Slovenija je imela na področju obnovljivih virov energije (OVE) ambiciozne cilje, ki so do konca leta 2020 predvidevali najmanj 25-odstotni delež OVE v bruto končni rabi energije in najmanj 10-odstotnega v prometu. Do konca lanskega leta, ki je bilo ciljno leto za doseganje zavez podnebno-energetskega svežnja Evropske unije, ji ciljev ni uspelo doseči. Zakaj ne in kako jih lahko dosežemo ter o pomenu obnovljivih virov na splošno smo se pogovarjali z Gregorjem Novakom, vodjo razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija.

 

Pot do energetske druzbe gregor novak

Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija

Zdi se, da med obnovljivimi viri v Sloveniji dajemo prednost sočni energiji. Kateri so po vašem mnenju razlogi, da drugi obnovljivi viri pri nas ne pridejo v ospredje?

Med obnovljivimi viri v Sloveniji trenutno prednjačijo hidroelektrarne in sončne elektrarne. Medtem ko je pri prvih že dolga tradicija in je potencial bolj kot ne že izkoriščen, pa smo z izkoriščanjem potenciala sonca šele povsem na začetku. Razlogov, da dajemo soncu v Sloveniji prednost pred npr. vetrno energijo, je več. Gradnja vetrnih elektrarn je predvsem prostorsko in politično bolj omejena, medtem ko sonce tovrstnih omejitev nima. Sonce je tudi cenovno najcenejši vir za pridobivanje elektrike v Sloveniji. Stroški na proizvedeno MWh elektrike so celo nižji od zgolj obratovalnih stroškov termoelektrarn ali nuklearke. Prav tako je sonce vsepovsod po Sloveniji, velika večina streh na domovih, gospodarskih objektih ali industrijskih pa je še praznih. Sončne elektrarne delajo vse dni v letu, razen ko jih pokrije sneg, in seveda ponoči, ko ni vidne svetlobe. Tudi ko je oblačno, sončna elektrarna deluje, ob visoki oblačnosti polovično, ob zelo močni oblačnosti samo 20-odstotno, ampak bistvo je, da proizvaja elektriko tudi takrat, ko ne vidimo neposredno sončnih žarkov. Z namestitvijo teh naprav tudi ne obremenjujemo dodatno okolja, saj se v večini nameščajo na strehe že obstoječih objektov.

 baner soncne elektrarne

Ali menite, da bomo lahko kljub temu dosegli cilje, ki jih je EU svojim članicam zastavila na področju obnovljivih virov?

Pot do 100-odstotne energetske družbe, ki jo poganjajo obnovljivi viri, je zagotovo velika priložnost za vse nas – za celotno družbo, za gospodarstvo, za zdravje in ne nazadnje tudi za celoten planet. Omogočila bo hitrejšo rast, ustvarila več delovnih mest, ustvarila čistejša mesta in izboljšala splošno družbeno blaginjo. Pri SONCE energija verjamemo v 100 % transformacijo v obnovljive vire, kjer bo prednjačilo sonce. Na srečo k temu premiku pozitivno prispevajo hiter padec investicijskih stroškov OVE, izboljšana energetska učinkovitost, razširjena elektrifikacija, vedno bolj »pametne« tehnologije, ki jih na blockchainu podpira in ponuja tudi energetska tržnica SunContract. Tako lahko med letoma 2030 in 2050 pričakujemo, da se bomo približali 100 % energetski samozadostnosti na OVE, pri čemer bomo dodali tudi decentralizirane energetske hranilnike, ki bodo večinoma nameščeni pri končnih strankah.

Menimo, da bodo ključno vlogo tukaj odigrale predvsem majhne samooskrbne sončne elektrarne in samooskrbne skupnosti, med katere spada tudi projekt podjetja SONCE energija, podprt z energetsko tržnico SunContract – to je samooskrbna skupnost SOVES SONCE Zavrate, ki bo prva 100 % samooskrbna vas v skladu z uredbo o samooskrbi v Sloveniji.

 

Pot do energetske druzbe

 

Katere so prednosti in ovire, ki jih podjetju prinaša težnja po trajnostnem delovanju?

Ovire pri novostih so vedno, predvsem jih čutimo kot staro miselnost znotraj politike in energetskih lobijev. Naša naloga pa je, da jih v tej miselnosti premagamo in gremo v smer, začrtano s strani Združenih narodov, ter sledimo 17 trajnostnim ciljem. Prav sedmi cilj se namreč nanaša na »dostopno in čisto energijo«, ki jo predstavljajo decentralizirani, demokratizirani, poceni in čisti obnovljivi viri energije. Evropska unija je sprejela tudi ustrezno zakonodajo in jasno postavila »Zeleni dogovor« kot prioriteto, ki enako oz. še bolj spodbuja obnovljive vire, aktivnega uporabnika, nove tehnologije in čisto ter trajno proizvodnjo energije.

V prid nam gre tudi vse večje zavedanje širše javnosti, predvsem mlajših generacij, da je skrb za okolje in naš planet ena bistvenih vrednot. To se pozna tudi pri odločanju za naložbe v sončne elektrarne, ogrevanje s toplotnimi črpalkami in samooskrba. Tej zavesti in pozitivni naravnanosti smo pri SunContractu dodali še možnost svobode pri upravljanju lastne proizvedene elektrike, pri odločanju o porabi viškov elektrike, če ti nastanejo znotraj koledarskega leta, lastnem določanju cen prodaje in nakupa elektrike na tržnici. S platformo, ki temelji na veriženju blokov (blockchain), smo v energetski prostor prinesli dodatno transparentnost in na nek način še dodatno demokratizirali tudi električno energijo. 


Za več informacij zpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.