Pozimi ne odpiramo oken, ker se bojimo mraza in toplotnih izgub, poleti zato, da bi vročini preprečili vstop v bivalne prostore. Vsi pa vemo, kaj za naše zdravje in kakovost bivanja pomeni pomanjkanje svežega zraka: slabo počutje, vonj po zatohlem, čezmerna vlaga in z njo plesen, ki lahko botruje različnim zdravstvenim težavam. Skrajni čas je za razmislek o dolgoročni rešitvi problema – torej o vgradnji prezračevalne naprave, kajti vsi drugi ukrepi so dolgoročno neučinkoviti.

 

prezracevalne naprave kakovost bivanja

 

Prezračevalni sistemi se med seboj razlikujejo, zato je pomembno, da odločitev o izbiri dobro pretehtamo. Seveda se nam bodo porajala številna vprašanja, na katera bomo želeli odgovore, preden se bomo odločili za končni korak, torej nakup tega ali onega prezračevalnega sistema. Kako se sploh lotiti vgradnje in katero vrsto sistema prezračevanja izbrati? Kakšen bo dejanski učinek prezračevalne naprave na kakovost bivanja v našem domu? Ali bo vgradnja dolgoročno vplivala tudi na prihranke pri porabi toplote?

 

Optimalni bivalni pogoji

Prezračevalne naprave iz prostora samodejno odvajajo izrabljen zrak, neprijetne vonjave, odvečno vlago in druge škodljive snovi, sočasno pa vanj dovajajo svež in filtriran zrak. Tako izboljšujejo mikroklimo in skrbijo za zdravje našega doma. Poleg tega preprečujejo vdor prahu in zunanjega hrupa, predvsem pa nastanek plesni in razvoj ugodnih razmer za pršice, ki so za marsikoga prava nočna mora. Zrak se namreč na poti skozi prezračevalni sistem ustrezno filtrira in očisti različnih alergenov, kot so cvetni prah, umazanija in prašni delci, kar močno olajša življenje alergikom. Poleg tega so filtri trajni in zelo preprosti za čiščenje, saj jih le speremo pod tekočo vodo in spet so pripravljeni za uporabo.

baner prezracevanje


Naj gre za novogradnjo ali pa obnovo starejšega objekta – v obeh primerih je vgradnja prezračevalnih naprav več kot smiselna.


Centralna in decentralna prezračevalna naprava?

Prvi skrbi za odvajanje izrabljenega zraka na prosto prek prezračevalnih vodov v vsakem prostoru, ki so povezani s centralnim ventilatorjem in odzračevalnim vodom. Podobne lastnosti ima decentralni sistem prezračevanja, ki deluje po načelu regenerativne izmenjave toplote. Ključna razlika med obema pa je, da pri decentralnem sistemu ni potreben sistem napeljave prezračevalnih vodov med prostori. Izrabljen zrak iz prostora namreč odvaja več posameznih ventilatorjev prek odzračevalnih jaškov ali neposredno skozi zunanji zid, medtem ko svež zrak vstopa skozi stenske vhodne enote.

prezracevalne naprave lunos decentralno prezracevanje

»Gre za zelo učinkovit proces, ki omogoča tudi velike prihranke, saj se pri prezračevanju izgubi le 10 odstotkov energije, namenjene za ogrevanje,« poudarja Milan Kuster, direktor podjetja Lunos. Za uravnoteženo odvajanje in dovajanje zraka je pomembno vgraditi dve enoti oziroma parno število naprav za prezračevanje, posebno pozornost pa je treba nameniti tudi kakovostnemu filtru, ki bo še zlasti alergikom močno izboljšal kakovost življenja.


Lunosovi sistemi v osnovnem stalnem obratovanju delujejo v razponu glasnosti od 26 do 32 dB, kar je skoraj neslišno. Zgolj za primerjavo: šepet znaša približno 30 dB.


Prihranki energije pri vgradnji prezračevalne naprave

Prezračevalne naprave je najbolj smotrno vgraditi že v nov objekt, prednost decentralnega pa je, da ga lahko brez večjih gradbenih in umazanih posegov vgradimo tudi v obstoječega, montaža je hitra, sistem pa omogoča precejšnje prihranke. Pri sistemih Lunos se pri prezračevanju izgubi le 10 odstotkov energije za ogrevanje, kar jih uvršča med najbolj učinkovite prezračevalne naprave na trgu. Vgradnja je zlasti smiselna, če smo že zamenjali okna, saj ta veliko bolje tesnijo kot stara, zato se hitro začnejo pojavljati neprijetne vonjave, čezmerna vlaga in plesen. Vse našteto je za naše zdravje zelo škodljivo in močno zmanjšuje kakovost bivanja.  


Prezračevalna naprava i-Vent: šampion brez konkurence

V podjetju Lunos trdno stojijo za svojimi sistemi prezračevanja, ki predstavljajo nepremagljivo razmerje med kakovostjo in ceno. V posebni športno obarvani akciji Lunosova rumena majica prezračevanja zato podarjajo kar 40 odstotkov popusta* na zmagovalno prezračevalno enoto i-Vent.

Prezracevalna naprava iVent Lunos

»i-Vent je zagotovo šampion brez konkurence, saj je tih in zelo varčen – posamezna enota porabi le 2,3 evra električne energije na leto. Poleg tega so filtri trajni in preprosti za vzdrževanje, saj jih lahko operemo kar pod tekočo vodo. Pozabili nismo niti na alergike, njim so namenjeni posebni filtri za cvetni prah,« pravi Milan Kuster in doda, da je sistem preprost za vgradnjo in primeren tako ri novi gradnji hiše kot starejše objekte. Deluje po načelu pretoka zraka v celotnem bivalnem območju, upravljati pa ga je mogoče kar prek aplikacije, ki je na voljo tako za uporabnike sistemov Android kot iOS. Sistem je tih, prepišna varovala in omejitev volumna zračnega pretoka pa poskrbijo, da ne pride do prepihov.

*AKCIJA velja do 24. 7. 2022, oz. do odprodaje zalog. 


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija za prezračevalne naprave Lunos? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Lunos d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.