Jeseni se običajno srečamo s prvimi resnejšimi ohladitvami, ki jih spremlja tudi več vlage v zraku. V čedalje bolj zrakotesno grajenih in obnovljenih stavbah je zato pojav plesni na notranjih površinah le še vprašanje časa. Z zrakotesnostjo ni nič narobe, vendar pa je treba poskrbeti za ustrezno prezračevanje prostorov in zanesljiv prezračevalni sistem.

 

Prezracevanje prostorov

 

V težnji po čim večji energijski varčnosti gradimo zrakotesne objekte, pri celovitih obnovi hiše dotrajano stavbno pohištvo zamenjujemo z zrakotesnimi okni in vrati, stavbe ovijamo v nepredušen toplotnoizolativen ovoj, pri tem pa pozabljamo, koliko težav si lahko nakopljemo, če ob izvedbi vseh naštetih ukrepov pozabimo na filtracijo zraka. Seveda je dobrodošlo, da so stroški za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti čim manjši, z manjšo porabo energije skrbimo tudi za okolje, a dejstvo je, da bi morali težiti tudi k bolj zdravemu bivanju. »Po podatkih Zavoda za raziskavo materiala in konstrukcij imamo v Sloveniji več kot 50.000 objektov, ki so zaradi neprezračenosti neprimerni za bivanje,« opozarja Milan Kuster, direktor podjetja Lunos. Po njegovih besedah klasično prezračevanje prostorov z ustvarjanjem prepiha botruje več kot polovici toplotnih izgub, po drugi strani pa vsi dobro vemo, da zaradi sodobnega načina življenja v resnici le malo kdo dovolj pogosto odpira okna in vrata.

 


Letni strošek za stalno delovanje decentralnega prezračevalnega sistema v 150 m² veliki hiši je 10 do 12 evrov na leto.


Bolne stavbe: čedalje več jih je

Naj gre za gradnjo hiše ali prenovo, dejstvo je, da imamo čedalje več bolnih, invalidnih  stavb, ki niso primerne za bivanje. »Vzrokov je več: neustrezno načrtovanje in projektiranje, napačna izbira materialov, sistemov in naprav, nestrokovna izvedba del, pa tudi neupoštevanje zakonitosti zračenja, hlajenja in ogrevanja stavb po prenovah. Investitorji naravnost tekmujejo, kdo bo čim bolj zrakotesno vgradil okna, podobno je ko se izvede izolacija fasade. Posledica je, da stavbe ne dihajo. To je tako, kot če bi si na glavo potegnil plastično vrečko,« slikovito ponazori sogovornik. Po menjavi stavbnega pohištva se namreč – ob pomanjkanju zadostnega prezračevanja – začne nabirati kondenz, prej ali slej se pojavi plesen. Podobno je pri novogradnjah, veliko investitorjev sistem za prezračevanje prostorov vgradi šele po tem, ko izkusijo težave, ki jih povzroča odvečna vlaga v prostoru.

 baner prezracevanje

Odpiranje oken ne zadostuje - potrebno je mehansko prezračevanje prostorov

Že deset let, odkar je ustanovil podjetje, opozarja, da v sodobno grajenih stavbah brez prezračevalnega sistema preprosto ne gre. Sodobni način življenja nam namreč ne omogoča, da bi z odpiranjem oken poskrbeli za zadostno izmenjavo zraka v prostorih, v katerih živimo in delamo. Odločitev za vrsto prezračevalnega sistema (lokalnega, centralnega ali decentralnega) je odvisna od tega, ali gre za novogradnjo ali prenovo, stanovanje ali hišo, kakšne so možnosti za vgradnjo dovodnih in odvodnih odprtin za zrak v zunanjem ovoju objekta ipd. Vsekakor je pomembno, da izbrani sistem zagotavlja zadostno izmenjavo zraka, da deluje tiho, da ima vgrajene filtre in da ga je preprosto vzdrževati. Vse našteto velja za Lunosov decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, ki je primeren zlasti za etažna stanovanja, zanj pa se zaradi preproste vgradnje čedalje pogosteje odločajo tudi lastniki novogradenj.

 

Decentralni sistem za obstoječe objekte in novogradnje

»Centralni prezračevalni sistem je treba zaradi cevi in velikega rekuperatorja načrtovati že ob gradnji ali obsežnejši rekonstrukciji objekta, decentralnega pa lahko brez večjih gradbenih posegov vgradimo tudi v obstoječe objekte. Za prost pretok zraka po prostorih skrbi centralno krmiljenje, ki je brezžično povezano z enotama v stavbnem ovoju. Krmilna elektronika nadzoruje relativno vlažnost v prostorih, temperaturo, količino ogljikovega dioksida, radona in drugih želenih parametrov, temu pa prilagaja intenzivnost prezračevanja in režim delovanja. Za pretok zraka v prostorih ob zaprtih vratih pa so na tleh potrebne zračne rešetke,« pojasni sogovornik. Prezračevalne naprave delujejo tako, da porabljeni zrak izsesajo iz prostorov, vanje pa dovajajo novega, svežega, ki potuje skozi kakovostne filtre, kar je še zlasti pomembno za vse, ki jim težave povzročajo alergije.

