Et solarni sistemi

Sistemi za ogrevanje vode s soncem imajo dober izkoristek in bodo občutno zmanjšali porabo elektrike, zlasti v družinah z več člani in višjo porabo tople vode.Napeljave so enostavne in pregledne, sistem pa bo lastniku prinesel korist in veselje vsakokrat, ko bo nanj posijalo sonce.


Sistemi za ogrevanje vode s soncem imajo dober izkoristek in bodo občutno zmanjšali porabo elektrike, zlasti v družinah z več člani in višjo porabo tople vode.

Napeljave so enostavne in pregledne, sistem pa bo lastniku prinesel korist in veselje vsakokrat, ko bo nanj posijalo sonce.

 

Vakuumski kolektorji

Vsak vakuumski kolektor je sestavljen iz vrste zunanjih vakuumskih izolacijskih cevi in notranjih cevnih sprejemnikov sončnega sevanja. Vakuumske cevi so odlična zaščita pred vremenskimi vplivi, kolektor pa bo uspešno deloval tudi v hladnih, vendar sončnih dneh. Proizvajalec Thermomax trdi, da so kolektorji te vrste eni od najučinkovitejših v svetu. Poleg vode lahko tako učinkoviti kolektorji delujejo tudi kot podpora ogrevanju prostorov, predgrevanju vode za industrijske namene in zaradi visokih temperatur predtoka tudi za solarno hlajenje.

ellatron_1

Zalogovnik toplote spada med ključne dele solarnega sistema

ellatron_2

Vakuumski kolektorji bodo enako dobro delovali v vseh položajih


Termično in mehansko vzdržljiv

Glavna nevarnost, ki grozi vakuumskim kolektorjem je toča. Sodobne izolacijske steklene cevi so izdelane iz visoko kvalitetnega in odpornega stekla zato bodo zdržale udarce zrn toče do premera 35 mm. Če katera od steklenih cevi v hudem neurju kljub temu poči, jo lahko zamenjamo brez izpraznitve sistema in demontaže kolektorja. Vakuumski imajo okrog 30% višji učinek kot ploščati kolektorji, ter življenjsko dobo  do 25 let. Cene ploščatih in vakuumskih kolektorjev se občutno ne razlikujejo, različen je samo način vgradnje, ploščate lahko vgradimo tudi v nivo strehe, vakuumske pa samo nad njo. Na splošno pa lahko vakuumske montiramo skoraj  v vsakem položaju, zagotoviti je samo potrebno minimalni naklon 15’ za heat pipe vakuumske kolektorje.

 

Postavitev zaključenih sistemov

Kolektorji so samo del solarne napeljave, potrebujemo še povezovalne cevi, črpalko, raztezno posodo, zalogovnik toplote, varnostne elemente, tipala in krmilno elektroniko. V ceveh se pretaka voda z nestrupenimi protizmrzovalnimi dodatki, napravi pa lahko prigradimo še rezervno napajanje, da bo delovala tudi ob izpadu elektrike. Če kolektorje namestimo nižje od hranilnika toplote, bo deloval samodejno, termosifonsko, zato ne bo potrebno vgraditi črpalke in krmilja. Če te možnosti nimamo je interesantna alternativa  pogon posebne črpalke na sončno energijo.


Več na www.et-solar.si

tel.. 03 810 42 13


 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI