Le uporaba mehčane vode  varuje naprave, zagotavlja manjšo porabo energije in varuje okolje.

 

Od sestave tal je odvisno katere minerale bomo našli raztopljene v vodi in v kolikšni količini. V okoljih, kjer so tla iz starih kamenin npr. bazalt in granit, vsebuje voda malo soli in ostane mehka s trdoto, ki je lahko celo manjša od 1 °dH. Nasprotno lahko voda doseže na apnenčastih tleh trdoto tudi do 30 °dH in več.

Vodarne stalno kontrolirajo kvaliteto vode, saj morajo zagotoviti za pitje neoporečno vodo.

trion3

 

Pitno vodo naj bi potrošnik pred uporabo le še filtriral morebitnih mehanskih delcev, ki se lahko pojavijo v njej med transportom po ceveh.

Kljub izpolnjevanju osnovnih zahtev za kvalitetno pitno vodo ostaja potrošniku nerešen problem tvorjenja vodnega kamna zaradi trde vode in pojav korozije na hišnem vodovodnem omrežju.


Posledice tvorjenja vodnega kamna

Vodni kamen se najprej pojavi na delih z najvišjo temperaturo (grelni elementi), zmanjša toplotno prevodnost (manjši toploni izkoristek in povečana poraba energije) in povzroči krajšo obratovalno dobo grelne naprave. Vodni kamen se nabira tudi na stenah cevi, zmanjšuje njihov koristni presek, zmanjšuje pretočnost in celo ogroža delovanje naprav za oskrbo s toplo vodo. Pojavlja se na perlatorjih pip in masažnih šobah, kar je poleg naštetih negativnih vplivov še estetsko moteče.


Kako zmanjšati ali preprečiti nalaganje vodnega kamna?

Tvorce trdote vode lahko:

- stabiliziramo z dodajanjem (doziranjem) ustreznih kemijskih sredstev v vodo

- nevtraliziramo s t.i. fizikalno obdelavo vode (električno ali magnetno) ali pa jih

- odstranimo iz vode s postopkom ionske izmenjave (mehčanje vode).


Mehčanje vode

Trdota vode se ne zmanjša pri obdelavi z navedenima postopkoma t.j. doziranjem ter električno in magnetno obdelavo.

Od vseh treh naštetih možnosti samo mehčalna naprava, ki deluje na osnovi ionske izmenjave zagotavlja resnično mehko vodo, saj izloča iz vode kalcij in magnezij, ki sta glavna tvorca vodnega kamna. Tako pridobljeno mehko vodo lahko mešamo v različnih razmerjih z vstopno neobdelano trdo vodo in si na ta način pripravimo želeno trdoto vode za svojo uporabo. Idealna trdota pitne vode bi naj bila pribl. 8°dH.

Če tej vodi dodamo (doziramo) še ustrezno mineralno raztopino (odvisno od materiala vodovodnih cevi), se tvori ma stenah cevi zaščitni film, ki jih ščiti pred korozijo.

Vse naprave proizvajalca JUDO Wasseraufbereitung so skladne z DIN in EN standardi ter DVGW predpisi in zagotavljajo optimalno pripravo pitne in tehnološke vode.

 

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.