Obama napovedal gradnjo nove jedrske elektrarne v ZDA

Obama med predsedniško kampanjo leta 2008 ni zavračal gradnje novih jedrskih elektrarn, saj sprejema dejstvo, da bo za prehod na nove vire energije, kot sta sončna in vetrna energija, potrebno veliko let, vmes pa bo potrebno zadovoljiti vse večje potrebe po energiji. Z vlaganjem v jedrsko energijo pa Obama tudi ne bi smel naleteti na nasprotovanje republikancev, ki so to doslej zagovarjali še bolj odločno.

Washington, 16. februarja (STA) – Ameriški predsednik Barack Obama je danes naznanil vladni načrt za gradnjo prve nove jedrske elektrarne v ZDA v zadnjih 30 letih. Gre za posojilna jamstva zvezne vlade v vrednosti 8 milijard dolarjev, s katerimi bodo zgradili elektrarno z dvema reaktorjema v obstoječem jedrskem objektu v mestu Burke v zvezni državi Georgija.

 

Obama je jamstva za posojila objavil med obiskom v zveznem raziskovalnem centru za čisto energijo v zvezni državi Maryland blizu Washingtona, kjer je povedal, da morajo zgraditi novo generacijo varnih in čistih jedrskih elektrarn. "Naznanjamo okoli osem milijard dolarjev posojilnih jamstev za začetek dela na prvi novi jedrski elektrarni v ZDA v skoraj treh desetletjih," je dejal Obama….


Celotni članek: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1481110

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI