Prezračevanje doma z rekuperacijo ali drugače imenovano “prisilno prezračevanje” postaja novi standard pri gradnji hiše. Sodobne stavbe so danes zgrajene na način, da so kar se da neprodušne. Tako stavba, kot njeni stanovalci pa potrebujejo svež zrak. Zadostno in stalno zračenje prostorov se lahko doseže le s prisilnim prezračevanjem. Za kvaliteto zraka in s tem kakovostno bivanje je prezračevanje z rekuperacijo pravilna izbira. Prezračevalni sistemi so naprave, s katerimi lahko z uporabo novejših tehnologij prezračimo prostore tako, da pri tem ne povzročamo toplotnih izgub. V članku smo preverili, kakšne prednosti prinaša prezračevanje in kako izboljšuje kakovost življenja.

 

Prezracevanje doma

Potrebujete lokalno ali centralno prezračevalno napravo?

Izbira sistema prezračevanja je odvisna predvsem od naših potreb, zasnove objekta in tega, kaj želimo doseči. Če gradimo novogradnjo, je najbolj smiselna odločitev za centralni prezračevalni sistem. V kolikor gre za prenovo hiše ali pa le delno prezračevanje doma, je v večini primerov lokalno prezračevanje bolj primerno, saj je tako poseg v objekt minimalen, učinkovitost pa še vedno zadostna. Lokalne prezračevalne naprave lahko uporabite za prezračevanje enega prostora z enostavno namestitvijo na notranji strani zunanje stene objekta.

 

Centralni rekuperatorji Mitsubishi Electric

Predstavljamo vam novo hišno serijo centralnih rekuperatorjev vertikalne izvedbe svetovno priznane blagovne znamke Mitsubishi Electric. Gre za sisteme, ki so zasnovani za prezračevanje vseh prostorov v objektu. Ne spreglejte možnosti, da za te vrhunske modele prezračevalnih naprav pridobite subvencijo Eko sklada.

 

Varcno prezracevanje doma rekuperator Mitsubishi


Zakaj je naravno prezračevanje problematično?

Rekuperacija oz. “vračanje toplote” je ključni proces, ki se dogaja v prezračevalnem sistemu. Gre za proces vračanja energije v stavbo na način, da prihaja do minimalnih izgub energije in zato predstavlja mnoge prednosti za sodobne stavbe.

Če si želimo dihati kakovosten in svež zrak, ročno odpiranje oken žal ni dobra izbira prezračevanja. Uporaba prezračevanje z rekuperacijo toplote je nujna pri današnjem standardu gradnje hiš, ko se povečini gradijo nizkoenergijske ali celo pasivne hiše.

Kaj se zgodi, ko prostor segrejemo in potem zaradi slabega zraka in vlage v prostoru odpiramo okna:

  • energijo, ki smo jo pred tem porabili za ogrevanje prostorov ali hlajenje spustimo iz prostora.
  • Prostore v zimskih mesecih po nepotrebnem hladimo ali poleti segrevamo.
  • Izgubljamo dragoceno energijo in denar, saj je potrebno v prostorih, po prezračevanju z odpiranjem oken, ponovno doseči želeno temperatro.
  • Z odpiranjem oken v prostor zaidejo insekti iz zunanjosti, hrup, vlaga in razne nečistoče, kar je še posebej neprijetno za ljudi, ki imajo probleme z alergijami. 

baner prezracevanje

Kaj je rekuperacija?

Izrazu rekuperacija bi v slovenščini lahko rekli “vračanje toplote”. Toploto, ki jo pridobimo z ogrevanjem, v primeru zračenja z odpiranjem oken, izgubimo. Z vračanjem toplote (rekuperacijo) energije ne izgubimo, ampak jo s sistemom prezračevanja uporabimo za nadaljnjo ogrevanje prostorov. Podobno je poleti s hlajenjem.

Proces rekuperacije se dogaja v keramičnemu izmenjevalniku toplote ali rekuperatorju zraka z dvema ventilatorjema in prenosnikom toplote, ki je srce prezračevalnega sistema in ključna komponenta tako centralnega kot lokalnega prezračevalnega sistema.

 

Kako poteka rekuperacija oziroma toplotna izmenjava zraka?

En ventilator potiska zrak v prostore stavbe skozi prezračevalne kanale, medtem ko ga drugi zrak odvaja iz prostorov stavbe. Zračna tokova pri tem procesu izmenjata toploto. Odhodni zrak iz stavbe svojo energijo, oz. toploto prenese na dovodni, sveži zrak, ter ga segreje na primerno temperaturo. Za ta proces je potrebna že prej prisotna energija/toplota v stavbi. Že pridobljene energije tako ne izgubimo, ampak jo ponovno uporabimo. Z rekuperacijo se na ta način niža porabo energije in stroške za ogrevanje ali hlajenje

Prezracevanje doma delovanje rekuperacije

Zelo koristno je tudi, da se pred vstopom zraka v prostor v rekuperatorju zgodi filtracija zraka. V rekuperatorju sta namreč tudi dva filtra in cevi, ki so speljane od rekuperatorja po celotni stavbi v vse prostore. Na koncu cevi so zračniki, skozi katere zrak vstopa in izstopa iz prostorov.

 

Izguba energije je minimalna

Z rekuperacijo zraka naslovimo ključni problem naravnega prezračevanja, ki je povezan z izgubo toplote oz. energije skozi okno. Največja razlika med naravnim in prisilnim prezračevanjem doma je, da do izgub energije v primeru prezračevanja z rekuperacijo skoraj ne pride, oz. so izgube minimalne.

Prezračevanje z rekuperacijo prav tako pripomore k ohranjanju energije in tudi varovanju okolja, zato so te naprave uvrščene na seznam Eko sklada.


Pozor! V primeru investicije v prezračevalni sistem z rekuperacijo, lahko s pomočjo subvencije Eko sklada privarčujete do 20 % priznanih stroškov, oz. največ 300 evrov za namen lokalne prezračevalne naprave ali največ 3 tisoč evrov za namen centralne prezračevalne naprave.


Prezracevanje doma eko sklad

Investicija v prezračevanje doma z rekuperacijo se povrne v dveh do treh letih.


Prednosti prezračevanja doma z rekuperacijo

  • Prihranek energije
  • Preprečuje nastanek vlage in plesni
  • Čistoča in svežina zraka
  • Ohranjanje okolja

Prezracevanje doma prezracevalni sistem Mutsubishi


Investicija v rekuperacijo se izplača

Sploh pri novogradnjah razmišljanje o tem, ali namestiti prezračevanje z rekuperacijo ali ne, niti ni na mestu. Glede na to, da zgradbe gradimo zato, da bomo v njih kakovostno bivali večji del svojega življenja, je ključno, da investiramo tudi v kakovostno prezračevanje doma.

Rekuperacija oz. “vračanje toplote” je ključni proces, ki se dogaja v prezračevalnem sistemu. Gre za proces vračanja energije v stavbo na način, da prihaja do minimalnih izgub energije in zato predstavlja mnoge prednosti za sodobne, moderne hiše


 Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija prezračevalne naprave Mitsubishi z rekuperacijo zraka? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


REAM d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.