Toshiba v Bolgariji načrtuje velikansko sončno elektrarno

Japonski velikan Toshiba namerava v navezi z energetsko družbo Tokyo Electric Power v Bolgariji zgraditi velikansko sončno elektrarno. Vrednost investicije je ocenjena na okoli 900 milijonov evrov, elektrarna pa naj bi Bolgariji pomagala, da v skladu s podnebno-energetskim svežnjem EU do leta 2020 16 odstotkov energije pridobi iz obnovljivih virov.Kot je ta teden po pisanju francoske tiskovne agencije AFP poročal japonski poslovni dnevnik Nikkei, naj bi poleg industrijskega velikana in ene največjih energetskih družb na svetu v investiciji sodelovali še investicijska družba Itochu in javno-zasebna družba Innovation Network Corporation, ki z močno podporo države skrbi za naložbe v tehnologijo in inovacije.

zsfi2Japonski velikan Toshiba namerava v navezi z energetsko družbo Tokyo Electric Power v Bolgariji zgraditi velikansko sončno elektrarno. Vrednost investicije je ocenjena na okoli 900 milijonov evrov, elektrarna pa naj bi Bolgariji pomagala, da v skladu s podnebno-energetskim svežnjem EU do leta 2020 16 odstotkov energije pridobi iz obnovljivih virov.


Kot je ta teden po pisanju francoske tiskovne agencije AFP poročal japonski poslovni dnevnik Nikkei, naj bi poleg industrijskega velikana in ene največjih energetskih družb na svetu v investiciji sodelovali še investicijska družba Itochu in javno-zasebna družba Innovation Network Corporation, ki z močno podporo države skrbi za naložbe v tehnologijo in inovacije.


Ta podjetja naj bi v Bolgariji skupaj z lokalnimi partnerji v Bolgariji ustanovila skupno podjetje, v katerem naj bi sodelovala tudi češka energetska družba CEZ, ena največjih v Evropi.

Elektrarna, ki naj bi stala več kot 100 milijard jenov oz. okoli 900 milijonov evrov, naj bi bila ena največjih na svetu, zgradili pa naj bi jo v mestu Jambol na vzhodu Bolgarije. Sprva naj bi bila njena zmogljivost 50.000 kilovatov, nato pa naj bi jo v petih letih povečali na 250.000 kilovatov.


V Toshibi so potrdili, da izvajajo aktivnosti v povezavi z izgradnjo sončne elektrarne v Bolgariji, a konkretnih številk niso želeli komentirati, saj ni padla še nobena končna odločitev. Kot piše Nikkei, naj bi državno podporo projektu prihodnji teden z dogovorom potrdila japonski minister za gospodarstvo Banri Kajeda in njegov bolgarski kolega Trajko Trajkov.

erevija varčujem z energijo fotovoltaika sončna elektrarna zelena energija bolgarija toshiba

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE