Vodarne stalno kontrolirajo kvaliteto vode, saj morajo zagotoviti za pitje neoporečno vodo.
Pitno vodo naj bi potrošnik pred uporabo le še filtriral morebitnih mehanskih delcev, ki se lahko pojavijo v njej med transportom po ceveh.
Kljub izpolnjevanju osnovnih zahtev za kvalitetno pitno vodo ostaja potrošniku nerešen problem tvorjenja vodnega kamna zaradi trde vode in pojav korozije na hišnem vodovodnem omrežju.
Posledice tvorjenja vodnega kamna
Vodni kamen se najprej pojavi na delih z najvišjo temperaturo (grelni elementi), zmanjša toplotno prevodnost (manjši toploni izkoristek in povečana poraba energije) in povzroči krajšo obratovalno dobo grelne naprave. Vodni kamen se nabira tudi na stenah cevi, zmanjšuje njihov koristni presek, zmanjšuje pretočnost in celo ogroža delovanje naprav za oskrbo s toplo vodo. Pojavlja se na perlatorjih pip in masažnih šobah, kar je poleg naštetih negativnih vplivov še estetsko moteče.
Kako zmanjšati ali preprečiti nalaganje vodnega kamna?
Tvorce trdote vode lahko:
- stabiliziramo z dodajanjem (doziranjem) ustreznih kemijskih sredstev v vodo
- nevtraliziramo s t.i. fizikalno obdelavo vode (električno ali magnetno) ali pa jih
- odstranimo iz vode s postopkom ionske izmenjave (mehčanje vode).
Mehčanje vode
Trdota vode se ne zmanjša pri obdelavi z navedenima postopkoma t.j. doziranjem ter električno in magnetno obdelavo.
Od vseh treh naštetih možnosti samo mehčalna naprava, ki deluje na osnovi ionske izmenjave zagotavlja resnično mehko vodo, saj izloča iz vode kalcij in magnezij, ki sta glavna tvorca vodnega kamna. Tako pridobljeno mehko vodo lahko mešamo v različnih razmerjih z vstopno neobdelano trdo vodo in si na ta način pripravimo želeno trdoto vode za svojo uporabo. Idealna trdota pitne vode bi naj bila pribl. 8°dH.
Če tej vodi dodamo (doziramo) še ustrezno mineralno raztopino (odvisno od materiala vodovodnih cevi), se tvori ma stenah cevi zaščitni film, ki jih ščiti pred korozijo.
Vse naprave proizvajalca JUDO Wasseraufbereitung so skladne z DIN in EN standardi ter DVGW predpisi in zagotavljajo optimalno pripravo pitne in tehnološke vode.