Plesen na steni ter odvečno vlago je v določenih primerih, če ni težava prehuda, mogoče uspešno premagovati z notranjimi oblogami, ki so narejene za ta namen. Kakšne mavčne plošče so primerne za vlažne stene in mokre prostore, ki jih najeda plesen? Kakšna izolacija se priporoča? Uporabiti leseno ali kovinsko konstrukcijo? To so vprašanja, ki se pogosto pojavljajo, kadar imamo opraviti z gradnjo v objektih, ki so obremenjeni z vlago in pojav plesni na stenah pogost pojav. 

 

Poglejmo pogoste razloge za pojav plesni na stenah

Razlogi, da je v zgradbi preveč vlage, so lahko različni, zaradi tega tudi ukrepi ne morejo biti vedno enaki.

1. Lahko gre za kletne ali delno podkletene prostore s pomanjkljivo hidroizolacijo ali za stare objekte, ki so sploh brez hidroizolacije.

2. Lahko je vlage in s tem plesni na stenah več zaradi pranja in sušenja.

3. Lahko da plesen na steni kljub vgrajeni hidroizolaciji zaradi toplotnih mostovov in posledičnem kondenzu. Ta vlaga in plesen na stenah lahko občasno izgleda slabše in se morda sčasoma tudi umili, ker lahko vdor vlage poslabšajo tudi občasne poplave in dobro namočijo stene. Na nekaj konkretnih primerih lahko pogledamo, kako graditi v takih razmerah, ne da bi s kratkotrajnimi rešitvami samo poslabšali stanje.

 

Obloge za vlazne stene Plesen za omaro

Plesen na steni je mogoče v primerih, ko ne gre za hude težave in vlaga ni pretirana, rešiti z notranjimi oblogami!

 

Plesen se na stenah najpogosteje pojavlja v kleteh

Če želimo v stari vlažni kleti pridobiti uporabne bivalne prostore, imamo za to gotovo dobre razloge. Včasih hidroizolacije z zunanje strani ni mogoče izvesti brez velikih stroškov in dolgotrajnih postopkov, če je hiša znotraj strjene zazidave. Zidovi so vlažni, ker vlaga prehaja skoznje iz okoliške zemljine, pojavlja se plesen na stenah. Če ni visoke podtalnice in vlaga ni pretirana, si lahko pomagamo z oblogo iz lahko-betonskih plošče (Aquafire, Aquapanel, Aquaroc…) ali wedi plošč. Oblogo odmaknemo od sten, za podkonstrukcijo uporabimo kovinske profile, ki niso le pocinkani, ampak dodatno zaščiteni pred vlago. Profili morajo imeti oznako C3 ali C5M. Izolacije za oblogo ne dajemo, površina sten bo toplejša že zato, ker smo oblogo odmaknili od stene.

 

Obloge za vlažne stene za kopalnice, kuhinje, pralnice, spalnice ...

Sodobno grajeni prostori so običajno dobro prezračevani, zato v njih praviloma ni težav zaradi vlage. Stene, stropne in stenske obloge lahko gradimo z mavčno kartonskimi ali mavčno vlaknenimi ploščami, leseno ali kovinsko konstrukcijo in običajno toplotno izolacijo.

 

Kdaj navadne mavčne plošče za preprečevanje plesni na stenah niso dovolj?

Navadne mavčne plošče za preprečevanje plesni na stenah niso dovolj, če pri običajni temperaturi prostora relativna zračna vlaga presega 75%. Isto velja, kadar ekstremna vrednost do 100% relativne zračne vlage traja več kot 2 uri na dan ali v primeru, ko zračna vlaga presega 85% več kot 10 ur dnevno, v ostalih 14 urah pa presega 75%. Zato vlago preprosto zmerimo in ugotovimo presežke.

 

Plesen na stenah je v različnih bivalnih prostorih rešljiva z t.i. sušilnimi ploščami

V majhni kopalnici, ki meji na zunanje, neizolirane stene, v kateri se kopa ali tušira več družinskih članov dnevno, se bo kondenz in posledično plesen na stenah hitro pojavila. Če so stene obložene s keramiko, ne bo težav, na stropu pa se bo kaj hitro pokazalo, da je nekaj narobe. Plesen po vogalih sten je očiten znak, da je površina prevlažna. Če na te stene namesto mavčnih plošč vgradimo lahko-betonske plošče ali posebne plošče za sušenje vlage, smo poslabšali pogoje za razrast vlage in plesni

Nimajo le kopalnice težav s plesnijo na stenah

V majhnih spalnicah se tudi nabere veliko vlage in posledično plesni na stenah. Težava se najprej pokaže na zunanjih stenah, še posebej, če so založene s pohištvom. Ta težava se lahko pojavi kljub temu, da so zunanje stene izolirane. Premeščanje pohištva, uporaba sušilnih plošč (npr. Promatec MC ali Renopor) in prezračevanje so najhitrejša rešitev.

 

Obloge za vlazne stene Konstrukcija za Rigips

Konstrukcija plošč se za vlažne prostore razlikuje že po barvi. Barva profilov se lahko od proizvajalca do proizvajalca razlikuje.

 

Toplotni mostovi so povezani s pojavom plesni na stenah

Toplotni mostovi ob betonskih prekladah, špaletah in v vogalih ob zunanjih stenah so pogost pojav, ki rezultirajo v pojav plesni na stenah. Najboljša rešitev za preprečevanje plesni je uporaba sušilnih plošč. Kadar pa želimo prostor še toplotno izolirati, lahko uporabimo navadne mavčne plošče ali lesen opaž in spodaj dodamo še toplotno izolacijo ter folijo za parno zaporo.  Za ta naem so možne tudi plošče iz penjenega stekla. Če imamo težave s plesnijo na steni pri tleh ali stropu, lahko namesto tega, da oblagamo celo steno, uporabimo visoke talne ali stropne štukaturne letve iz EPS-a, ki bodo pas stene izolirale, obenem pa bodo tudi estetski zaključek.

 

Obloge za vlazne stene izolirne talne letve

Z izolirnimi talnimi letvami lahko rešimo težavo toplotnega mostu, če gre za pojav plesni na stenah v manjši obliki. Če je vzrok kapilarna vlaga, to ne bo rešitev.

 

Hiša na poplavnem področju - kako izbirati primerne plošče proti vlagi

Če imate to smolo, da živite v hiši, ki jo pogosto ogrožajo zunanje vode, so stroški sušenja hiše in uničene opreme veliki. Razmočeni zidovi se sušijo zelo dolgo. Če je hiša montažna, pa je potrebno vse notranje obloge in izolacijo odstraniti in zamenjati. Za nove obloge je bolje uporabiti cementne plošče (Aquafire, Aquapanel, Aquaroc…), ki se v primeru močenja ne zmehčajo. Dodatno jih zaščitimo še z vodotesnimi premazi. Vse stike med stenami in tlemi ter preboje v stenah tesnimo s tesnilnimi kiti in tesnilnimi trakovi. Tudi za notranja vrata uporabimo kovinske podboje, ki ne bodo takoj zacveteli. Tako bodo vsaj vgrajeni materiali ostali bolj ali manj nepoškodovani.

 

Obloge za vlazne stene kalcer


Materiale za suho gradnjo, ki uspešno preprečijo vlago in plesen na stenah lahko kupite v trgovinah Kalcer v Mariboru, Novem mestu in Trzinu.
www.kalcer.si, info@kalcer.si


 

Povezane vsebineKalcer d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.