Delež obnovljivih virov v oskrbi z energijo se v Sloveniji povečuje; v letu 2013 je znašal skoraj 17 %. Med temi energetskimi viri je bil delež lesa in druge trdne biomase največji, skoraj 51-odstoten.

 

les obnovljiv vir energije

 

Letošnji evropski teden trajnostne energije bo že deseti po vrsti in bo potekal od 15. do 19. junija. Evropski teden trajnostne energije sestavljajo dogodki v podporo evropskemu cilju prehoda v nizkoogljično družbo. Njegov namen je širiti najboljše prakse, navdihovati zamisli in graditi zavezništva za pomoč pri doseganju energetskih in podnebnih ciljev Evropske unije. Na stotine organizacij in posameznikov po vsej Evropi pripravi vsako leto t. i. energetske dneve in dejavnosti, ki promovirajo energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije.

Le z zamenjavo neobnovljivih virov energije z obnovljivimi, z učinkovito rabo energije, z zmanjšanjem njene porabe bo namreč mogoče doseči trajno in varno oskrbo z energijo ter zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Za temeljit zasuk v ravnanju z energijo bosta potrebni tudi večja ozaveščenost in sprememba vedenjskih vzorcev.

 

les obnovljiv delez evropa

Delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije, EU-28, 2013

 

Najpomembnejši obnovljivi vir energije v Sloveniji in EU-28 je les

V oskrbi z energijo v Sloveniji v letu 2013 je delež obnovljivih virov energije znašal skoraj 17 %, kar je za 6 odstotnih točk več kot v letu 2003.

Med temi energetskimi viri sta prevladovala les in druga trdna biomasa; njun delež je obsegal 51 %. Največ lesa se porabi v gospodinjstvih (predvsem za ogrevanje prostorov in sanitarne vode). Drugi največji delež med temi viri je bila hidroenergija s 35 %, preostali obnovljivi viri energije (tekoča biogoriva, bioplini, geotermalna, sončna in vetrna energija) so obsegali manjše deleže (skupaj 14 %), vendar njihova poraba precej narašča. Proizvodnja elektrike v sončnih elektrarnah je bila na primer v letu 2013 215-krat večja kot pred petimi leti.

 Tudi v EU-28 sta v letu 2013 med obnovljivimi viri energije s 46 % prevladovala les in druga trdna biomasa. Sledili sta hidroenergija s 16 % in vetrna energija z 10 %. Skupni delež obnovljivih virov energije v oskrbi z energijo v EU-28 je v letu 2013 znašal približno 12 %, kar je za 6 odstotnih točk več kot v letu 2003.

 

les obnovljiv statistika

Oskrba z energijo, Slovenija, 2013

 

Delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije narašča

Povečanje rabe obnovljivih virov energije je eden izmed glavnih ciljev strategije Evropa 2020. Cilj za EU-28 je, da bi se delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije do leta 2020 povečal na 20 %; nacionalni cilj za Slovenijo pa je 25 %.

Po zadnjih dosegljivih podatkih Eurostata je delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije v EU-28 v letu 2013 znašal 15 %. Tri države članice so že dosegle svoje ciljne deleže: Bolgarija, Estonija in Švedska. Švedska je v letu 2013 dosegla tudi najvišji delež, in sicer 52,1 %. Sledili sta ji Latvija s 37,1 % in Finska s 36,8 %; Slovenija je dosegla 21,5-odstotni delež. Najnižje deleže so imeli v Luksemburgu (3,6 %), na Malti (3,8 %) in na Nizozemskem (4,5 %).

Vir: www.stat.si

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.