Zaradi okužbe z smrtonosnimi bakterijami legionele, so v mnogih evropskih državah zaostrili predpise za pripravo sanitarne tople vode v javnih zgradbah. Tudi pri nas je potrebno pripraviti ustrezne nove predpise. Pri manjših sistemih (enodružinske ali več družinske hiše) je tveganje okužbe z bakterijami legionele manjše. Vendar pa je z ustreznimi ukrepi kljub temu potrebno morebitne okužbe zatreti že v samem izvoru.

Pogoji za nastanek okužbe
Manjši sistemi za pripravo tople vode
Večji sistemi za pripravo tople vode, javne zgradbe
- Enakomerno segrevanje vode v grelniku z možnostjo predgretja vsaj enkrat dnevno nad 60 °C.
- Predvideti sistem s cirkulacijskimi vodi oziroma spremljajočim ogrevanjem (prekinitve naj ne bodo daljše od 8 ur dnevno).
- V skupni količini vode ki je v cirkulaciji naj znaša temperaturna razlika t = 5K.
- Izogibati se je potrebno gravitacijskemu kroženju vode.
- Izmerjene vrednosti temperature tople in hladne vode na nekaj kritičnih točkah ob upoštevanju, da je najnižja dopustna temperatura tople vode nad 60 °C in tudi da najvišja dovoljena temperatura vstopne vode ne sme prekoračiti 25 °C. Merjenje je potrebno izvesti vsaj enkrat tedensko.
- Rezultate bakterioloških analiz, ki morajo biti narejene naj manj dvakrat letno.
- Rezultate rizične analize pred vsakokratnimi deli na instalacijah (v primeru dodajanja novih porabnikov in podobno) po metodi kritične analize kontrolnih točk (HACCP – Hazard Analysis of Critical Control Points).
- Metodo za preprečevanje nastajanja škodljivih mikroorganizmov.



