Prezračevalne naprave za boljšo kakovost bivanja

Prezračevalne naprave iz prostora odvajajo izrabljen zrak, neprijetne vonjave, odvečno vlago in druge škodljive snovi, vanj pa dovajajo svež zrak.

Pozimi ne odpiramo oken, ker se bojimo mraza in toplotnih izgub, poleti zato, da bi vročini preprečili vstop v bivalne prostore. Vsi pa vemo, kaj za naše zdravje in kakovost bivanja pomeni pomanjkanje svežega zraka: slabo počutje, vonj po zatohlem, čezmerna vlaga in z njo plesen, ki lahko botruje različnim zdravstvenim težavam. Skrajni čas je za razmislek o dolgoročni rešitvi problema – torej o vgradnji prezračevalne naprave, kajti vsi drugi ukrepi so dolgoročno neučinkoviti.

 

prezracevalne naprave kakovost bivanja

 

Prezračevalni sistemi se med seboj razlikujejo, zato je pomembno, da odločitev o izbiri dobro pretehtamo. Seveda se nam bodo porajala številna vprašanja, na katera bomo želeli odgovore, preden se bomo odločili za končni korak, torej nakup tega ali onega prezračevalnega sistema. Kako se sploh lotiti vgradnje in katero vrsto sistema prezračevanja izbrati? Kakšen bo dejanski učinek prezračevalne naprave na kakovost bivanja v našem domu? Ali bo vgradnja dolgoročno vplivala tudi na prihranke pri porabi toplote?

 

Optimalni bivalni pogoji

Prezračevalne naprave iz prostora samodejno odvajajo izrabljen zrak, neprijetne vonjave, odvečno vlago in druge škodljive snovi, sočasno pa vanj dovajajo svež in filtriran zrak. Tako izboljšujejo mikroklimo in skrbijo za zdravje našega doma. Poleg tega preprečujejo vdor prahu in zunanjega hrupa, predvsem pa nastanek plesni in razvoj ugodnih razmer za pršice, ki so za marsikoga prava nočna mora. Zrak se namreč na poti skozi prezračevalni sistem ustrezno filtrira in očisti različnih alergenov, kot so cvetni prah, umazanija in prašni delci, kar močno olajša življenje alergikom. Poleg tega so filtri trajni in zelo preprosti za čiščenje, saj jih le speremo pod tekočo vodo in spet so pripravljeni za uporabo.

baner prezracevanje


Naj gre za novogradnjo ali pa obnovo starejšega objekta – v obeh primerih je vgradnja prezračevalnih naprav več kot smiselna.


Centralna in decentralna prezračevalna naprava?

Prvi skrbi za odvajanje izrabljenega zraka na prosto prek prezračevalnih vodov v vsakem prostoru, ki so povezani s centralnim ventilatorjem in odzračevalnim vodom. Podobne lastnosti ima decentralni sistem prezračevanja, ki deluje po načelu regenerativne izmenjave toplote. Ključna razlika med obema pa je, da pri decentralnem sistemu ni potreben sistem napeljave prezračevalnih vodov med prostori. Izrabljen zrak iz prostora namreč odvaja več posameznih ventilatorjev prek odzračevalnih jaškov ali neposredno skozi zunanji zid, medtem ko svež zrak vstopa skozi stenske vhodne enote.

prezracevalne naprave lunos decentralno prezracevanje

»Gre za zelo učinkovit proces, ki omogoča tudi velike prihranke, saj se pri prezračevanju izgubi le 10 odstotkov energije, namenjene za ogrevanje,« poudarja Milan Kuster, direktor podjetja Lunos. Za uravnoteženo odvajanje in dovajanje zraka je pomembno vgraditi dve enoti oziroma parno število naprav za prezračevanje, posebno pozornost pa je treba nameniti tudi kakovostnemu filtru, ki bo še zlasti alergikom močno izboljšal kakovost življenja.


Lunosovi sistemi v osnovnem stalnem obratovanju delujejo v razponu glasnosti od 26 do 32 dB, kar je skoraj neslišno. Zgolj za primerjavo: šepet znaša približno 30 dB.


Prihranki energije pri vgradnji prezračevalne naprave

Prezračevalne naprave je najbolj smotrno vgraditi že v nov objekt, prednost decentralnega pa je, da ga lahko brez večjih gradbenih in umazanih posegov vgradimo tudi v obstoječega, montaža je hitra, sistem pa omogoča precejšnje prihranke. Pri sistemih Lunos se pri prezračevanju izgubi le 10 odstotkov energije za ogrevanje, kar jih uvršča med najbolj učinkovite prezračevalne naprave na trgu. Vgradnja je zlasti smiselna, če smo že zamenjali okna, saj ta veliko bolje tesnijo kot stara, zato se hitro začnejo pojavljati neprijetne vonjave, čezmerna vlaga in plesen. Vse našteto je za naše zdravje zelo škodljivo in močno zmanjšuje kakovost bivanja.  


Prezračevalna naprava i-Vent: šampion brez konkurence

V podjetju Lunos trdno stojijo za svojimi sistemi prezračevanja, ki predstavljajo nepremagljivo razmerje med kakovostjo in ceno. V posebni športno obarvani akciji Lunosova rumena majica prezračevanja zato podarjajo kar 40 odstotkov popusta* na zmagovalno prezračevalno enoto i-Vent.

Prezracevalna naprava iVent Lunos

»i-Vent je zagotovo šampion brez konkurence, saj je tih in zelo varčen – posamezna enota porabi le 2,3 evra električne energije na leto. Poleg tega so filtri trajni in preprosti za vzdrževanje, saj jih lahko operemo kar pod tekočo vodo. Pozabili nismo niti na alergike, njim so namenjeni posebni filtri za cvetni prah,« pravi Milan Kuster in doda, da je sistem preprost za vgradnjo in primeren tako ri novi gradnji hiše kot starejše objekte. Deluje po načelu pretoka zraka v celotnem bivalnem območju, upravljati pa ga je mogoče kar prek aplikacije, ki je na voljo tako za uporabnike sistemov Android kot iOS. Sistem je tih, prepišna varovala in omejitev volumna zračnega pretoka pa poskrbijo, da ne pride do prepihov.

*AKCIJA velja do 24. 7. 2022, oz. do odprodaje zalog. 


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija za prezračevalne naprave Lunos? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI