Solarni grelniki sanitarne vode

Solarni grelnik ima običajno vgrajena dva izmenjevalnika, spodnji za solarno, zgornji za ogrevanje s kotlom centralnega ogrevanja. Ponavadi je opremljen še z električnim grelnikom, s katerim občasno pregrejemo vsebino ali ogrejemo vodo ob izpadu drugih si

 

Solarni grelnik ima običajno vgrajena dva izmenjevalnika, spodnji za solarno, zgornji za ogrevanje s kotlom centralnega ogrevanja. Ponavadi je opremljen še z električnim grelnikom, s katerim občasno pregrejemo vsebino ali ogrejemo vodo ob izpadu drugih sistemov.

 

ellatron solarni grelnik solarne vode

Grelnik Galmet ima dva izmenjevalnika in dobro toplotno izolacijo

 

Izberemo pravo velikost
Običajno prostornino določimo s številom oseb gospodinjstva, na vsakega od 60 do 80 litrov. Običajni grelnik za štiričlansko družino ima volumen vsaj 300 litrov. S tem dosežemo boljši izkoristek solarnega ogrevanja vode, manjše nihanje temperatur, manjšo možnost poletnega pregrevanja in še zalogo tople vode za oblačne dni. Grelnik je lahko tudi večji, če hočemo da zaloga tople vode traja dalj časa.  Iz njega lahko ogreto vodo vodimo v pralni in pomivalni stroj s čimer zmanjšamo porabo elektrike.

 

Lastnosti kvalitetnega grelnika
Dober solarni grelnik je znotraj emajliran, kar je ena najboljših izvedb za take naprave in ima tudi odprtino za čiščenje. Zaradi tega bo zdravstveno neoporečen, mehansko odporen, gladka površina pa onemogoča oprijem nečistočam, vodnemu kamnu in bakterijam. Krčenje in raztezanje zaradi temperature ter pritiska povzroča mikrorazpoke emajla, zato imajo kvalitetni grelniki vgrajeno magnezijevo anodo, ki jih ščiti pred rjavenjem. Izdelani so lahko tudi iz nerjavnega jekla, običajno so to zalogovniki z vgrajenim pretočnim grelnikom sanitarne vode. Velika površina izmenjevalnikov omogoča hitro ogrevanje vode, dobra toplotna izolacija, debela najmanj 4 cm, pa preprečuje izgubo toplote.

 

Obratovanje in vzdrževanje
Primerna temperatura sanitarne vode znaša med 45 in 60°C. Pri višjih temperaturah se poveča izločanje vodnega kamna in izgube zaradi ohlajanja. Vodo je potrebno občasno ogreti vsaj do 60°C, da uničimo bakterije, zlasti če grelnika dalj časa nismo uporabljali. Ker se v sanitarni vodi vedno nahaja tudi pesek in mulj ter na grelniku izloča vodni kamen, je grelnik potrebno občasno očistiti, preveriti stanje magnezijeve anode in jo po potrebi zamenjati. Občasno preverimo še tlak v raztezni posodi in delovanje varnostnega ventila.

 

 

Več informacij se nahaja na  

 

 

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI