Peči za centralno je mogoče zamenjati za relativno nizka vložena sredstva. Ker Eko sklad te naložbe stimulira z višjimi subvencijami in socialno ogroženim omogoča celotno pokritje stroškov sedaj več ni ovir, da se ne bi dokončno rešili vseh tistih peči za centralno ogrevanje stanovanjskih objektov, ki so nujne za zamenjavo. Nove peči za centralno z dobrim izkoristkom učinkovito delujejo tudi do 30 let, zato je zelo pomembno kako se lotimo  zamenjave. Večinoma centralne peči menjamo šele, ko so dotrajane in uporabne, kar pomeni, da smo dolgo plačevali preveliko porabo kuriva in onesnaževali okolico okrog sebe.

 

Peci za centralno

Stare peči za centralno so za okolje bolj škodljive kot stari avtomobili. Zamenjava peči za centralno se hitro poplača, nekje v 4-5 letih, če govorimo o peči za centralno srednjega cenovnega razreda. Poraba kuriva se zmanjša tudi za polovico, nalaganje drv več ne predstavlja skrbi, ta se nalagajo le dvakrat ali celo enkrat dnevno, pepel pa se v sodobni peči za centralno očisti le par krat mesečno.


NEPOVRATNE SPODBUDE EKO SKLADA

Kurilne naprave na lesno biomaso

Do 50% nepovratna finančna spodbuda, vendar ne več kot 4.000 EUR

Toplotne črpalke voda- voda, zemlja-voda, geotermalne toplotne črpalke

Do 40 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 4.000 EUR

Toplotne črpalke zrak - voda

Do 40 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2.500 EUR 


V Sloveniji 30 odstotkov peči za centralno za ogrevanje dotrajanih

Zanimivo je, da so v Nemčiji s strogimi ekološkimi kriteriji uspeli na odpad spraviti več milijonov starih, zastarelih peči za centralno, čeprav jih je bilo veliko še sposobnih za obratovanje. Po eni od anket je v slovenskih, 750.000 gospodinjstvih, 30% peči za centralno starejših od 15 let, ki običajno več ne zadoščajo okoljskim predpisom. Zadnja leta se s pomočjo subvencij Eko sklada, to izboljšuje. Vendar se kljub predpisom in pogojem za subvencije, še vedno veliko ljudi na hitro odloča za izredno nizko investicijo v centralno peč.

 

Kako smotrna je investicija v novo peč za centralno?

Zamenjava peči za centralno z novejšim ogrevalnim sistemom ni tako velik finančni zalogaj,  posebno če najprej pogledamo prihranke. Zelo solidno ,avtomatizirano peč za centralno je mogoče nabaviti že od 4.500 EUR naprej (brez odbite subvencije Eko sklada). Trenutno je eden najdražjih sistemov za ogrevanje geotermalna toplotna črpalka,  ki pa je še vedno cenejša, kot  recimo nakup novega avtomobila srednjega razreda. Ta podatek je lahko za marsikoga presenetljiv. Slovenci, ki naj bi sloveli po preudarnosti, se velikokrat raje odločimo za nakup novega avtomobila, kot zamenjavo centralne peči. Razlog je najbrž samo ta, da nismo dovolj osveščeni, kaj nam bo prineslo več koristi.  Za višino subvencije  za vaš primer objekta priporočamo, da se povežete z Eko skladom,  višino  možnih subvencij za peči za centralno ogrevanje za leto 2022 pa preverite tukaj.

Zamenjava stare peci novejsi ogrevalni sistemi toplotna crpalka pec na drva plinska pec

Peči za centralno običajno predstavljajo ogrevanje s kurivi kot so drva, peleti, sekanci, kurilno olje, zemeljski plin. Vse bolj pa se poleg klasičnih peči za centralno uveljavljajo toplotne črpalke, uplinjevalni kotli s hranilniki toplote in plinske kondenzacijske peči, s katerimi je ogrevanje še udobnejše.

Kaj je glavni problem starih peči za centralno

Starost ne sme biti kriterij za zamenjavo peči na centralno,  če poznamo način obratovanja peči, ki morda več ne ustreza današnjim standardom. Prenizke temperature predtoka, pod 70°C,  v starih pečeh za centralno povzročajo kondenzacijo in korozijo, neugodne so pogoste zaustavitve in predimenzioniran dimnik ter skrajšanje dobe delovanja peči za pet ali več let. To velja zlasti za stare centralne peči, sodobnejše peči za nizkotemperaturno ogrevanje pa so manj občutljive.

 

Peči za centralno so pogosto brez regulacije

Pri nas je v uporabi ogromno zastarelih peči za centralno brez regulacije, v glavnem so te kombinirane izvedbe peči, peč na drva in  peč na kurilno olje, z  precej nizkim povprečnim izkoristkom, od 55 do 65 %. Skoraj vse te peči so predimenzionirane, starejše od 20 let in izdelane z zastarelo tehnologijo. Analize kažejo, da bi se te peči za centralno splačalo zamenjati že po 15 letih, saj so na voljo peči z konkretno višjimi izkoristki. S tem bi stroške za ogrevanje zmanjšali tudi do 40%, s toplotno črpalko celo do 80 %, vložena sredstva pa povrnili nekje v 2 do 7 letih, odvisno od izbrane nove peči, oziroma sistema.  Slabo stanje peči za centralno  dodatno poslabšuje zastarela ali neobstoječa regulacija ogrevanja. Našli bomo napeljave  centralnih peči brez vseh regulacijskih ventilov in celo brez obtočne črpalke, ki delujejo še termosifonsko. Velika slabost teh peči je delovanje v prehodnih obdobjih in priprava tople vode poleti, saj njihov izkoristek pod manjšo obremenitvijo izredno hitro pada. V  centralno peč vgrajen bojler tople vode dodatno povečuje izgube, saj je izkoristek  peči med poletnim ogrevanjem vode lahko manjši kot 30%.

 

Kako se lotiti obnove centralne peči in energetske obnove hiše

Če staro stavbo obnovimo, montiramo nova okna in primerno toplotno izolacijo, bo stara peč za centralno še bolj predimenzionirana, njen že tako slab izkoristek še slabši, letni izkoristek pa bo  še posebej slab. Rešitev je v pravilnem vrstnem redu ukrepov. Najprej je potrebno obnoviti peč za centralno in vgraditi sodobno peč, nato pa izboljšati toplotno izolacijo. Posodobitev peči mora zajemati še učinkovito pripravo tople sanitarne vode. Slednja je v starih pečeh za centralno najbolj neekonomična, saj le pol vložene energije ogreje vodo, ostalo pa so toplotne izgube.

 

Zamenjava stare peci primerjava sistemov za ogrevanje

 

Peči za centralno se primerjajo glede na vrsto energenta

Če primerjamo kateri energenti in kuriva prevladujejo v Sloveniji, elektrika v energijski oskrbi gospodinjstev z novimi ogrevalnimi sistemi prevzema vidnejšo vlogo, opazna je stalna rast toplotnih črpalk. Drugi energent, ki ji sledi, je lesna biomasa, predvsem se gospodinjstva zaradi lastne oskrbe z  drvmi, še vedno zelo pogosto ogrevajo. Vseh sistemov ogrevanja ne moremo kar tako preklopiti na trenutno najugodnejši energent, zato je potrebno izbrati ogrevanje z najvišjim izkoristkom, ne glede na to, kaj ga poganja, ali pa popolnoma preklopiti na obnovljive vire. V vsakem primeru  je nujno najprej zmanjšati porabo energije stavbe. V EU stavbe porabijo 40 % vse energije in oddajo 36 % izpustov toplogrednih plinov, zato je varčevalni potencial na tem področju zares velik.

 

Če za novo peč za centralno izbirate peč na drva, peč na pelete ali sekance

Prednost peči na drva, pelete ali sekance je uporaba obnovljivega vira, pomanjkljivost pa predpisi o izpustu delcev PM 10, zaradi česar bo na vse premalo učinkovite  peči za centralno potrebno namestiti dodatne filtre, ne glede na to ali delujejo na sekance, pelete ali drva. Sodobni kotli na drva omogočajo avtomatizirano nalaganje polen. Ti kotli delujejo običajno v visokotemperaturnem območju, temperatura vode pa znaša med 70 do 90°C, s čimer proizvajalci preprečijo nizkotemperaturno korozijo. Ta je posledica kondenzacije dimnih plinov v notranjosti kotla, saj mešanica vlage in saj načne kotlovsko pločevino. Zato morajo  peči na drva obratovati s polno zmogljivostjo, saj le tako lahko delujejo z visokim izkoristkom. Višek toplote se med delovanjem shranjuje v vodnem akumulatorju toplote.

V predpisih je  za peči na drva določena tudi velikost akumulatorja, ki je odvisna od moči  peči. Akumulator deluje kot blažilnik, ki toploto počasi oddaja v sistem tudi potem, ko so drva že dogorela. Najvišji izkoristek v tej skupini proizvodov dosegajo uplinjevalne peči, v katerih dimni plini, ki jih oddajajo goreča polena, dogorevajo v posebni visokotemperaturni komori. Centralne peči na pelete in sekance omogočajo, da dovod kuriva natančno nadziramo, način delovanja pa prilagajamo porabi toplote. Delovanje teh peči za centralno ogrevanje  je popolnoma avtomatizirano in varno, saj so vgrajeni sistemi temeljito preizkušeni. Take centralne peči lahko vključujemo tudi na daljavo ali s časovnim programatorjem, saj imajo prigrajen sistem za vžig kuriva.

 


Eko sklad subvencije 2021Podrobnejše informacije o prihrankih pri investiciji v novi ogrevalni sistem lahko preberete v članku

Eko sklad subvencije - koliko prihranimo?

 


S pomočjo energetskega kalkulatorja Oceni prihranek energije si lahko izračunate prihranke pri izamenjavi ogrevalnega sistema

Kalkulator Oceni prihranek


Najbolje je, da pred odločitvijo poiščemo strokovno pomoč. Največje prihranke bomo dosegli, če se odločimo za celovito energijsko obnovo stavbe, s toplotno izolacijo, ogrevanjem, pripravo tople vode in za prezračevanje z rekuperacijo.


Povezane vsebine


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

 

Varčevanje toplotne energije

Lesna biomasa v Sloveniji - izziv lesnih goriv

Les je v Sloveniji pomemben energent. Po podatkih Statističnega urada Slovenije ga v energetske namene porabimo okrog 2 milijona ton. Največ lesa v energetske namene porabijo gospodinjstva, sledijo industrija in energetski objekti (toplarne ter sistemi sočasne proizvodnje elektrike in toplote). V gospodinjstvih v...

Gorivne celice: učinkovita tehnologija prihodnosti

Med najbolj inovativne in učinkovite energetske rešitve nedvomno spadajo gorivne celice. Tehnologija ni nova, saj so teoretične zasnove znane že več kot 150 let. Sedaj so tudi komercialno razvite in zaradi vse...

Kombinirani kotli na pelete in drva

Prehranska in energetska neodvisnost sta v tem trenutku pomembnejši kot kadarkoli. Nekateri strategi in drugi napovedovalci bodočnosti so sicer opozarjali na nevarnosti, vendar jih odločevalci niso dobro slišali....

Vrhunska Clivet toplotna črpalka »Made in Italy«

Clivet, znani italijanski proizvajalec termotehnične opreme, predstavlja toplotne črpalke Edge EVO 2.0. – EXC. Gre za rešitev, ki zadovoljuje vse potrebe po ogrevanju, hlajenju in pripravi tople sanitarne vode v...

GRADNJA IN OBNOVE

Domača pisarna v mansardi:  svetla in varna pred poletno vročino

Med pandemijo je veliko ljudi svoje delo opravljalo na daljavo oziroma od doma, kar je za mnoge pomenilo številne izzive, povezane z organizacijo delovnika, ravnovesjem med delom in družino, dobrim počutjem in delovnim okoljem. Zlasti primerno delovno okolje je zelo pomembno, kajti ni dovolj, da računalnik...

Montažne hiše 2022, cena je še vedno konkurenčna

Montažne hiše so se v letu 2022 podražile, razlog za to  je konkreten dvig cen surovin in energentov. Cene rastejo tudi na področju klasične gradnje. Vendar...

Naravna svetloba pomeni boljše počutje

Za zdravje in dobro počutje v zaprtih prostorih, naj bo to na delovnem mestu ali doma, je naravna svetloba nepogrešljiva. Številne raziskave so potrdile, da se pri tem tudi najboljši viri umetne svetlobe z njo le...

Strešna okna 2022– za več svetlobe in manj toplotnih izgub

Po podatkih raziskave Healthy Homes Barometer, 21 odstotkov Slovencev pravi, da živijo v temnih domovih, torej brez zadostne dnevne svetlobe. Njeno pomanjkanje vpliva na učinkovitost,...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Nakup in prodaja električne energije po sistemu dinamičnega določanja cen

Zaradi izjemne rasti in nepredvidljivega gibanja cen električne energije na trgu in možnosti, ki jih ponuja Zakon o oskrbi z električno energijo, je podjetje SONCE energija na tržnici SunContract kot prvi ponudnik na slovenskem trgu letos ponudilo pakete nakupa in prodaje elektrike po sistemu dinamičnega...

»All in one« za otočne sončne elektrarne

»All in one« za otočne sončne elektrarne, je dal na trg Velog d.o.o. Prvi kupci pravijo, da je sončna elektrarna povsem enostavna za namestitev, saj jo je treba le povezati s sončnimi celicami in že proizvaja...

Lastna elektrarna - ko neodvisnost postane privilegij

Potem ko je pred dvema letoma Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covida-19, smo vstopili v povsem neznano obdobje. Obdobje strahu, rasti cen energentov … Komaj so...

Solarni paneli, kakovost in cena v 2022

Kljub temu, da so prve silicijeve sončne celice nastale pred več kot 60 leti, so se sončne elektrarne in s tem fotovoltaika, kot pomemben vir energije, razmahnile v zadnjih 15 letih. Opaznejši padec cen za solarne...

Aktualne novice

JUB-ove aktivne notranje barve in premazi za les izboljšuje kakovost bivalnih prostorov

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je v začetku junija v Izoli organiziralo strokovno srečanje, ki se je odvijalo v prostorih Univerze na Primorskem. Na dogodku so v družbi JUB s predavanji, ki sta jih za izdelke JUBIN pripravili produktna vodja Anamari...

HYDROSOL Decor je Izbran produkt leta 2022

Na našem tržišču se vsako leto pojavi vrsta novih izdelkov široke potrošnje, ki uporabnikom prinašajo številne koristi in izboljšujejo njihovo uporabniško izkušnjo. Med njimi je tudi JUB-ov inovativni izdelek...

Ne spreglejte aktualnih spodbud za digitalni in zeleni prehod

Na področju zelenega in digitalnega prehoda bodo v letu 2022 dodeljene spodbude za raziskave, razvoj in inovacije. Ker med priznane stroške spadajo tudi stroški osebja, amortizacija instrumentov in opreme,...

Cene energentov v letu 2022

Cene energentov na evropskih borzah so se v prvem tričetrtletju lanskega leta precej zvišale, rast pa se je nadaljevala vse do konca leta. Visoke cene elektrike so odraz visokih cen energentov in visokih temperatur po...

Prezračevanje, klimatizacija

Mitsubishi prezračevanje za čist in svež zrak

Znano je, da onesnažen zrak zunaj škoduje vašemu zdravju. Pa veste, da enako velja za zrak, ki ga dihate v zaprtem prostoru? Kar 90 % časa preživimo v notranjih prostorih: doma, v šoli, v službi in ko gremo v trgovino ali v restavracijo. Kadar ne zračimo, je v zraku veliko prahu, plesni, pršic in...

Pravočasna in pametna izbira klimatske naprave je zelo pomembna

Še pred nekaj leti je veljalo, da je klimatska naprava stvar prestiža, danes pa vemo, da je zaradi vedno bolj pogostih in daljših vročinskih valov nepogrešljiva v naših domovih. Uporablja jo več kot tretjina...

Prezračevalne naprave za boljšo kakovost bivanja

Pozimi ne odpiramo oken, ker se bojimo mraza in toplotnih izgub, poleti zato, da bi vročini preprečili vstop v bivalne prostore. Vsi pa vemo, kaj za naše zdravje in kakovost bivanja pomeni pomanjkanje svežega zraka:...

Stropna klima, ki ne piha

Stropna klima naprava ni nič drugačna od bolj poznane klasične stenske klima naprave in deluje na popolnoma enakem principu. Od stenske klima naprave se razlikuje predvsem po načinu vgradnje. Kot...

Varčevanje vode

Sistemi za zbiranje deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno deževnico in jo uporabite za zalivanje okrasnih rastlin ali zelenjavnega vrta.

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven. Če izberemo in kupimo premišljeno, bo takšna čistilna naprava z nami več desetletij in bo delovala brez napak. Če bomo seveda upoštevali nekaj preprostih navodil. Prav...

Filtri za vodo in pitna voda iz deževnice

Deževnica (kapnica) je mehka voda in kot taka, po izvedeni ustrezni filtraciji odlična za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke,  pranje perila. Z uporabo UV sterilizatorja vode pa postane...

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Talno gretje 2022 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v prostoru po vgradnji talega gretja vsaj 2 stopinji nižja. Večina starejših hiš se ogreva z...

Prenova kopalnice 2022 - kratek čas obnove in cena

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite...

Je talno ogrevanje res za na smetišče zgodovine?

Malo nenavaden naslov, ki potrebuje razlago. V Delu je Bojan Žnidaršič izrekel trditev da “Talno gretje gre na smetišče zgodovine”. Strokovnjak na mnogih področjih in energetski svetovalec je trditev utemeljil...

Stropno ogrevanje in stensko ogrevanje ali hlajenje

Notranje površine zunanjih sten in podstrešnih oblog se pogosto močneje pregrevajo in ohlajajo. To povzroča dve težavi: pozimi je prostor ob zunanjih stenah za bivanje neprijeten zaradi hladu, ki ga sevajo...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V luči trenutne energetske krize je vse več govora o samooskrbi in možnosti izrabe danosti, ki nam jih nudi narava. Obnovljivi viri energije, med njimi tudi sonce, so postali izjemno pomembni in fotovoltaična...

Ko pomislimo na topel dom, običajno ne pomislimo tudi na udobje. Ob besedi ogrevanje še vedno največkrat dobimo asociacijo na zamudno pripravljanje in skladiščenje drv, skrb za pravočasno in zadostno naročanje...

Postopek zamenjave dobavitelja elektrike je za odjemalca prijazen in dokaj preprost, novi dobavitelj ob predaji vaših podatkov uredi zamenjavo. Gospodinjstvo najprej preveri pogoje odpovedi, ki jih je ob sklenitvi...

Pošteno smo že zakorakali novo ogrevalno sezono, ki je v Sloveniji razmeroma dolga – traja lahko tudi do osem mesecev. Stroški ogrevanja so veliko finančno breme za marsikatero...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.