Detajli, ki prepričajo

V svetu solarne termije velja prepričanje, da so obstoječi solarni sistemi izpopolnjeni do te mere, da so izboljšave bodisi prevelik strošek glede na izplen, bodisi ob obstoječi tehnologiji nemogoče.


V svetu solarne termije velja prepričanje, da so obstoječi solarni sistemi izpopolnjeni do te mere, da so izboljšave bodisi prevelik strošek glede na izplen, bodisi ob obstoječi tehnologiji nemogoče.

 

sonnenkraft_solar_COMFORT_E_Plus_Set


Inovacije, ki jih ne spreglejte

V podjetju SONNENKRAFT so to teorijo ovrgli, saj v letu 2012 na trgu predstavljajo novo paleto izdelkov, še posebej prilagojenih končnemu uporabniku. K lanskoletni novosti, nadstrešnemu sprejemniku sončne energije v brezokvirnem design-u, so letos dodali še novo serijo hranilnikov toplote in hidravličnih modulov.

 

Hranilniki toplote

Hranilniki toplote so od letošnjega leta naprej opremljeni z mehko poliestersko izolacijo, ki se popolnoma prilega hranilniku. S tem so dosegli izničenje kaminskega efekta, ki se je pojavil ob netočnem naleganju izolacije na hranilnik. Prva testiranja so pokazala neverjetnih 20% nižje izgube hranilnika z novim izolacijskim ovojem. Omembe vredno je tudi, da je nova izolacija izdelana iz do 70% reciklirnih materialov. Dodatek k hranilniku so še nastavljive noge po višini, ki omogočajo natančno uravnoteženje hranilnika.

 

Modul za svežo vodo

Najodmevnejša letošnja novost je modul za svežo vodo, ki je plod večletnega razvoja in desetletje izkušenj s tovrstno pripravo sveže sanitarne vode. Modul, ki je opremljen z inteligentnim krmiljenjem, ki nadzira število vrtljajev črpalke za natančno reguliranje temperature sveže vode, nudi uporabniku tudi najvišji možen komfort. S tem mislimo na cirkulacijsko črpalko, ki časovno beleži porabo tople sanitarne vode, ustvarja uporabniški profil, kateremu prilagaja cirkulacijo. Z visokoučinkovitimi črpalkami, pa se poraba električne energije zmanjša za 80%.


Krmilni ventil

Novost je tudi prekrmilni ventil, ki v odvisnosti od temperature povratne vode v hranilnik izbira mesto vtoka. S tem preprečimo mešanje temperaturnih nivojev v hranilniku ob dolgotrajnem delovanju cirkulacijske črpalke.

Vsi moduli iz proizvodnga programa 2012 so opremljeni z visokoučinkovitimi črpalkami, ki so po uredbi evropske komisije z letom 2013 obvezne in zamenjujejo stare klasične.

Vsaka izboljšava se zdi le majhna kaplja v morje, vendar če pogledamo sistem kot celoto,  lahko zagotavljamo z novostmi tudi do 10% višje solarne donose. In več solarne energije pomeni manj konvencionalne, kar pomeni tudi višji prihranek vašega denarja.


Več na www.sonnenkraft.si

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI