Podjetja premalo ozaveščena o varčni rabi elektrike

Podjetja premalo ozaveščena o varčni rabi elektrike Maribor, 20. novembra (STA) – Poslovni odjemalci električne energije v Sloveniji, ki so porabniki 70 odstotkov vse elektrike iz distribucijskega omrežja, se sicer zavedajo vrednot učinkovite in varčne rabe elektrike, vendar premalo, v raziskavi ugotavljata sistemski operater distribucijskega omrežja Sodo in mariborska ekonomsko-poslovna fakulteta.V Sloveniji je potrebno še veliko dela in aktivnosti, da bomo skupaj uspešnejši v izboljšanju zavedanja omejenosti električne energije ter njenih negativnih okoljskih učinkov z njeno proizvodnjo, so v sporočilu za javnost zapisali v Sodu.Čeprav delež električne energije predstavlja v 33 odstotkih vprašanih podjetij 76 odstotkov vseh poslovnih stroškov (glede na lani skoraj sedem odstotkov manj), kar 70 odstotkov vprašanih za obnovljive vire energije ni pripravljeno plačati več.

Maribor, 20. novembra (STA) – Poslovni odjemalci električne energije v Sloveniji, ki so porabniki 70 odstotkov vse elektrike iz distribucijskega omrežja, se sicer zavedajo vrednot učinkovite in varčne rabe elektrike, vendar premalo, v raziskavi ugotavljata sistemski operater distribucijskega omrežja Sodo in mariborska ekonomsko-poslovna fakulteta.

 

“V Sloveniji je potrebno še veliko dela in aktivnosti, da bomo skupaj uspešnejši v izboljšanju zavedanja omejenosti električne energije ter njenih negativnih okoljskih učinkov z njeno proizvodnjo,” so v sporočilu za javnost zapisali v Sodu.

 

Čeprav delež električne energije predstavlja v 33 odstotkih vprašanih podjetij 76 odstotkov vseh poslovnih stroškov (glede na lani skoraj sedem odstotkov manj), kar 70 odstotkov vprašanih za obnovljive vire energije ni pripravljeno plačati več.

 

Od vseh sodelujočih v raziskavi jih 16 odstotkov meri ogljični (CO2) odtis. Več kot 80 odstotkov podjetij nima izdelane strategije za varčevanje z elektriko, delež pa se je glede na lani zvišal za štiri odstotke.

 

Večina, skoraj 80 odstotkov podjetij nima izdelane ocene stroškov ob izpadu električne energije, kljub temu da je največ porabe elektrike (več kot 50 odstotkov) namenjene potrebam proizvodnje in delovnim procesom, najmanj (manj kot dva odstotka) pa pripravi tople sanitarne vode.

 

Skoraj 30 odstotkov električne energije podjetja porabijo za razsvetljavo, 9,6 odstotka za prezračevanje in klimatizacijo, sedem odstotkov vprašanih pa jo namenja za ogrevanje…

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI