Najcenejše ogrevanje, primerjava stroškov za 2024

Stroške za vaš primer najcenejšega ogrevanja preverite s Kalkulatorjem oceni prihranek energije. Izračun prihrankov za TČ in druge sisteme.

Glede na minula nihanja cen energentov je veliko težje izbrati najcenejše ogrevanje. Kar je pred leti veljalo za cenovno ugodno, danes to več ne drži. Razen energetske varčnosti objekta, je za doseganje prihrankov pomembna vrsta izbranega energenta in ogrevalni sistem.  Ko iščemo najcenejše ogrevanje si lahko pomagamo z orodji za preračun potencialnih prihrankov in lažje odločimo v korist tistih, ki so za naš primer objekta, najboljši. V nadaljevanju opisujemo kaj je pomembno, da lažje izberemo novi ogrevalni sistem, brez da izboljšujemo energetsko stanje objekta.

 

Najcenejse ogrevanje

Najcenejše ogrevanje se pogosto izbira glede na mesečne stroške ogrevanja, stroški vzdrževanja v celi življenjski dobi pa so pogosto spregledani. 

Koristni napotki pred izbiro najcenejšega ogrevanja

Najcenejše ogrevanje, če zamenjujemo ogrevalno napravo, lahko na preprost način definiramo z izračunom, če poznamo količino porabljenega energenta in ceno energenta.  Preden stopite v stik z monterji, ki vam pripravijo predračun za izvedbo novega sistema ogrevanja, definirajte prihranke i jih primerjajte med seboj s pomočjo Kalkulatorja oceni prihranek.   

  1. Primerjajte prihranke za različne energente: Če želite znižati mesečne stroške za ogrevanje, najprej primerjajte prihranke ob prehodu na drugi energent na daljši rok, ne samo na mesečni ravni.
  2. Nato upoštevajte vse stroške, od nakupa, montaže, delovanja in vzdrževanja nove ogrevalne naprave.
  3. Z vnosom podatkov v kalkulator o dosedanji porabi energenta in njegovi ceni preverite razlike v prihrankih za različne načine ogrevanja.
  4. POZOR – Postopek izračuna lahko v kalkulatorju ponovite, tako, da izvedete več novih izračunov s prehodom na različne energente, ki so na voljo. Izberete lahko prehod na ogrevanje na elektriko, na pelete, zemeljski plin ipd, kalkulator vam za izbrani prehod izračuna prihranke.
  5. Pridobite ponudbe: Ko ste zožili izbor najcenejšega ogrevanja na nekaj možnosti, zahtevajte ponudbe od različnih monterjev in se ob tem ne omejite samo na en energent. Prepričajte se, da ponudba vključuje vse stroške, vključno z delom, materiali in garancijo.
  6. V izračunu cene je potrebno upoštevati tudi višino subvencije.
  7. Če boste izbrali sistem ogrevanja na elektriko je smiselno poizvesti tudi za ceno sistema za samooskrbo z elektriko.
  8. Vprašajte za reference: Preden se odločite za monterja, vprašajte za reference. Prepričajte se, da je monter licenciran za delo na ogrevalnih sistemih, ki jih nameravate namestiti.
  9. Ne hitite z odločitvijo: Nakup novega ogrevalnega sistema je pomembna naložba. Ne hitite z odločitvijo in se prepričajte, da ste pretehtali vse možnosti. Ponudbe je smiselno zbirati vsaj eno leto pred investicijo, projekte pa izvesti vsaj kakšen mesec pred zagonom sistema.

 

Kateri energent izbrati, da bo ogrevanje najcenejše?

Višina prihranka za prehod na najcenejše ogrevanje je odvisna od vrste energenta, seveda pa je potrebno ob tem upoštevati tudi samo višino investicije. Nekateri investitorji iščejo kratkoročno najcenejše ogrevanje in čim nižjo investicijo, nekaterim višina investicije ni najpomembnejša, temveč najnižji možni prihranki na messečni ravni in čim daljša življenjska doba sistema.  Ker so na voljo različni energenti: drva, peleti, sekanci, zemeljski plin, kurilno olje ali električna energija, je za specifičen objekt, v odvisnosti od razpoložljivosti energenta, smiselno opraviti izračune skladno z vsemi možnostmi. Ob tem je pomembno tudi upoštevati starost investitorja. Če gre za starejšo osebo, najbrž ni smiselno izbirati novi ogrevalni sistem na drva, temveč sistem, ki je čimbolj avtomatiziran.

Nam odgovarja pravilo udobnejši – zmogljivejši – dražji?

Razumljivo, da je cena ogrevalnega sistema pomemben faktor, vendar investitorji vse bolj posegajo po udobnejših – zmogljivejših in ob tem tudi dražjih sistemih. Še vedno velja, da se veliko lažje odločimo za večkratno investicijo v avto, kot pa v dražji ogrevalni sistem, ki srednjeročno omogoča najcenejše ogrevanje. Čeprav je investicija v dražji ogrevalni sistem, npr.  v geotermalno toplotno črpalko, visoka, je ta v primerjavi z investicijo v srednjecenovni avto še vedno nižja, z montažo za povprečno velik stanovanjski objekt, znaša okrog 20.000 EUR. Vendar nam bo ta v naslednjih 30 letih zagotovila daljnoročno najcenejše ogrevanje in prihranila veliko denarja, lahko tudi v vrednosti novega srednjecenovnega avtomobila.

Ali toplotne črpalke omogočajo najcenejše ogrevanje?

Za ogrevanje obstoječih hiš se je v zadnjem desetletju drastično povečalo ogrevanje s toplotnimi črpalkami, posebno v kombinaciji s sončno elektrarno. Zaradi visokih cen kurilnega olja  in ostalih energentov, zanimanje zanje eksponentno raste. Zaradi udobja in učinkovitosti prevzemajo vodilno vlogo. Ob tem je pomembno, da se v mnogih primerih starejših hiš, tudi z radiatorskim ogrevanjem, glede na stroške v primerjavi s preostalimi sistemi ogrevanja, izkazujejo za najcenejše ogrevanje. Najbolj učinkovita je gotovo geotermalna toplotna črpalkageosonda ali zemeljska vrtina;  druga dva sistema, glede na stopnjo učinkovitosti, sta sistema toplotne črpalke voda-voda in zemlja-voda. Vendar najbolj razširjen sistem, ki je hkrati investicijsko najugodnejši, še vedno predstavlja toplotna črpalka zrak-voda. Slednji je za vgradnjo tehnično manj zahteven, investicija z montažo, za povprečno hišo za ogrevanje z radiatorji,  običajno ne presega 10.000 EUR.

Sodobne toplotne črpalke hkrati omogočajo, da obstoječe radiatorsko ogrevanje predelamo na nizkotemperaturno in v primeru, da je hiša potrebna obnove, preidemo na talno gretje, stensko ali stropno gretje.

Cenejše ogrevanje je lahko tudi plinska peč

Kjer je možnost priklopa na plinovodno omrežje, je kljub zadnjim cenovnim nihanjem zemeljskega plina, smiselno vgraditi plinski kondenzacijski kotel in razmisliti o tej rešitvi. Investicija v plinski kotel je, glede na padec cene zemeljskega plina, še vedno nižja v primerjavi s toplotno črpalko.

Tudi novejše peči na lesno biomaso – peč na pelete ali peč na drvauplinjevalni kotel na drva, so pridobili na konkurenčnosti, saj se udobje s tehnološkim razvojem znatno izboljšuje, marsikdo namesto toplotne črpalke raje izbere peč na drva ali pelete.

Možnosti za prehod na cenejše ogrevanje je veliko. Med seboj je z vidika prihrankov, ko zamenjujemo ogrevalni sistem, smiselno primerjati tudi toplozračno ogrevanje z vračanjem toplote, električno ogrevanje z IR paneli ter tudi ogrevanje s klimo.

Ob zamenjavi je na mestu razmisliti tudi o sistemu za lokalno ali centralno prezračevanje, posebno če bivamo v dobro zatesnjenem objektu, vse pogostejši so prezračevalni sistemi z vračanjem toplote – rekuperacijo in sistemi talnega ogrevanja.

Lani najcenejše ogrevanje – toplotna črpalka s sončno elektrarno

V 2023 je za najcenejše ogrevanje veljala kombinacija toplotna črpalka in sončna elektrarna. Investicija je sicer nekoliko višja. Za hišo, 150 m2 ogrevalne površine, je naložba v toplotno črpalko zrak – voda, skupaj s sončno elektrarno, z upoštevano subvencijo, znašala okrog 20.000 EUR. Sončna elektrarna je ob tem zagotovila dovolj energije za potrebe gospodinjstva in za ogrevanje. V 2024 je aktualen nov sistem samooskrbe z elektriko, v kombinaciji sončna elektrarna in hranilnik. V 2024 so omogočene visoke subvencije za samooskrbo.

V zadnjem letu je za lastnike sončnih elektrarn prišlo do nekaterih sprememb pri obračunavanju stroškov, ki jih zaračuna država.

Investitorji, ki so v lanskem letu investirali v toplotno črpalko in sončno elektrarno je mesečni strošek gospodinjstva za OVE+SPTE in strošek obračunske moči za takšno sončno elektrarno znašal 14 EUR. V 2024 za te investicije veljajo novi pogoji iz nove uredbe za samooskrbo, posledično se bo v prihodnjih letih nekoliko povišal strošek za omrežnino.  Novi omrežninski pogoji stopijo v veljavo z oktobrom 2024, zato je obsstoječim in novim lastnikom sončnih elektrarn smiselno opraviti novi izračun prispevkov za omrežnino, ki ga opravi elektrooperater glede na predvideno in dejansko obračunsko moč samega priključka.

 

Najcenejse ogrevanje primerno za vaso hiso

Pomoč pri odločanju za najcenejše ogrevanje med raznimi sistemi ogrevanja za različno energijsko potratne hiše. Ekvivalent porabe: 1 liter kurilnega olja = 10 kWh/m2. Izračun stroškov za vaš primer objekta  preverite s kalkulatorjem Oceni prihranek energije

 

Ali visokotemperaturna toplotna črpalka poceni ogrevanje?

Če starejše stavbe skrbno izoliramo, ter zamenjamo okna, jih je možno učinkovito ogrevati z visokotemperaturnimi toplotnimi črpalkami. To pomeni, da obstoječi radiatorski ogrevalni sistem ostane takšen kot je, saj bo temperatura predtoka med 55 do 75°C zadostovala za dovolj tople prostore tudi v hladnejšem delu leta. Žal z vgradnjo visokotemperaturnih črpalk v stavbah brez izolacije ne moremo doseči občutnih energetskih prihrankov, zato je vgradnja izolacije in obnova fasade predpogoj.

.
Najcenejse ogrevanje toplotne crpalke

Visokotemperaturna toplotna črpalka je primerna za vgradnjo v stavbo z radiatorskim ogrevanjem, praksa kaže, da je z vgradnjo te toplotne črpalke mogoče v starejših hišah s solidno izolacijo tudi doseči najcenejše ogrevanje.

 

Visokotemperaturne toplotne črpalke delujejo enako kot nizkotemperaturne toplotne črpalke, toploto zajemajo iz zraka, zemlje ali vode. Visokotemperaturni ogrevalni sistemi imajo prednost tudi pri pripravi sanitarne vode, saj lahko brez občasnega električnega dogrevanja proti legioneli v grelnikih dosegajo tako visoke temperature, da je rast mikroorganizmov onemogočena.

 


Vas zanima cena in vrednost investicij za najcenejše ogrevanje?

Vrednost za tovrstne investicije preverite z oddajo povpraševanja v aplikaciji Hitro do ugodne ponudbe  Omogočamo vam bližnjico stopiti v kontakt s ponudniki opreme več kot desetih renomiranih blagovnih znamk.  Preko aplikacije pridobite ponudbe izvajalcev, ki po konkurenčnih cenah dobavljajo in montirajo opremo za plinske peči, peči za centralno ogrevanje na drva, pelete ali sekance, toplotne črpalke, talno gretje ali prezračevalni sistem…


 

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI