Podjetje Rehau izdeluje plastične cevi za izvedbo podzemskega izmenjevalca za prezračevanje energetsko varčnih stavb. Vkopana cev zrak poleti hladi, pozimi pa ga ogreva. Nove cevi Awadukt pa se po eni lastnosti razlikujejo od vseh drugih. Na notranji strani so v plastiko dodani ioni srebra, ki delujejo protimikrobno. To je pomembna lastnost, saj se ob različnih temperaturnih razmerah na notranji steni cevi nabira kondenz, ki je lahko podlaga za razvoj bakterij.


rehau1
Glavni deli podzemnega izmenjevalca za zrak, cevi so položene s padcem 2%


Varčno samo s prezračevanjem

Bolje izolirane in zatesnjene stavbe porabijo zelo malo ali nič energije za delovanje, vendar jih je potrebno kontrolirano prezračevati ter prestrezati toploto odsesanega, izrabljenega in preveč navlaženega zraka. Tak pristop bo na žalost postal sestavni del življenja tudi v zatesnjenih blokovskih stanovanjih, ki bodo zaradi pripiranja radiatorjev in čim redkejšega zračenja, postala gojišča zidne plesni.


Če zrak pred vpihavanjem v prostore primerno ohladimo ali ogrejemo, smo s tem povečali kvaliteto bivanja ter dodatno zmanjšali porabo energije. To je možno zaradi stalne temperature zemlje, ki v globini 1,5 m znaša med 7 do 12°C. Pozimi se zato zunanji zrak predgreje, poleti pa tako ohladi, da postanejo nepotrebne hladilne ali klimatske naprave vseh vrst. Običajno lahko poleti zrak ohladimo za 14°C, pozimi pa ga za 20°dogrejemo.


rehau2
Dve od mnogih možnosti polaganja cevi za zrak pod zemljo
rehau3
Sistem priključkov Awadukt za prezračevanje pod zemljo


Srebro ubija bakterije

Če zrak obravnavamo kot prehrano, kar v resnici tudi je, moramo zagotoviti, da je v skladu s higienskimi standardi, ki veljajo za to področje.  S posebnim patentiranim postopkom nanesejo delce srebra na notranjo steno cevi. Antimikrobno delovanje srebra je znano že tisočletja, saj so Egipčani že 4000 let pred našim štetjem v srebrnih posodah čuvali in pripravljali vodo za pitje. Rezultat potovanja zraka skozi Awadukt cevi je bakterijsko neobremenjen zrak, kar so dokazali tudi s preizkusi V Fresenius inštitutu.


Zagotovljena vodo in zrakotesnost

Vodotesnost preprečuje vdor vode v sistem od zunaj. Cevi so položene z rahlim padcem, da se kondenz, ki zaradi razlike temperatur nastaja zlasti poleti, steka v jašek. Ta mora biti pokrit z zrakotesnim pokrovom, da lahko zrak vstopa samo preko filtrov v sesalnem nastavku. V podkletenih stavbah kondenzat zbiramo v kletnem jašku in ga na prosto odvajamo s potopno črpalko. Zrakotesnost cevi je pomembna tudi zaradi preprečevanja morebitnega vdora radioaktivnega plina Radona, ki se nahaja v zemlji in kameninah. V naboru priključkov se nahajajo vsi potrebni elementi za izvedbo vseh možnih oblik napeljave, cevi pa so dovolj toge da bodo zdržale pritisk zemljine tudi v globini, večji od 1,5 m.

rehau4
Temperature zunanjega in vsesanega zraka v stavbo v dveh letnih časih


Kvadratura odloča o dolžini

Za prezračevanje družinske hiše velikosti do 150 m2 vkopljemo cev premera 200 mm v dolžini 30 do 40 m. Za hiše do 200 m2 uporabimo enako cev v dolžini od 40 do 50 m. Za stavbe z velikimi prostorninami, športne hale, šole, upravne zgradbe je potrebno opraviti izračun in uporabiti cevi večjih premerov, ki so tudi na razpolago. Pri tem je potrebno upoštevati tudi sestavo zemljine, ki lahko vpliva na učinkovitost hlajenja ali ogrevanja. Polagamo jih neposredno v zemljo, brez zasipavanja s peskom, v medsebojni razdalji najmanj 1 m, izvedemo 2% padec, tesnila pa pred sestavo skrbno očistimo in namažemo z milnico, da je sestava lažja in tesnilo nepoškodovano. Prezračevanje skozi zemljo je odlična in še premalo uporabljena ideja, ki je enostavna in energetsko izjemno učinkovita.

Več na www.rehau.si

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.