 

Pametna prezračevalna enota

Novost na področju decentralnega prezračevanja je pametna prezračevalna enota i-Vent, ki so jo razvili v podjetju Lunos, primerna pa je tako za obstoječe objekte kot tudi za novogradnje. Temelji na pretoku zraka v celotnem bivalnem območju s preprostim upravljanjem prek aplikacije, ki je združljiva s sistemoma Android in iOS. Sistem deluje brez hrupa in škodljivih snovi, prepišna varovala in omejitev volumna zračnega pretoka pa poskrbita, da ni prepiha. Posamezna enota za rekuperacijo zraka na letni ravni porabi za približno 2,3 evra električne energije. Filtri so trajni in jih je mogoče prati pod tekočo vodo, na voljo pa so tudi filtri za cvetni prah, ki so še posebej primerni za vse, ki jih pestijo alergije.

 

prezracevanje prostorov aplikacija i Vent

Tudi nad vlago in plesen

Prednosti decentralnega prezračevalnega sistema je veliko, naj omenimo zgolj največje: vsi prostori so ves čas prezračevani, ne da bi morali odpirati okna, manj je alergij, saj kakovostni filtri poskrbijo, da cvetni prah in pršice ostanejo zunaj, iz vseh prostorov se sproti odvajajo slab zrak, neprijetne vonjave in škodljivi hlapi. Iz prostorov se odvaja tudi odvečna vlaga, kar preprečuje nastanek plesni, ki je ena največjih nadlog v sodobno grajenih ali energijsko prenovljenih objektih.

 

Prezracevanje prostorov vlaga

Prezračevanje prostorov s prezračevalnim sistemom odpravi vlago v objektu

Odstranjevanje plesni je bolj ali manj jalovo početje, odstraniti je treba vzroke zanjo, kar pomeni, da je treba najprej ugotoviti, od kod izvira prekomerna vlaga. Zunanja vlaga je lahko posledica slabe ali poškodovane hidroizolacije, poškodovane vodovodne napeljave ali strehe in podobno, notranja vlaga pa je posledica načina življenja stanovalcev in njihovih bivalnih navad. Kondenzira na območju kjer je toplotni most - pojavi se v kotih pod stropom in na zunanjih stenah za neprezračenimi elementi. Štiričlanska družina, na primer, v 24 urah v povprečju proizvede od deset do petnajst litrov tekočine, ki jo je treba odvesti iz bivalnih prostorov. Odpiranje oken skoraj zagotovo ne bo zadostovalo, najbolj učinkovito se bomo vlage znebili s sodobnim prezračevalnim sistemom z vračanjem odpadne toplote oziroma z rekuperacijo.


 

Lunos prezracevalni sistem

Lunosov prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote je energijsko učinkovita naložba, zato lahko investitorji za njegovo vgradnjo pridobijo subvencijo Eko sklada.


Zakaj je potrebno prezračevanje prostorov?

Odgovor na zgornje vprašanje je preprost: ker se v nasprotnem primeru pojavijo težave, ne samo vidne (plesen na steni, kondenz na okenskih steklih), ampak tudi takšne, ki so skrite očem in so zdravju lahko bolj nevarne. Na primer vdihavanje mikroskopsko majhnih spor plesni ali pa manj kisika v CO2, kar še zlasti velja za spalnice. V povprečno veliki spalnici, ki meri 12 kvadratnih metrov, je približno 30 kubičnih metrov zraka. Če se zrak ponoči ne izmenjava, dve osebi v samo treh urah in pol porabita ves kisik. »Posledica je slab spanec, pomanjkanje kisika lahko dolgoročno gledano povzroči tudi kakšno latentno bolezen. Prav tako ne smemo pozabiti na plesni in škodljivosti vdihavanja njihovih spor,« opozarja Milan Kuster.

prezračevalni sistem lunos

Lunosov sistem za prezračevanje prostorov


V podjetju Lunos Slovenija so pred desetimi leti v sodelovanju s strokovnjaki Instituta Jožef Stefan in nemškimi inženirji razvili inovativni rekuperacijski sistem, ki ga ves čas nadgrajujejo, da je energijsko učinkovitejši, tišji, čedalje bolj avtomatiziran in pameten (glede na potrebe v prostoru samodejno prilagaja delovanje). Od takrat so decentralni prezračevalni sistem, ki za lastno delovanje porabi zelo malo energije (desetkrat manj kot centralni sistemi), vgradili v 20.000 objektov. Ves čas si tudi prizadevajo ozaveščati ljudi o pomenu prezračevanja za kakovost bivanja in življenja, a Kuster kljub temu ugotavlja, da o prezračevanju marsikdo še vedno ne ve dovolj. V Nemčiji, Avstriji in Švici, na primer, je vgrajevanje prezračevalnih sistemov ob zamenjavi oken ali izolaciji fasade obvezno, pri nas pa, kakor pravi sogovornik, prezračevanje prostorov ni samoumevno niti pri gradnji hiše, kaj šele pri sanacijah. Izjema so pasivne hiše, kjer je prezračevnaje za pridobitev certifikata obvezno.


Prezracevanje prostorov korona covid virusKoronavirus in prezračevanje prostorov

Z novim koronavirusom živimo več kot poldrugo leto in čeprav je v zvezi z njim še vedno precej stvari nejasnih, so strokovnjaki čedalje bolj enotni: eden od najpomembnejših ukrepov za omejevanje širjenja je redno in temeljito prezračevanje prostorov, predvsem tistih, v katerih se dalj časa zadržuje več ljudi. Po drugi strani pa so bolnišnice in domovi za starejše, kjer je bilo v prvem in drugem valu največ okuženih (in tudi umrlih), še vedno brez ustreznega prezračevanja.


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede montaže prezračevalnega sistem napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Povezane vsebine


Lunos d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.