Sindrom bolne stavbe – SBS

Koncept zaprtih prostorov in razvoj

Kratica je v slovenščini in angleščini enaka (Sick Building Syndrome). Oznaka pomeni nespecifične simptome, ki lahko začasno prizadenejo nekatere stanovalce, medtem ko se zadržujejo v stavbi. Motnje pa se zmanjšajo ali izginejo, ko stanovalci stavbo zapustijo.

Koncept zaprtih prostorov in razvoj

Selitev ljudi v strnjena naselja je posledica industrijske revolucije, pri čemer je bilo dobro počutje stanovalcev nepomembno. Cena energentov in zmanjšanje pritiskov na okolje sta povzročila zatesnjevanje stavb, ki omogoča visoke prihranke, brez zadostnega in kontroliranega prezračevanja pa lahko povzroči SBS.

V zatesnjenih prostorih se pojavijo neprijetne vonjave, različni plini in izparine ki izstopajo iz vseh predmetov, ki smo jih postavili v stanovanje ter končno še pojav plesni. V raziskavah so ugotovili, da je glavni vzrok nezadovoljstvo, saj stanovalci, zlasti večstanovanjskih objektov, ne morejo vplivati na obliko prostorov, način ogrevanja in akustične razmere. Problem je zato zrak, s katerim prostore prezračimo, lahko pa še ogrejemo ali hladimo, za kar pa spet potrebujemo energijo za delovanje.

Vpliv koncentracije CO2

Vpliv koncentracije CO2 na človeka

 

Zadnja desetletja se pojavlja oznaka »zdrava stavba«, pri čemer poudarjajo zlasti kemično sestavo snovi iz katerih je zgrajena. Proizvajalci materialov se trudijo, da bi škodljive sestavine izločili in zamenjali z manj nevarnimi. V razvoju bivalne kulture pa je najnovejša ideja »bioklimatska hiša«, katere konstrukcija je izdelana iz ekološko neoporečnih materialov, izvedba vseh drugih elementov pa je poenostavljena.
Stavba omogoča čim boljšo komunikacijo med notranjostjo in okoljem, ter neenakomerno svetlobno in termično obremenitev stanovalcev, s čimer se spet približujemo načinu bivanja v naravnem okolju. 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI