Cene energentov in skrb za okolje sta dva izmed številnih razlogov zakaj v današnjem času posegamo po energetsko učinkovitih (varčnih) in okolju prijaznih napravah.

V sodobnem načinu prezračevanja težko naletimo na napravo brez rekuperatorja toplote. Ta namreč zmanjša toplotne izgube, ki nastanejo s prezračevanjem.

system_air_prezraevanje_4

Naprave Systemair Topvex in Systemair VR z vgrajenim rotacijskim regeneratorjem toplote, EC motorji in filtri F7 na dovodu.


Funkcija rekuperatorja je da svež zunanji zrak ogreje z odpadnim prostorskim zrakom. Prenos toplote običajno poteka preko aluminijastih ali plastičnih lamel, pri čemer se dovodni (zunanji) in odvodni (prostorski) zrak ne mešata. Poznamo več vrst rekuperatorjev toplote, tokrat pa bi več pozornosti namenili rotacijskim regeneratorjem toplote.


Običajno so sestavljeni iz aluminijastih lamel med katerimi se giblje zrak (maks. 3m/s). Lamele so enakomerno raporejene po vrtljivem kolesu valjaste oblike. Ogreje jih odvodni (topel) zrak iz prostora, kolo nato z vrtenjem lamele prenese na stran svežega zraka. Te oddajo toploto svežemu zraku, ki ga dovajamo v prostor in ga na ta način ogrejejo. Kolo je z jermenom povezano na motor, ki prilagaja hitrost vrtenja glede na temperaturne pogoje in se v primeru, da temperaturna tipala ne zaznajo temperaturne razlike med odvodnim in svežim zrakom, ustavi. Toplotni izkoristki tovrstnih toplotnih regeneratorjev segajo nekje do 85%.

 

Princip delovanja

Rotacijski regeneratorji ne potrebujejo odtoka za kondenz. Zaradi latentnega dela toplote, ki jo odvodni zrak odda lamelam, na površini lamel pride do kondenzacije. Tvorijo se drobne kapljice (kondenz), ki nato izparijo v dovodni zrak. Rotacijski regeneratorji poleg toplote v prostor vračajo tudi vlago (do 60%). Za še večji učinek vračanja vlage so na voljo tudi kolesa s higroskopičnimi in sorpcijskimi premazi.

system_air_prezraevanje_2
system_air_prezraevanje_3

EC motor z vgrajeno elektroniko


Za preventivno zaščito igra pomembno vlogo tudi stopnja filtracije zraka pred vstopom v regenerator. Naprave so običajo s tem razlogom opremljene z vrečastimi ali kasetnimi filtri, ki dosegajo stopnjo filtracije vsaj F5.


Energetsko učinkovite naprave obravnavamo kot celoto, zato je poleg elementov za vračanje odpadne toplote potrebno upoštevati tudi rabo energije za lastno delovanje (motorji za pogon ventilatorjev). Upoštevati moramo SFP (Specific Fan Power) faktor - razmerje med električno energijo, ki jo ventilator porablja za delovanje [kW] in pretokom zraka ki ga vetilator proizvaja [m3/s]. Težimo k napravam s čim nižjim SFP faktorjem, ki pa je odvisen tudi od delovnega območja naprave (ventilatorjev).

system_air_prezraevanje_1


Z namenom zniževanja obratovalnih stroškov so kompaktne naprave Systemair v celoti opremljene z EC (elektronsko komutirani) motorji, ki poskrbijo da ventilatorji delujejo v izbranem delovnem območju. Motorji z omenjeno tehnologijo namreč porabijo celo do 30% manj električne energije za delovanje od običajnih asinhronskih.


In cena? Običajno so naprave z rotacijskim regeneratorjem dražje od tistih s ploščnim rekuperatorjem. Če pa govorimo o napravah Systemair je stvar prav nasprotna! Naprave so namreč cenejše, hkrati pa dosegajo višje izkoristke od tistih z običajno ''kocko''!


Več na www.systemair.com/si


Systemair
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.