Ob zamenjavi navadnih žarnic za varčne sijalke nova akcija osveščanja

Ljubljana, 4. septembra (STA) – Potem ko se je v EU začel postopni umik navadnih žarnic s trgovskih polic, podjetje Zeos začenja z novo akcijo osveščanja o pomenu ločenega zbiranja odpadnih sijalk. Varčne sijalke postopoma izpodrivajo navadne, v Sloveniji pa bi po oceni direktorja družbe Emila Šehića letno prihranili okoli 350 gigavatnih ur elektrike. Omenjeni prihranek – v Sloveniji naj bi zamenjali sedem milijonov žarnic s sijalkami – približno predstavlja letno proizvodnjo električne energije savskih elektrarn (330 GWh), je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani po …

Ljubljana, 4. septembra (STA) – Potem ko se je v EU začel postopni umik navadnih žarnic s trgovskih polic, podjetje Zeos začenja z novo akcijo osveščanja o pomenu ločenega zbiranja odpadnih sijalk. Varčne sijalke postopoma izpodrivajo navadne, v Sloveniji pa bi po oceni direktorja družbe Emila Šehića letno prihranili okoli 350 gigavatnih ur elektrike.

 

Omenjeni prihranek – v Sloveniji naj bi zamenjali sedem milijonov žarnic s sijalkami – približno predstavlja letno proizvodnjo električne energije savskih elektrarn (330 GWh), je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Šehić.

 

Varčne sijalke po ocenah porabijo do petkrat manj elektrike kot običajne žarnice, njihova življenjska doba je daljša, kar 95 odstotkov varčne sijalke pa je mogoče reciklirati, je poudaril.

 

Pomanjkljivost varčnih sijalk je, da za svoje delovanje porabijo izredno majhno količino živega srebra. Ravno zaradi tega je pomembno, da se, ko prenehajo delovati, odložijo v posebej za to namenjene zbiralnike. Na to bo opozarjala akcija Sijalke ločuj in naravo varuj, je še dejal Šehić.

 

V sijalkah je po besedah predsednice društva za sonaraven razvoj Focus Lidije Živčič okoli tri miligrame živega srebra, kar naj bi bilo stokrat manj, kot ga je v zobnih zalivkah. Če se sijalka razbije, je potrebno z njo ravnati tako kot z živosrebrnimi termometri. Najbolje je, da se količino pospravi v posodo (najbolje kozarec za vlaganje), ki se jo da zapreti, nato pa se odloži v za to primerne zabojnike.

 

Grega Bizjak iz laboratorija za razsvetljavo in fotometrijo je poudaril, da je eden večjih vplivov sijalk na elektroenergetski sistem manjša poraba električne energije. Pri tem je dejal, da je treba biti pri sijalkah pozoren na svetilnost sijalk v primerjavi z žarnicami. Opozoril je tudi, da cenejše varčne sijalke običajno pomenijo slabšo kakovost.

Direktor družbe Sloluks Martin Vovk je poudaril, da bodo morali biti potrošniki pazljivi pri izbiri sijalke, predvsem pri barvi sijalke. Te so različne, nekatere – tiste, ki oddajajo več modre svetlobe – pa niso primerne za uporabo v dnevnih prostorih.

 

Rok Istenič iz Merkurja, ki se je pridružil akciji osveščanja, je opozoril, da se bodo morali potrošniki naučiti, da iztrošeno varčno sijalko odložijo v za to primerne zabojnike, pri tem pa ima osveščanje precejšnjo vlogo.

 

V letu 2008 je bilo v Sloveniji prodanih preko pet milijonov plinskih sijalk. V letošnjem letu si je Zeos zastavil cilj, da zbere in reciklira 75 ton odpadnih sijalk, kar predstavlja približno petino sijalk, ki so bile dane na trg pred šestimi leti, kolikor znaša povprečna življenjska doba sijalk.

 

Leta 2007 so zbrali 52 ton sijalk, leta 2008 68 ton, v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa so zbrali 80 odstotkov več odpadnih sijalk kot v enakem obdobju lani.


Vir: http://www.sta.si/vest.php?id=1423763

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI