarjem regulacija cen plina ne bo več potrebna. Regulacija cen električne energije za gospodinjske odjemalce pa bo po besedah Dejana Paravana, generalnega direktorja družbe GEN energija, zelo verjetno podaljšana. Pri tem bo pomembno, da se del odjema veže na tržne cene elektrike, da bodo končni odjemalci dobili signal in začeli delati na zmanjšanju odjema.

 

borzna cena plina evropa

Cena plina v Sloveniji nad povprečjem EU-27

Septembra je bila cena plina (skupaj z davki) v Ljubljani višja od povprečja EU-27. Dosegla je 12,08 centa za kilovatno uro, povprečje EU-27 pa je 10,78 centa za kilovatno uro. Največ za plin plačujejo v Stockholmu, skoraj trikratnik povprečja EU oziroma 11-krat več kot v Budimpešti, kjer imajo najcenejši plin v EU.

 

Cena zemeljskega plina

Plinovodno omrežje je največje infrastrukturno omrežje za prenos energije v Evropi. V Sloveniji ima trenutno najmanjši ogljični odtis med daljinskimi sistemi. Ponekod v Evropi v plinovodno omrežje že dodajajo obnovljive pline in tako izkoriščajo obstoječo infrastrukturo za oskrbo z obnovljivimi viri energije. Med obnovljive pline spadajo biometan, sintetični plin in vodik.

 Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.