Zračno zatesnjeni bivalni prostori so energetsko varčni, brez prezračevanja pa postanejo neprimerni za bivanje. To občutimo zlasti pozimi, ko so vonjave, izparine, vlaga in kroženje prahu najintenzivnejši, zračenje pa zaradi varčevanja najslabše.

 

Zato z vgradnjo prezračevalne naprave stanovalcem omogočimo zdravo, brezskrbno in ugodno bivanje, ob najmanjši porabi energije. Proizvajalcu takšnih naprav, podjetju Klivent, smo zato postavili štiri zanimiva vprašanja.

 

rekuperacija prezracevanje klivent

 

Koliko časa povprečno preteče od naročila, izdelave projekta, do zaključka montaže prezračevanja za povprečno veliko enodružinsko hišo?
Zasnova sistema prezračevanja je dokaj preprosta, če se načrtovanja lotimo pravi čas. Najbolje je, da strojne instalacije vrišemo takoj zatem, ko delo zaključi arhitekt. Zaradi tega bo vgradnja enostavna, brez večjih gradbenih posegov in zaključena istočasno kot vsa druga inštalacijska dela.  

 

Ali lahko uporabnik nato sam opravi potrebno vzdrževanje,  na primer menjavo filtrov enkrat letno?
Ena od večjih skrbi investitorja, ko se odloča za prezračevalni sistem, so prah in bakterije v prezračevalnem sistemu. Večina prezračevalnih naprav ima vgrajene  filtre za cvetni prah, ki so zelo učinkoviti in prestrežejo vse leteče delce. Serija naprav Helios KWL omogoča zelo preprosto čiščenje in vzdrževanje, saj po snetju prednjega pokrova dobimo prost dostop do vseh delov naprave. Uporabnik lahko zato sam zamenja filtre, z vlažno krpo obriše notranjost, očisti toplotni izmenjevalec in nato napravo ponovno vključi. Samostojno in redno čiščenje zagotavlja nemoteno delovanje in vedno svež, čist in primerno ogret zrak v bivalnih prostorih.

 

Ali je potrebno dogrevanje vstopnega zraka v zelo hladnih dneh?
Energijsko učinkovite prezračevalne naprave imajo visok toplotni izkoristek, od 85% do 93%, kar pomeni da dovodnega zraka ni potrebno dogrevati, saj majhno izgubo toplote nadomesti obstoječe ogrevanje v prostorih. V napravo pa mora biti skoraj vedno vgrajen predgrelec, ki deluje kot zaščita pred zmrzaljo. Ko topel zrak iz prostora oddaja toploto preko izmenjevalca dovodnemu zraku, prihaja do kondenzacije na izmenjevalcu. Ta kondenz lahko v zelo hladnih dneh pomrzne in zapre pretok zraka skozi izmenjevalec toplote, to pa v hladnih dneh prepreči vgrajeni predgrelec.

 

klivent_prezracevanje_rekuperacija_1


Ali naj prezračevalni sistem deluje tudi kadar ni nikogar v stavbi?
Namen prezračevalnega sistema je, da deluje stalno. Pomembno pa je, da pravilno nastavimo regulacijo, saj je pozimi zunanji zrak suh, zato bomo s previsoko stopnjo izmenjave v času odsotnosti, prostore preveč izsušili. Presuhemu zraku se lahko izognemo z vgradnjo entalpijskega izmenjevalca, ki poleg toplote povrne tudi del vlage in s tem zmanjša zimsko izsuševanje. Poraba elektrike naprave Helios znaša v prvi stopnji samo 2x6 W, zato je ne izključujemo. Če bomo odsotni več dni ali tednov, pa lahko izberemo program delovanja, ki bo napravo vključil samo nekajkrat dnevno, za krajši čas. 

Več na www.klivent.si

tel.: 031 830 600


Klivent d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.