Sistem centralnega prezračevanja je običajno sestavljen iz številnih elementov, ki so med seboj povezani s kanalskim razvodom. Z ustreznim izborom tovrstnih prezračevalnih elementov lahko dosegamo visoko stopnjo bivanjskega ugodja, ter energetsko učinkovit in za uporabnika prijazen prezračevalni sistem.

 

S široko paleto dodatne opreme lahko zrak dogrejemo ali ohladimo, dosežemo tišje delovanje, ter poskrbimo za ustrezen zajem oz. vpih zraka v prostor.
Raziskave iz preteklih let so pokazale, da je naša produktivnost občutno slabša, če vdihujemo slab in izrabljen zrak, ki se zadržuje v slabo prezračevanih domovih. Ker v povprečju preživimo 70% našega časa doma, je pomembno, da poskrbimo za ustrezno prezračevanje. Z ustreznim in energetsko učinkovitim prisilnim prezračevanjem, lahko vplivamo na prihranek energije, poleg tega pa poskrbimo za zdravje in boljše počutje.

 

systemair GRAF


Pri načrtovanju prezračevalnega sistema vsekakor igra pomembno vlogo ustrezen izbor prezračevalne naprave, ki je tudi ključni element celotnega prezračevalnega sistema. Napravo običajno izberemo iz diagramov pretoka zraka v odvisnosti od zunanjega tlaka (upor kanalskega razvoda). Primer diagrama za napravo Systemair VTC 300:
Kriteriji za izbor ustrezne naprave so navedeni v Pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah  (PURES), ki določa in zahteva:
-    izkoristek rekuperacije (več kot 75% za centralne naprave),  
-    SFP (skupna specifična moč ventilatorjev manjša od 2,5 kW/(m3/s),
-    nočno prezračevanje (hlajenje prostorov).
-    upravljanje z vlago.

 

Prezračevalna naprava

Prezračevalna naprava je ključni element prezračevalnega sistema.
Izberemo jo glede na velikost in zasedenost prostora, pri tem pa je potrebno upoštevati naslednje dejavnike:

-     Energetska učinkovitost (poraba električne energije, izkoristek vračanja odpadne toplote,...)
-     Raven zvočnega tlaka
-     Enostavno posluževanje in vzdrževanje

 

 

 

 

Kanalski razvod

Kanalski razvod običajno prilagodimo prostoru. Za čimbolj učinkovito izmenjavo zraka je v vsakemu prostoru potrebno zagotoviti dovod in odvod zraka. Kanalski razvod je lahko iz pločevinastih ali plastičnih kanalov.

systemair Flex

systemair Kanalski-sistem

 

 

Dušilniki zvoka

Dušilnike zvoka vgradimo čim bližje prezračevalni napravi. Z njimi delno preprečimo širjenje zvoka po prezračevalnih kanalih.

-     Dušilnik zvoka Systemair LDC

systemair LDC

 

 

 

Izolacijski material

Prezračevalne kanale je potrebno ustrezno izolirati. S tem se izognemo temperaturnim izgubam skozi stene kanala in morebitnemu
kondenziranju površine. Izolacija se na kanale lepi s posebnim lepilom, dobavljive pa so tudi samolepljive plošče. Služi pa tudi kot zvočna zaščita saj duši vibracije na stenah prezračevalnih kanalov.

-     Izolacija Armacell

systemair Armacell

 

systemair prezracevanje 1

 

Naprave Systemair ustrezajo zahtevam iz pravilnika. Poleg visokih izkoristkov rekuperacije (nad 80%), jih namreč odlikuje visoka kakovost (vsi elementi so kovinski, EC motorji, F7 filtracija dovodnega zraka, izolirano ohišje,...), ki jo potrjute tudi 3-letna garancija.


Naprave z rotacijskim rekuperatorjem v prostor vračajo tudi do 60% vlage (brez dodatnih parnih ali pršnih vlažilnikov, ki so higijensko vprašljivi in energetsko potratni) in zato ne potrebujejo odtoka za kondenz (ker ni potrebe po odtaljevanju rekuperatorja, predgrelniki niso potrebni).
Za ustrezno delovanje celotnega sistema je pomemben tudi pravilen izbor ostalih prezračevalnih elementov (rešetke, ventili, regulatorji pretoka, grelniki, hladilniki) ter ustrezna tlačna uravnovešenost kanalskega razvoda.

 

www.systemair.com

 

Povezane vsebineSystemair d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.