Občutno zvišanje cen plina in elektrike

Občutno zvišanje cen plina in elektrikePovprečna cena elektrike se je zvišala za dva odstotka, cena plina pa za 14 odstotkov v primerjavi s prvim polletjem lani, kažejo podatki statističnega urada. Po ugotovitvah statistikov je na dvig cen vplivala tudi sprememba trošarine v avgustu.

Povprečna cena elektrike se je zvišala za dva odstotka, cena plina pa za 14 odstotkov v primerjavi s prvim polletjem lani, kažejo podatki statističnega urada. Po ugotovitvah statistikov je na dvig cen vplivala tudi sprememba trošarine v avgustu.

Gospodinjstva je električna energija v drugem polletju lani stala povprečno 14 evrov na 100 kilovatnih ur oziroma dva odstotka več kot v prvi polovici leta. Zvišanje je bilo posledica avgustovskega dviga trošarine z enega evra na megavatno uro na 3,05 evra na megavatno uro. Povprečna cena električne energije brez DDV pa se je znižala za štiri odstotke na devet evrov na 100 kilovatnih ur.


V industriji enajst odstotno znižanje cen elektrike

Cene električne energije za industrijske porabnike pa so se v drugi polovici leta v povprečju znižale celo za enajst odstotkov. Zaradi dviga trošarine pa se je spremenila tudi struktura cene energije. Dve tretjini (67 odstotkov) končne cene je znašal delež za energijo, delež omrežnine je predstavljal 22 odstotkov, delež prispevkov in dodatkov pa 11 odstotkov.

Najbolj poskočile cene plina

Povprečna maloprodajna cena zemeljskega plina za gospodinjstva je v Sloveniji v drugem polletju lanskega leta znašala 19 evrov na gigajoule oziroma 14 odstotkov več kot v prvi polovici leta 2010. Na zvišanje je delno vplival 13-odstotni dvig cen plina, delno pa dvig trošarine, ki se je s 1. avgustom zvišala z 0,16 na 0,48 evra za gigajoule.

Če odštejemo DDV, se je cena zemeljskega plina v drugih šestih mesecih lani v primerjavi s prvo polovico leta za manjše industrijske porabnike zvišala za 17 odstotkov, medtem ko se je za večje industrijske porabnike znižala za 12 odstotkov. Povprečna cena na državni ravni pa se ni spremenila in je znašala enajst evrov na gigajoule.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE