Kitajska vodilna v vlaganju v zeleno energijo, hkrati pa največji onesnaževalec

Kitajska vodilna v vlaganju v zeleno energijo, hkrati pa največji onesnaževalec

Kitajska zadnja leta v obnovljive vire energije vlaga več kot vse druge druge države na svetu, vendar pa se zaradi hitro rastočega gospodarstva, ki prinaša negativne okoljske posledice, ne more otresti vloge največjega onesnaževalca na svetu. Lani je denimo izpuste toplogrednih plinov povečala za 10 odstotkov.

Prispevek Kitajske h globalnemu segrevanju je večji od prispevkov vseh ostalih držav na svetu. Drugo največje gospodarstvo na svetu je denimo od leta 2003 podvojilo emisije ogljikovega dioksida, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Na ta način je azijska država močno prispevala k dvigu emisij CO2 na svetovni ravni. Te so namreč lani narasle za pet odstotkov, kar predstavlja največjo rast v zadnjih dveh desetletjih.

Hkrati pa je Kitajska tudi vodilna država na svetu na področju vlaganja v zelene vire energije. Glede na nedavno poročilo Združenih narodov je s svojimi naložbami naredila dober vtis tudi na okoljevarstvene organizacije, kot je Greenpeace.

Kitajska je tako v zadnjih letih močno povečala delež energije, pridobljene s pomočjo vetra in sonca. Ob tem je največja proizvajalka sončnih kolektorjev na svetu.


Kljub temu pa sta dve tretjini energije v tej državi še vedno proizvedeni v termoelektrarnah. Poraba premoga se je na Kitajskem lani okrepila za 10,1 odstotka, tako da predstavlja že 48 odstotkov vse svetovne porabe….


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI