Investicija v sončne kolektorje je, tako kot v vsak obsežnejši projekt, vedno preudarna saj gre za dolgoročno odločitev. Dobra izbira lahko prinaša visoko stopnjo učinkovitosti še desetletja po njihovi namestitvi. Eden najpomembnejših kriterijev, ki jih je ob tem potrebno upoštevati je njihova odpornost pred vremenskimi vplivi.

 

Sončni kolektorji so namreč trajno izpostavljeni atmosferskim vplivom: dež, sonce, prah, oksidacija, sneg, led, toča, ekstremne temperature in njihove hitre spremembe, veter, UV sevanje… V kolikor izberemo kolektorje, ki so manj odpornejši na vse te dejavnike le-ti pogojuje njihovo življenjsko dobo ter vplivajo na dolgoročno učinkovitost kolektorjev.

 

bioplanet_kolektorji
Kolektorji pozimi ogrevajo hišo, poleti ogrevajo bazen.


Kolektorji GreenLand Systems®

Vakuumske cevi kolektorjev GreenLand Systems® so narejene iz borosilikatnega stekla debeline 2,5 mm s prepustnostjo IR svetlobe preko 94%. Zaradi ustrezne konstrukcije so stabilni ne glede na zunanja vremenska dogajanja.

 

Pomembni dejavniki pri premagovanju vremenskim vplivom

Visoki vakuum, ki je v ceveh omogoča zmanjšanje konvekcijskih toplotnih izgub in zagotavlja zaščito vseh aktivnih delov kolektorja pred oksidacijo. Absolutni tlak v ceveh je tako pod 0,001Pa. Dolgotrajna stabilnost vakuuma je zagotovljena s pazljivo konstruiranimi odjemniki. Nizka toplotna inercija jim omogoča izkoristiti energijo tudi v kratkih intervalih osončenja.

 

Tesnjenje med stekleno cevjo in kovinsko ploščo, je brez dodatne uporabe tesnil, izvedeno z najnovejšo tehnologijo, ki zagotavlja dolgoletno zanesljivost spoja kovine s steklom. Prav iz tega razloga kolektorji GreenLand Systems® ne trpijo zaradi izgube vakuuma. V primeru odpovedi ali poškodbe posamezne vakuumske cevi, sistem deluje tudi med popravilom brez izgubljanja solarne tekočine.

 

Ogrodje kolektorja je narejeno iz nerjavečega jekla in pri pritrditvi cevi na ogrodje ni uporabljena plastika, ki ima zelo omejen rok uporabe. Preperelosti teh delov v nekaj letih se tako izognemo s pomočjo Al čepov in kovinskih sponk.

 

Dolga življenjska doba kolektorjev GreenLand Systems®

Kolektorji GreenLand Systems® združujejo najsodobnejšo proizvodno tehnologijo in uporabo najkvalitetnejših materialov, kar jim zagotavlja dolgo življenjsko dobo brez bistvenega zmanjšanja učinkovitosti še desetletja po namestitvi. Steklo je enojno, tako da je v vakuumu celotna notranjost cevi. Brez poškodbe lahko steklo zdrži udarce toče premera 3,5 cm, celo če bi ta padala pravokotno na stekleno cev.

 

GreenLand Systems® kolektorji so bili tudi testirani na različne simulacije neugodnih vremenskih vplivov. Uspešno so opravili stagnacijski test, test udarne trdnosti z jekleno kroglo in test udarne trdnosti z ledeno kroglo. Testi so bili opravljeni v VIPAC P/L institutu v Melbournu (Australia) in Fraunhofer ISE institutu v Freiburgu (Nemčija).

 

Kolektorji GreenLand Systems® so večkrat potrdili svojo izjemnost saj omogočajo dolgoletno kvalitetno   delovanje v vseh vremenskih situacijah. Investicija v sistem GLS opravičuje vložena sredstva in prinaša želeno gotovost in zadovoljstvo naročnikom.

 

Več na www.bioplanet.si

tel.: 01 5240 320 begin_of_the_skype_highlighting            01 5240 320      end_of_the_skype_highlighting

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.