V Severnem morju dokončali prvo nemško vetrno elektrarno na morju

V Severnem morju, blizu meje z Nizozemsko so inženirji in gradbeni delavci s postavitvijo še dvanajste vetrnice ta teden dokončali prvo nemško vetrno elektrarno na morju. Polje vetrnic se nahaja 45 kilometrov od obale otoka Borkum, gradnjo pa so zaznamovale zamude in nasprotovanja lokalnega prebivalstva.Predvsem lokalno turistično gospodarstvo, Borkum namreč velja za naravno zdravilišče in priljubljeno letovišče, je bilo zaskrbljeno, da bi pogled na vetrnice v morju utegnil škoditi turizmu na otoku, vendar pa se po pisanju nemške tiskovne agencije dpa vetrne elektrarne s kopnega ne vidi, saj so celo vrhovi rotorjev onstran obzorja.Vetrna elektrarna Alpha Ventus je uradno pilotna elektrarna, katere izgradnja je stala 250 milijonov evrov, trajala pa je sedem mesecev. Projekt je financiral konzorcij nemških energetskih podjetij EWE, Eon in Vattenfall, elektriko pa bo elektrarna začela proizvajati v nekaj tednih. Letna proizvodnja naj bi zadostovala za okoli 50.000 gospodinjstev.

Hannover, 22. novembra (STA) – V Severnem morju, blizu meje z Nizozemsko so inženirji in gradbeni delavci s postavitvijo še dvanajste vetrnice ta teden dokončali prvo nemško vetrno elektrarno na morju. Polje vetrnic se nahaja 45 kilometrov od obale otoka Borkum, gradnjo pa so zaznamovale zamude in nasprotovanja lokalnega prebivalstva.

 

Predvsem lokalno turistično gospodarstvo, Borkum namreč velja za naravno zdravilišče in priljubljeno letovišče, je bilo zaskrbljeno, da bi pogled na vetrnice v morju utegnil škoditi turizmu na otoku, vendar pa se po pisanju nemške tiskovne agencije dpa vetrne elektrarne s kopnega ne vidi, saj so celo vrhovi rotorjev onstran obzorja.

 

Vetrna elektrarna Alpha Ventus je uradno pilotna elektrarna, katere izgradnja je stala 250 milijonov evrov, trajala pa je sedem mesecev. Projekt je financiral konzorcij nemških energetskih podjetij EWE, Eon in Vattenfall, elektriko pa bo elektrarna začela proizvajati v nekaj tednih. Letna proizvodnja naj bi zadostovala za okoli 50.000 gospodinjstev.

 

Vodja projekta Wilfired Hube je za dpa povedal, da je bila izgradnja veliko bolj zahtevna kot pri sorodnih projektih v tujini, saj so inženirji na istem polju preskusili dve različni tehnologiji, gradili pa so na dveh različnih kamninskih podlagah. "V bistvu bi lahko rekli, da smo zgradili kar dve različni vetrni elektrarni," je dejal.

 

Nemška zvezna agencija za pomorski promet in hidrografijo je sicer že izdala dovoljenja za 25 vetrnih elektrarn na morju, od tega 22 v Severnem morju, izvedba projektov pa zaradi strahov inženirjev, da bi lahko prišlo do poškodb vetrnic v izjemnih vremenskih pogojih sredi morja, pošteno zamuja.

 

Vetrnice na polju Alpha Ventus so tako nameščene na 30-metrske pilote, ki naj bi preprečili, da se bi stebri v pogostih severnomorskih viharjih prevrnili.


Vir: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1451271

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI