Prehranska in energetska neodvisnost sta v tem trenutku pomembnejši kot kadarkoli. Nekateri strategi in drugi napovedovalci bodočnosti so sicer opozarjali na nevarnosti, vendar jih odločevalci niso dobro slišali. Zdaj je pravi čas, da se vsak prične prilagajati po svojih zmožnostih, ena od njih je tudi prehod na dosegljive energente. Sobni kamini in kombinirani kotli na pelete in drva so zagotovo korak v to smer.

 

Kombiniran kamin na drva in pelete

Kombiniran kamin na drva in pelete omogoča prilagajanje uporabnika trenutnim cenam in dostopnosti obeh kuriv. Odločamo se lahko med pripravo, prenosom in ročnim nalaganjem polen ter med avtomatskim delovanjem na pelete, ko lahko pozabimo, da kamin sploh imamo. 

Sodobna tehnika omogoča zgorevanje obeh kuriv z razmeroma visokim izkoristkom. Zgorevalni vložek iz ognjeodporne litine omogoča dovod pelet in zraka za podpih. Ko pelet zmanjka v istem prostoru uspešno zgorijo polena. Prehod s polen na pelete deluje avtomatsko, ko polena odgorijo se samodejno vključi dovod pelet. Elektronika omogoča vzdrževanje izbrane temperature v prostoru in tudi upravljanje na daljavo, če je vgrajen modem za daljinski nadzor s telefonom. Različni kamini imajo vgrajen še avtomatski vžig, samočistilno funkcijo in izbiro programov delovanja. Varovani so še pred povratnim plamenom, zato ni možno, da bi plamen med zgorevanjem drv povzročil vžig pelet v zalogovniku. 

 Kombiniran sobni kamin na polena in pelete

Kombiniran sobni kamin na drva in pelete

Lastnosti kuriv

Med zgorevanjem polen je slika plamenov bolj mirna in sproščujoča, pokljanje pa spominja na sedenje ob tabornem ognju. Med prenašanjem, prižiganjem in dolaganjem polen se vrnemo v stare čase in rustikalno romantiko bivanja. Prednost je tudi nizka cena. Kotli na pelete in ogrevanje z njimi pa nudijo visoko energetsko gostoto, boljši izkoristek, avtomatsko delovanje in natančno krmiljenje moči.

 baner lesna biomasa kotli

Kombinirani kotli na drva in pelete

Peči na drva in pelete večjih moči majo praviloma dve ločeni kurišči, saj sta čim višji izkoristek in čistost zgorevanja dve osnovni zahtevi. Omogočajo najvišjo neodvisnost in popolno prilagajanje vsem željam uporabnika. Primerni za uporabnike, ki radi sami nalagajo polena in ki si občasno zaželijo popolno udobje avtomatiziranega ogrevanja. Taki kotli avtomatsko preklapljajo med obema kurivoma, tehnika je vedno bolj izpiljena. Tudi izbira na trgu je vedno boljša, zanimanje kupcev pa raste, saj delujejo na drva, ki so pri nas vedno dosegljiva, pa še presežna vrednost ostane doma.

 Kombinirani kotli na pelete in polena

Kombinirani kotli na pelete in drva - prerez dvokuriščnega kotla proizvajalca KWB Combifire

 

Zgradba kombiniranega kotla na pelete in drva

Kombinirani kotli na pelete in drva je iz dveh zgorevalnih komor pripravljenih za posamezno kurivo. V peletnem delu se nahaja polž za dovod pelet, zgorevalna skodelica, podpihi in mehanika za avtomatsko odvajanje pepela. V delu za polena se nahaja šamotna obloga, podpihi in šoba za dodatno zgorevanje dimnih plinov. Skupen je samočistilni izmenjevalec toplote med dimnimi plini in ogrevalno vodo.

Taki kotli na peletni strani potrebujejo še zalogovnik z mehanizmom za zajemanje in prenos iz zalogovnika do kotla. Lambda sonda in krmilna elektronika vodita zgorevanje in količino zraka za podpih, zato je izkoristek visok. Izvedba kotla je modularna, zato sta prenos in montaža pri kupcu hitra in enostavna. Zaradi dobrega zgorevanja ostane manj pepela, praznjenje predala je potrebno samo vsakih 10 dni.

Kombinirani kotli in kamini na pelete in drva uporabniku zagotavljajo višjo varnost, prilagajanje trenutnim cenam kuriva in visoko udobje med uporabo.


 Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.