V kakšnem času se povrne vložek v rekuperacijo za povprečno stanovanje, hišo in za večjo poslovno stavbo?

Pri večjih sistemih lahko že prenosniki toplote z nižjimi izkoristki pomenijo prihranke 40, 50 ali tudi 100kW povratka na uro. Takšna investicija se s tem tudi ekonomsko hitro povrne. Prinaša pa ob tem tudi ostale učinke (svež zrak, brez neprijetnih vonjav, manj prahu), ki se težje poračunajo, se pa pokažejo v boljši učinkovitosti zaposlenih (manj zdravstvenih težav - posledično manj izostankov od dela). Stanovanjski objekti so pa z željo po čimvečji energetski učinkovitosti postali »neprodušni« in je prezračevanje vsekakor nujno.

klivent_prezracevanje_rekuperacija_3


Ali lahko uporabnik sam opravlja osnovno vzdrževanje in menjavo filtrov?

Večina  prezračevalnih naprav je zelo preprostih za vzdrževanje in čiščenje. Pri rekuperatorju je potrebna redna menjava filtrov, vsaj enkrat letno, ob tem jih nekajkrat tudi očistimo. Potrebno je tudi počistiti napravo in včasih tudi toplotni izmenjevalec. Posebnega dodatnega vzdrževanja sama naprava in sistem ne potrebujejo.


Ključen pomen za brezhibno delovanje naprav je še vedno na uporabniku samem, da prezračevalno napravo redno pregleduje in vzdržuje - v Sloveniji namreč periodični pregledi še niso obvezni, jih pa je možno pričakovati v prihodnosti.

klivent_prezracevanje_rekuperacija_2


Koliko energije porabi za delovanje prezračevalni sistem povprečne enodružinske hiše in koliko to letno stane lastnika?

Prezračevalne naprave z rekuperatorjem nove generacije imajo izkoristek vračanja toplote 90 % in več. Imajo EC ventilatorje z izredno nizko porabo el. toka: poraba pa naj bi znašala manj kot 0,45 w/m3 izmenjave, najboljše naprave pa imajo tudi do 0,20 w/m3 porabe. Povprečna naprava porabi cca 600 kWh - to znaša 60 eur letno oz. 5 eur mesečno, kar predstavlja zelo nizek strošek napram prihranku, ki ga ob tem ustvarimo.


Učinki prezračevanja stanovanj, poleg energetskih prihrankov

Novi izolacijski materiali in tesnjenje stavb so privedli do potrebe po prezračevanju z rekuperacijo odpadne toplote: majhna izguba toplotne energije skozi ovoj stavbe in okna zadrži v prostorih tudi vso vlago, ki je produkt dihanja, kuhanja, pranja, likanja ter tuširanja.

klivent_prezracevanje_rekuperacija_1


Z bivanjem v neprezračevani hiši upada tudi kvaliteta zraka: koncentracija ogljikovega dioksida raste, vonjave iz kuhinje in sanitarij se kopičijo…, kar ustvari nevzdržne razmere za bivanje. Brez vgrajenega prisilnega prezračevanja se zatečemo k odpiranju oken, s tem pa popolnoma izničimo investicijo v toplotni ovoj zgradbe. Takšno prezračevanje deluje le dokler je okno odprto, hkrati pa smo v tem času deležni tudi zunanjih dejavnikov: hrupa, prahu, cvetnega prahu, insektov,… Vgrajeno prezračevanje mnoge naštete težave odpravlja ter redno in nemoteno oskrbuje prostore s svežim zrakom, ob tem pa zagotavlja tudi energetske prihranke.


Da ne bi bili po nepotrebnem obremenjeni s predsodki o »prepihu in šumenju«, ne smemo sodobnih prezračevalnih sistemov s povratkom energije primerjati s klasičnimi kanalskimi prezračevalnimi sistemi, ki jih lahko najdemo v poslovnih prostorih. Poleg že predhodno omenjenih dejstev, so dobro izvedeni rekuperacijski sistemi popolnoma neslišni na vseh dovodih in odvodih. Zaradi visokih temperaturnih izkoristkov izmenjevalca tudi ne čutimo razlike v temperaturi med notranjim in svežim dovodnim zrakom.


Več na www.klivent.si

tel.: 031 830 600


Klivent d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.