Marjan: Prosim, če mi lahko posredujete vaše mnenje o indukcijskih kuhalnih ploščah, plinski štedilnik bi rad zamenjal z indukcijskim, kaže pa da bom moral zamenjati tudi posodo. Slišal sem, da so prihranki energije veliki.
Odgovor:
Indukcijski kuhalniki imajo več prednosti. V reklamah jih opisujejo kot hitre, varčne in varne, saj z indukcijskim tokom ogrevamo posodo samo in ne okolice. Proizvajalci zatrjujejo, da je poraba energije manjša za kar 40%, hitrost ogrevanja pa za polovico višja, kot pri ostalih načinih kuhanja. Kuhalnik je avtomatiziran in sam prepozna vrsto posode, ter se niti ne vključi, če postavimo nanj posodo iz stekla ali plastike. Ploskve kuhalnika ostanejo hladne, v poštev pa pride samo posoda s čim debelejšimi stenami iz magnetnega materiala, zato posode iz nerjavečega jekla z odebeljenim dnom iz aluminija, niso primerne. Izdelek ima same prednosti in mogoče eno majhno pomanjkljivost. Strokovnjaki za prehrano, ki se ukvarjajo tudi z njenim energetskim potencialom, na primer makrobiotiki ali feng- shui specialisti, priporočajo kuhanje na ognju ali na plinu. Trdijo, da na hrano najslabše vpliva mikrovalovna pečica, boljša je elektrika, sledi plin, najboljša pa naj bi bila drva.