Prezračevanje prostorov je preprosto nujno

Prezračevanje prostorov je zagotovilo za zdravo bivanje, saj prezračevalni sistem poskrbi za izboljšanje klime s stalnim dovajanjem svežega zraka.

Klasično prezračevanje prostorov z ustvarjanjem prepiha botruje več kot polovici toplotnih izgub, a zaradi sodobnega načina življenja v resnici le malo kdo dovolj pogosto odpira okna in vrata. Posledica: najprej se začne nabirati kondenz, prej ali slej pa se pojavi še plesen.

 

Prezracevanje prostorov

Sistemsko prezračevanje prostorov je jamstvo za zdravo bivanje.

 

V sodobno grajenih stavbah, ki so zrakotesne, in v energijsko obnovljenih, brez prezračevalnega sistema preprosto ne gre. Ustrezno prezračevanje prostorov je namreč edino zagotovilo za zdravo bivanje, saj prezračevalni sistem poskrbi za izboljšanje mikroklime s stalnim dovajanjem svežega zraka in odvajanjem izrabljenega, skupaj z vsemi škodljivimi snovmi.

Milan Kuster, direktor podjetja i-Vent, pravi, da je Slovenija dobro prezračena, celo bolje kot Nemčija: »Število gospodinjstev, v katerih je poskrbljeno za ustrezno prezračevanje prostorov, je glede na število prebivalcev daleč največje v Evropi. V Nemčiji, ki ima 80 milijonov prebivalcev in 500 tisoč gospodinjstev, s prezračevalnimi sistemi opremijo od 30 do 40 tisoč stanovanj na leto. Slovenija ima dva milijona prebivalcev in 500 tisoč gospodinjstev, kar pomeni, da naših 10 tisoč prezračenih gospodinjstev na leto v deležu predstavlja bistveno več kot njihovih 30 tisoč.« 

Njegovo podjetje, ki ima trenutno 85-odstotni tržni delež, je prezračevalni sistem vgradilo v 55 tisoč slovenskih gospodinjstev, kar je več kot 10 odstotkov (vsi drugi skupaj niso realizirali niti 20 odstotkov tega). Medtem ko so pred leti s prezračevalnim sistemom opremili 100 novih hiš na leto, jih zdaj 2500.


baner prezracevanje


Zakaj decentralno prezračevanje prostorov?

Decentralni prezračevalni sistem je odlična rešitev za individualne hiše in stanovanja, pa naj gre za novogradnje ali obstoječe stavbe. Je edini sistem, ki omogoča, da so vse komponente v že vseljen objekt vgrajene brez velikih gradbenih posegov, v le nekaj urah. Centralni prezračevalni sistem je treba zaradi razvoda cevi in velikega rekuperatorja načrtovati že ob sami gradnji ali obsežnejši rekonstrukciji objekta. Poleg tega zadnje generacije decentralnih sistemov zagotavljajo enake ali celo boljše izkoristke energije (izgubi se le 10 odstotkov energije, namenjene za ogrevanje) in količnike prezračenosti.

 

prezracevanje prostorov i vent

Prikaz delovanja prezračevanja prostorov z decentralnim sistemom I-Vent.

Kakšni so stroški vgradnje in vzdrževanja?

Podjetje i-Vent ima v ponudbi velik nabor različnih elementov, kar jim omogoča, da lahko hišo prezračijo tako za 1000 kot tudi za 5000 evrov. V obeh primerih bodo rešene težave s slabim zrakom in preveliko vlago v prostorih, razlika pa je v udobju upravljanja in rabi energije. Cenejša možnost za prezračevanje prostorov je vgradnja higrosenzibilnega sistema, vendar se večina raje odloči za decentralnega, za katerega je mogoče dobiti tudi subvencijo Eko sklada.

 

Prezracevanje prostorov vlaga

Prezračevanje prostorov s prezračevalnim sistemom odpravi vlago v objektu

Čeprav je decentralni sistem sestavljen iz več enot in ima več rekuperatorjev in filtrov, je njegovo vzdrževanje v primerjavi s centralnim prezračevanjem desetkrat cenejše. Razlog je preprost, pravi Milan Kuster: »V 90 odstotkov naših decentralnih sistemov so vgrajeni pralni filtri g3, ki jih lahko peremo let, potem jih zavržemo. Strošek menjave za povprečno hišo je od 25 do 30 evrov, medtem ko letni servis z menjavo filtrov pri centralnem prezračevalnem sistemu stane 300 evrov.« Pri decentralnem sistemu je treba redno menjati le antialergene filtre g7, a teh po besedah sogovornika vgradijo le 10 odstotkov. Poleg vsega naštetega pa posamezna rekuperatorska enota porabi le za približno 2 do 3 evra električne energije na leto.


Letni strošek za stalno delovanje enega rekuperatorja je le 2 do 3 evre na leto.


Pametno prezračevanje prostorov

Izjemno pomembno je, da je delovanje vseh enot decentralnega prezračevalnega sistema, ki so razporejene po hiši ali stanovanju, sinhronizirano, med seboj morajo komunicirati in se druga drugi prilagajati. V podjetju i-Vent so zato patentirali brezžično povezovanje enot. Krmiljenje poteka z daljinskim upravljalnikom ali prek aplikacije na pametnem telefonu, ki je združljiva s sistemoma Android in iOS. Brezžično povezovanje deluje tako, da se v prostorih nikoli ne ustvarjata podtlak ali nadtlak. Če je denimo treba v enem prostoru povečati pretok zraka, morajo svoj del prispevati tudi enote v drugih prostorih, da se tlak povsod izenači. Poleg tega so enote povezane z vremensko postajo in spremljajo vse zunanje parametre, kot sta vlaga in temperatura. Del sistema so tudi majhne enote, kocke, ki jih postavijo v prostor in merijo vlago, temperaturo in CO2. Ko ta enota zazna spremembe, komunicira z vsemi prezračevalnimi enotami, ki so vezane nanjo, in delovanje prilagaja glede na dobljene podatke.

 

prezracevanje prostorov aplikacija i Vent

 

Z brezžičnim sistemom regulacije si lahko zagotovimo veliko boljše in natančnejše nastavitve prezračevanja prostorov. Avtomatika je izpopolnjena in omogoča uporabnikom boljše funkcije. Uporabnik lahko spreminja delovanje na enem elementu in s tem spremeni nastavitev v celotni skupini prezračevalnih enot. Ta funkcija je koristna z vidika pravilnega prezračevanja prostorov, saj je pomembno, da pride enaka količina zraka v prostor, kot ga iz njega izčrpamo.


 

Lunos prezracevalni sistem

Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote I-Vent za prezračevanje prostorov je energijsko učinkovita naložba, zato lahko investitorji za njegovo vgradnjo pridobijo subvencijo Eko sklada.


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede montaže prezračevalnega sistem napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI