Trajnost in z njo povezani izzivi na področju zelene prihodnosti narekujejo strateški razmislek v zvezi energetsko oskrbo. Dejstvo je namreč, da se potrebe po energiji – kljub uresničevanjem zavez za njeno učinkovito rabo – povečujejo in jih ne bo mogoče pokriti zgolj z izkoriščanjem obnovljivih virov.

 

energetska oskrba

Energetska oskrba bo v naslednjih letih eden največjih izzivov

 

Evropa je letos zaradi podnebne, še bolj pa zaradi energetske krize pred pomembnimi odločitvami. Čimprejšnji prehod na obnovljive energije ter na ogljično nevtralne in energetsko učinkovite električne tehnologije je edina rešitev za znatno zmanjšanje povpraševanja po plinu in nafti ter odvisnosti od uvoza teh fosilnih goriv. Ključnega pomena je pospeševanje elektrifikacije prometa (ta je odgovoren za 63 % uvožene nafte) ter elektrifikacije stavb in industrije (ki predstavljata 57 % povpraševanja po plinu).

Ta izziv pa je težko uresničljiv, saj svet še vedno poganjajo predvsem fosilna goriva, torej zemeljski plin, nafta in premog. Delež energije iz fosilnih goriv na globalni ravni je še vedno 83-odstoten. Povprečen prebivalec Evropske unije pridobi približno 70 odstotkov vse energije iz fosilnih virov, povprečen prebivalec Slovenije pa 60 odstotkov. S sedanjim tempom nadomeščanja fosilnih virov do leta 2050 ne bomo podnebno nevtralni.

Uspešno razogljičenje energetike bo mogoče le z uravnoteženo obravnavo vseh razpoložljivih brezogljičnih virov. Tudi z jedrsko energijo, ki v Evropi že zdaj predstavlja polovico brezogljične električne energije. V Sloveniji z jedrsko energijo pridobimo več električne energije kot z vsemi hidroelektrarnami, biomaso ter sončnimi in vetrnimi elektrarnami skupaj.


energetska oskrba visja poraba elektrike

Toplotna črpalka je danes najbolj pogost ogrevalni sistem. Povprečna poraba električne energije se je v zadnjih letih v slovenskih gospodinjstvih povečala za od osem- do desetkrat.


baner soncne elektrarne

Zmogljivosti omrežja so omejene

Na poti do razogljičenja bo zelo pomembna vloga distribucij, ki jim je treba zagotoviti dovolj fleksibilnosti za infrastrukturni in digitalni razvoj, da ne bi na koncu distribucijsko omrežje postalo glavna ovira energetske tranzicije. Zmogljivosti omrežja so namreč omejene, saj v preteklosti ni bilo načrtovano in zgrajeno za tako raznolike obremenitve. Čedalje večjih potreb po energiji namreč ne bo mogoče rešiti le z izkoriščanjem obnovljivih virov, ne da bi ohranili večje proizvodne vire in zmanjšali potrošnjo energije. Umeščanje tovrstnih virov energije s porabniki, hranilniki električne energije, elektični avtomobili, digitalizacijo, obvladovanjem porabe, pametnimi omrežji, so le nekateri od izzivov, s katerimi se elektrodistribucijska podjetja že spoprijemajo – s povečanim obsegom investicij, avtomatizacijo in digitalizacijo procesov.


Prehod v nizkoogljično družbo in razvoj novih tehnologij prinašata preoblikovanje ustaljenih načinov proizvodnje, prodaje, dobave in porabe električne energije.


Prenova tarifnega sistema

Ena od rešitev za zagotavljanje ustrezne zmogljivosti omrežja je sprememba tarifnega sistema merjenja in obračunavanja omrežnine. Ta sprememba je na eni strani priložnost za celotni elektroenergetski sistem, na drugi strani pa tudi za samega uporabnika, ki bo prevzel bistveno drugačno vlogo, kot jo ima danes. V spremenjenem tarifnem sistemu bo treba uporabnika obravnavati kot enakovrednega deležnika, predvsem pa ga pravočasno pripraviti na implementacijo novih tarifnih sistemov.

Tarifni sistem mora biti pregleden, preprost in uporabnikom razumljiv. Metodologija obračunavanja omrežnine mora spodbujati učinkovitost uporabe sistema električne energije na način, da se zmogljivosti sistema čim bolj izkoristijo in da je potreba po investicijah zaradi koničnih obremenitev sistema čim manjša. Posamezne tarifne postavke omrežnine pa morajo izkazovati stroške, ki jih uporabniki pri uporabi sistema električne energije povzročajo.


Nov tarifni sistem mora biti usmerjen v spremembo obnašanja odjema/oddaje električne energije, ki bo omogočila vzdržen razvojni model za omrežje in učinkovito dobavo električne energije. Le tak model bo lahko omilil energijsko draginjo in omogočil prehod v nizkoogljično družbo.


Skupnostna samooskrba - prednosti

Vzpostaviti je treba tudi mehanizme za prilagajanje proizvodnje oz. omejevanje oddaje proizvedene električne energije v omrežje. Subvencije Eko sklada za individualno samooskrbo z električno energijo - današnji net-metering, bi morali preusmeriti v spodbude za skupnostno samooskrbo. Spodbuditi je treba vgradnjo hranilnikov električne energije, ki lahko pri individualni samooskrbi ob ustreznem dimenzioniranju in energetskem upravljanju razbremenijo distribucijsko omrežje. Vedeti pa je treba, da je skladiščenje elektrike veliko težje, kot se zdi na prvi pogled. Skupne zmogljivosti akumulatorskih baterij v evropskem omrežju zadoščajo komaj za eno minuto in 21 sekund povprečne porabe v Evropi. Če upoštevamo še vse električne avtomobile, bi te zaloge narasle na pičlih deset minut povprečne evropske porabe, kar pomeni, da se sonce in veter ne bi smela ustaviti niti za deset minut. 

 

energetska samooskrba soncna elektrarna

Sončna elektrarnaskupnostna samooskrba

Subvencije za individualne samooskrbne naprave bi se morale preusmeriti v spodbude za obvezno kombinirano gradnjo proizvodnih naprav s hranilniki ali samo za hranilnike. Prav tako bi morali z ustrezno politiko spodbud poskrbeti za sočasen nakup električnega avtomobila ali toplotne črpalke oz. porabnika, ki ima zmožnost prilagajanja odjema. Prilagajanje odjema pa je treba nato nagraditi še z ustrezno tarifno politiko.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.