V Berlinu množični protesti proti jedrski energiji

Berlin, 5. septembra (STA) – V Berlinu je danes proti možnosti, da Nemčija prekliče odločitev o opustitvi jedrske energije iz leta 2000, protestiralo več kot 10.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestniki, ki jih je spremljalo kakih 400 traktorjev, so obenem zahtevali zaprtje odlagališča za radioaktivne odpadke v Gorlebnu na vzhodu Nemčije. Policija o številu protestnikov ni želela ugibati, organizatorji demonstracij pa so ocenili, da jih je bilo okoli 10.000. "Konec nuklearizacije nam je bil obljubljen že dolgo nazaj, a doslej ni bilo še nič storjene …

Berlin, 5. septembra (STA) – V Berlinu je danes proti možnosti, da Nemčija prekliče odločitev o opustitvi jedrske energije iz leta 2000, protestiralo več kot 10.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestniki, ki jih je spremljalo kakih 400 traktorjev, so obenem zahtevali zaprtje odlagališča za radioaktivne odpadke v Gorlebnu na vzhodu Nemčije.

 

Policija o številu protestnikov ni želela ugibati, organizatorji demonstracij pa so ocenili, da jih je bilo okoli 10.000. "Konec nuklearizacije nam je bil obljubljen že dolgo nazaj, a doslej ni bilo še nič storjenega," je o namenu protesta povedal tiskovni predstavnik organizatorjev Jochen Stay.

 

Nemčija se je leta 2000, ko so bili na oblasti socialdemokrati (SPD) takratnega kanclerja Gerharda Schröderja in Zeleni, odločila, da nekje do leta 2020 zapre svojih 17 jedrskih reaktorjev.

 

Sedaj vladajoča Krščansko-demokratska stranka (CDU) kanclerke Angele Merkel naj bi želela rok za ustavitev reaktorjev, ki proizvedejo kakih 30 odstotkov vse nemške elektrike, podaljšati.

 

To stališče zastopajo tudi liberalni Svobodni demokrati (FDP), s katerimi želi Merklova po septembrskih zveznih parlamentarnih volitvah oblikovati novo vlado. Trenutno je CDU skupaj s sestrsko CSU v koaliciji s SPD.

 

Nemški načrti so sicer v nasprotju z dogajanjem v mnogih drugih državah, kjer se zaradi visokih cen energije, poskusov zmanjšati energetsko odvisnost od uvoza nafte in plina ter zmanjševanja izpustov CO2 jedrska energija vrača v ospredje.


Vir: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1424144

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI