Pomembno o solarnih kolektorjih

Ogrevanje sanitarne vode s solarnimi kolektorji ima veliko prednosti, vendar pa je za nemoteno delovanje potrebno poznati rešitve kako se zaščiti pred morebitnimi izpadi.

 

Ogrevanje sanitarne vode s solarnimi kolektorji ima veliko prednosti, vendar pa je za nemoteno delovanje potrebno poznati rešitve kako se zaščiti pred morebitnimi izpadi.

 

Izpad elektrike je lahko problem
Ker so današnji kolektorji visoko učinkoviti, bo zaustavitev obtočnih črpalk ob izpadu elektrike povzročila skokovit dvig temperature. Ta lahko v 15 minutah tudi preseže 200°C in povzroči uparjanje tekočine v obtoku. Ko se črpalka spet vključi, pa ne bo mogla vzpostaviti obtoka, saj zaradi pare v ceveh ne bo mogla ponovno vzpostaviti obtoka. Vrnitev v normalno stanje je možna šele, ko se kolektorji ohladijo in para utekočini.

 

ellatron solarni kolektor thermomax

Solarni sistem s fotovoltaičnim modulom in 12V črpalko

 

Kar pomeni, da zaradi krajše prekinitve delovanja obtočne črpalke, sistem ves dan ne bo opravljal svoje naloge ogrevanja vode. Ta dogodek bo minil brez posledic, če je sistem pravilno izveden in varovan, čeprav pogosti izpadi niso koristni, saj povzročajo nepotrebne okvare in skrajšujejo življenjsko dobo napeljav in opreme.  Prav tako se zmanjšuje kvaliteta in skrajšuje življenjska doba tekočine proti zmrzovanju.

 

Preprečevanje izpadov elektrike
Na razpolago imamo več rešitev. Lahko uporabimo rezervno napajanje za računalniške sisteme (UPS), ali akumulator z razsmernikom in polnilnikom. Slabost obeh je omejen čas delovanja, pregrevanje motorja črpalke (nepravilna oblika napetosti) in menjavanje akumulatorjev na vsakih 5 let. Prednosti pa so enostavna nadgradnja obstoječega sistema in nizka cena, od 70 do 200 €.

Rešitev je lahko tudi 12V sistem napajanja, ki elektriko dob neposredno iz fotovoltaičnega modula. Zato morata obtočna črpalka in krmilna enota delovati na nizko napetost.
Sedaj postane najpomembnejši del sistema fotovoltaični modul, ki mora biti na takem mestu, da nanj pada senca stavbe ali dreves, kar je pomembno zlasti pozimi. 

Cena  sistema se poveča za okoli 200 – 250  EUR, če dodamo še akumulator s polnilnikom pa za  350 do 400 EUR, enakega pa lahko postavimo na počitniške objekte, kjer ni elektrike. S tem dodatkom bo solarni sistem postal zanesljivejši, podaljšala se bo njegova življenjska doba, poleg tega pa postane še avtonomen in energetsko neodvisen.

 

Več informacij se nahaja na  

 

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI