Nadzor nad izvrševanjem Zakona o dimnikarskih storitvah vodi Inšpektorat za okolje in prostor. 60 odstotkov peči v 2020 ni bilo pregledanih, meritve malih kurilnih naprav pa naj bi se opravile samo pri nekaj več kot tretjini. 7606ji ne zmorejo nadzorovati več kot tri četrtine milijona uporabnikov dimnikarskih storitev. Kako se lotiti ukrepov, ki bodo pripomogli k izboljšanju, smo se pogovarjali z dimnikarsko službo in predstavnikom podjetja, ki dobro pozna problematiko, saj se z merilno tehniko za nadzor emisij ukvarja že vsaj dvajset let.

 

Neurejena problematika malih kurilnih naprav

 

534 prijav inšpekcijskih službam

Inšpektorji  Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor, ki opravljajo nadzor nad izvajanjem predpisov s področja dimnikarskih storitev, so v mesecu aprilu poročali o nekaj manj kot 500 inšpekcijskih nadzorov, izvedenih v letu 2020. Za odpravo nepravilnosti so izdali 172 inšpekcijskih odločb in 126 odločb o prekrških (11 plačilnih nalogov, 35 odločb o prekršku z izrekom globe in 80 opominov), ter v 20 zadevah vodili izvršbo z denarno prisilitvijo.

V letu 2020, so inšpektorji za nadzor nad izvajanjem predpisov s področja dimnikarskih storitev, prejeli 534 prijav. Dvanajst odstotkov prijav se je nanašalo na ogrožanje zdravja in življenja ljudi, deset odstotkov prijav so inšpektorjem posredovale dimnikarske družbe, druge prijave (65 %), pa so posredovali posamezniki. Največ prijav prejme inšpekcija zaradi domnevnega kurjenja nedovoljenega goriva v malih kurilnih napravah na trdno gorivo. Poglavitna ugotovitev inšpektorjev, ki obravnavajo te prijave je, da uporabniki dimnikarskih storitev v malih kurilnih napravah večinoma uporabljajo ustrezno gorivo, a na svojih kurilnih napravah ne omogočajo izvajanja dimnikarskih storitev, kot jih določajo predpisi (nimajo pregledanih kurilnih naprav, ne zagotavljajo čiščenja).

 

nadzor dimnikov poskodovani dimnik

 

Nenadzorovanih peči je preveč, očiščenih le 318.424

Inšpektorji ugotavljajo, da podatki v EviDim za preteklo leto izkazujejo, da dimnikarske storitve niso opravljale v celoti. V uradni evidenci EviDim je bilo do 31.12.2020 vpisanih 750.017 naprav za ogrevanje. Za vse peči, ne glede na vrsto goriva, je določeno, da se redni pregledi opravljajo enkrat letno.

Izjema so male kurilne naprave na plinasto gorivo do šestega leta starosti, pri katerih se redni letni pregled opravljajo enkrat na dve leti. Z rednimi pregledi dimnikar ugotavlja stanje in primernost obstoječih naprav za nadaljnjo neoporečno in varno obratovanje.

Čiščenje peči na tekoče gorivo se izvaja enkrat letno, čiščenje peči na trdno gorivo pa vsaj dvakrat v kurilni sezoni, izjema so naprave v občasnem obratovanju, pri katerih se čiščenje izvaja enkrat na leto. V preteklem letu je bilo po podatkih EviDim opravljenih 318.424 čiščenj kurilnih naprav.

pasica aplikacija


Pristojnosti dimnikarjev pri nadzoru peči

  • Pregledovanje in čiščenje malih kurilnih naprav, dimovodnih in prezračevalnih naprav,
  • meritve dimnih plinov,
  • odstranjevanje katranskih oblog,
  • evidentiranjem podatkov v evidenco EviDim.

120 nadzorov dimnikarskih družb

Inšpektorji so lani izvedli nadzor pri večini dimnikarskih družb, ki imajo dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev (120). Veliko dimnikarskih družb še vedno nima ustrezne merilne opreme, vsi dimnikarji še vedno ne preverjajo ustreznosti lesnega goriva, prav tako po preteku roka za odpravo pomanjkljivosti na peči vedno ne opravijo kontrolnega pregleda, razen tega se največ kršitev ugotavlja pri vpisovanju opravljenih dimnikarskih storitev v evidenco iz 21. člena ZDimS.

 

Dimnikarski informacijski sistem

V uradni evidenci EviDim je bilo do 31.12.2020 vpisanih 750.017 malih kurilnih naprav.

Preverjanje vsebnosti vode v lesnem gorivu

V okviru rednega pregleda peči dimnikar ugotavlja tudi vsebnost vode v gorivu in morebitno rabo nedovoljenega goriva. Katranske obloge so v peči in dimniku pogosto posledica uporabe neustreznega goriva ali nepopolnega izgorevanja. Inšpektor lahko odredi uporabniku odpravo pomanjkljivosti le v primeru, če uporabnik ne odpravi ugotovljenih pomanjkljivosti v roku, ki mu ga je določil dimnikar in o tem dimnikar tudi obvesti inšpekcijo.

 

Zaključek inšpektorata

Nadzor nad zagotavljanjem dimnikarskih storitev se zaradi velikega števila peči ne more učinkovito izvajati zoper vse uporabnike, ki na svoji peči niso omogočili izvedbo vseh dimnikarskih storitev. Inšpekcija ne more voditi postopke zoper pol milijona uporabnikov dimnikarskih storitev, vsekakor pa to ne zmore samo pet inšpektorjev. Zato bi bilo smiselno obveznost zagotavljanja dimnikarskih storitev na posamezni kurilni napravi prenesti iz uporabnikov na dimnikarske družbe.


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.