Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat preizkusili vse možne kombinacije materialov in ustrezno odgovorili z rešitvami za najkompleksnejše gradbene detajle s stališča gradbene statike in gradbene fizike. Edina komponenta, ki je pri gradbincih ni nikoli v izobilju in je tudi proizvajalci ne morejo narediti "na zalogo" je čas gradnje. Zato se danes številne novogradnje in prenove izvajajo v hitrejši in učinkovitejši suhomontažni gradnji, ki ima po navadi tudi za investitorjev žep pozitivne lastnosti. Tudi estrihe lahko pri adaptacijah in pri novogradnjah izvedemo po hitrejšem postopku "na suho".

 

Izdelava suhega estriha

 

Za izdelavo suhega estriha, ki je sestavljen iz nasutja, s katerim izravnamo tla, in pohodnih plošč, na katere lahko položimo zaključno talno oblogo, obstajajo trije glavni razlogi. Prvi je njihova nizka teža, kar je pomembna lastnost pri obnovi starejših zgradb s slabšimi statičnimi lastnostmi. Drugi razlog je hitrost izvedbe. Ker pa čas enačimo z denarjem, je tudi odločitev za polaganje suhega estriha vse več. Tretji, morda še najpomembnejši razlog pa so nizke višine vgrajenega suhega estriha v vedno prenizkih prostorih, ki jih saniramo. In lahko seveda dodamo še četrti razlog, ki je za nekatere tudi zelo pomemben. Gre za relativno čisto izvedbo, pri katerem ne potrebujemo vode. In tako odpade tudi dolgotrajno sušenje. In spet smo pri varčevanju s časom.

 

Suhi estrih

 

Tla nad nosilno konstrukcijo so po sistemu suhomontažne gradnje narejena v zelo kratkem času. Če želimo po tleh razpeljati še napeljavo, se lahko odločimo tudi za izdelavo dvignjenega poda.

Suhi estrih zagotavlja odlično izolacijo in je priporočljiv za obnovo starih tal v celotni stavbi. Primeren je za kasnejšo polaganje različnih vrst talnih oblog za in ima primerno nosilnost. Izdelave suhega estriha se lahko lotimo sami, še posebej, če gre za manjšo, nezahtevno površino.

Suhi estrihi so primerni za vse vrste obnove tal v kleti ali nadstropju, zagotavljajo dobro izolacijo, ustrezno nosilnost in primerno podlago za različne talne obloge. Suhe estrihe lahko izdelamo sami, še posebej, če gre za manjšo površino ali posamezne prostore.


Vsekakor pa vam močno priporočamo, da se pred odločitvijo za suhi estrih posvetuje strokovnjaki iz podjetja Kalcer po telefonu ali v enem izmed njihovih prodajno-svetovalnih centrov v Trzinu, Mariboru ali Novem mestu. Svetovali vam bodo optimalno sestavo suhega estriha prav za vašo situacijo in tudi glede na vaša pričakovanja.


Suhi estrih Preprosto polaganje plosc

Sistem suhih estrihov je sestavljen iz nasutja in nosilnih plošč

Z nasutjem najprej izravnamo površine tal. Nasutje sestavljajo kroglice različnih materialov in dimenzij. Material za nasutje je lahko iz ekspandirane gline,  perlita ali polistirena. Vsi ti materiali so poznani po dobrih toplotnih in zvočno-izolativnih lastnosti. Če bo pod nasujem betonska plošča, lahko nasutje uporabimo neposredno. Če pa obnavljamo nosilna tla iz lesene konstrukcije, moramo pred nasutjem položiti paroprepustno folijo in polepiti stike, da preprečimo uhajanje granul skozi morebitne razpoke.

 

sestava suhega estriha

 

Če bo nasutje nižjih višin, do največ treh centimetrov, izberemo nasutje iz manjših granul. Nasutje poravnamo in položimo suhomontažne plošče - mavčno-vlaknene Fermacell in ali pohodne OSB-plošče na pero in utor, ki jih lahko položimo v eni plasti. V kopalnici in kuhinji, kjer je možnost, da tla pridejo v stik z vodo, je treba izbrati vodoodporne plošče, na primer cementne, kot so na primer Fermacell Powerpanel TE. Njihovo površino je treba premazati še z vodoodpornim tesnilnim premazom, ki plošče ščiti pred vodo in vlago. Preden na te plošče položimo izbrano talno oblogo, je treba zatesniti še vse stike plošč z obodnimi stenami z namenskimi tesnilnimi lepilnimi trakovi.

Majhna teža ne obremenjuje nosilne konstrukcije

Pri večjih sanacijah obstoječih hiš, s slabšimi statičnimi lastnostmi medetažne konstrukcije mokrih estrihov, ne smemo izvesti brez predhodne statične nadgradnje konstrukcije. Še posebej to velja, če je strop v starejših hišah izvedena z lesenimi gredami in deskami. V nekaj desetletij starih hišah pa so plošče proti podstrešju ali mansardi navadno že betonske, vendar so relativno tanke ali pa vanje ni bilo vgrajene dovolj armature. Teža mokrih estrihov je okoli 150 kg na kvadratni meter, teža suhih estrihov pa v povprečju znaša le 25 kg na kvadratni meter.

pasica aplikacija

Ko je višina še kako pomembna

V hišah, grajenih med 40 in 70 leti prejšnjega stoletja, so višine prostorov precej bolj skromne kot smo jih navajeni v novejših ambientih. Pomembna je paziti tudi na višino praga notranjih balkonskih vrat. Mokri estrihi skupaj s toplotno (in zvočno) izolacijo predstavljajo najmanj 10 centimetrov višine, kar lahko v vedno prenizkih mansardah predstavlja kar veliko izgubo višine. Suhi estrihi so lahko občutno tanjši. Kadar obnavljamo tla nad kletjo ali tla v prvi ogrevani etaži, je potreba po dobri toplotni izolaciji še toliko večja. Med najtanjšimi izolacijami z dobrimi lastnostmi strokovnjaki podjetja Kalcer svetujejo vgradnjo izolacije v ploščah iz poliuretanske pene (Puren), ali vakuumskih izolacijskih panelov Va-Q-tec. Zvočna izolacija se lahko še izboljša, če dodatno uporabimo še 2 do 3 centimetre debele plošče iz kamene volne. Kadar smo v veliki stiski z višino, lahko za zvočno-izolativno plast uporabimo tudi 3 mm mikro- granulirano gumo Ecoroll.

 

polaganje suhega estriha

 

Kaj pa če bi imeli še talno gretje?

Tudi pri adaptacijah s suhim estrihom si lahko privoščimo talno gretje. Če ga vključimo v suhi estrih, debelina znaša le 20 mm. Primer takega suhomontažnega talnega gretja je sistem Variocomp podjetja Variotherm. Sestavljen je iz Fermacell plošč, ki imajo že izrezane utore za cevi talnega gretja. Pri sistemu Varicomp so cevi troslojne in s posebnim rebrastim profilom, zaradi katerega se poveča prenos toplote, ko jih prevlečemo z izravnalno maso. V primeru vgradnje talnega gretja v suhi estrih znaša skupna teža 30 kg na kvadratni meter površine, kar je še vedno zanemarljivo teža glede na to, da teža mokrega betonskega estriha znaša 150 kg. Če je tudi 20 mm višina, ki je ne bi želeli ali je ne morete žrtvovati, lahko namesto talnega gretja uporabite stenske ali stropne plošče Variomodul, s katerimi lahko poleti tudi hladite prostore.

 

Suhi estrih talno gretje


 Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Kalcer d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

Varčevanje toplotne energije

Kateri kamin izbrati?

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je ponavadi hrupen, manj ekonomičen, ne akumulira toplote in prehitro “pregori”.

Na trgu nova toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT

Vemo, da uporabniki iščejo čim tišje toplotne črpalke zrak - voda, zaradi podražitev elektrike pa jih precizneje primerjajo tudi po učinkovitosti. Sedanje toplotne črpalke zrak - voda so si z vidika...

Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt...

Nižje cene plina zaradi vladne uredbe in stabilne dobave plina v Evropo

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika. Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na...

 Postavitev sončne elektrarne - kako do najboljšega izvajalca v 2022

Preden se odločimo za postavitev sončne elektrarne je potrebno izpeljati določene postopke. Najprej je potrebno ugotoviti ali je naš objekt, glede na lokacijo, še...

Soglasje za sončno elektrarno odslej v 14 dneh

Soglasje za sončno elektrarno je, po poročanju Elektro Ljubljana, mogoče urediti v 14 dneh. Ali lahko tako prakso pričakujemo povsod po Sloveniji? Elektro Ljubljana je prvi elektro distributer, ki mu je na...

Poleti se tudi elektrarne potijo

Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne...

Aktualne novice

Nova spletna revija Varčujem z energijo

Izšla je nova spletna številka revije Varčujem z energijo. V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če revijo prebirate na mobilnem telefonu je omogočeno preprosto povečevanje. Spletni naslovi so v...

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških...

Možnosti zaposlitve v trgovinah Veto Group

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete...

Clivet začenja z gradnjo nove tovarne v Feltreju

Slovesnost ob odprtju nove Clivetove tovarne, ki se bo razprostirala na 30.000 m2 in bo namenjena proizvodnji toplotnih črpalk za uporabo v stavbah, je bila 14. oktobra letos v Feltreju, ko so položili temeljni kamen....

Prezračevanje, klimatizacija

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic bo to jesen na trgu predstavil novost: Panasonicov air-e, prvi samostojni stropni generator...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

3D izris kopalnice

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo...

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.