V Sloveniji lani 600 sončnih elektrarn

V Sloveniji lani 600 sončnih elektrarn Prebold, 1. januarja (STA) – Fotovoltaika je lani doma dobila zagon, število sončnih elektrarn se je po podatkih Združenja slovenske fotovoltaične industrije konec leta 2010 približalo 600. Konec 2009 so bile v register pri agenciji za energijo vpisane 204 sončne elektrarne, v prvih 11 mesecih lani pa so v povprečju postavili 26 sončnih elektrarn na mesec. Število sončnih elektrarn se je stopnjevalo proti koncu leta, predvsem zaradi razčiščene nejasnosti glede pridobivanja gradbenih dovoljenj za njihovo postavitev.

Prebold, 1. januarja (STA) – Fotovoltaika je lani doma dobila zagon, število sončnih elektrarn se je po podatkih Združenja slovenske fotovoltaične industrije konec leta 2010 približalo 600. Konec 2009 so bile v register pri agenciji za energijo vpisane 204 sončne elektrarne, v prvih 11 mesecih lani pa so v povprečju postavili 26 sončnih elektrarn na mesec.
 
Število sončnih elektrarn se je stopnjevalo proti koncu leta, predvsem zaradi razčiščene nejasnosti glede pridobivanja gradbenih dovoljenj za njihovo postavitev.
 
Slovensko gospodarstvo je v nekajmesečnem obdobju, ko so vlagatelji od ministrstva za okolje in prostor dobivali različne informacije o potrebnosti gradbenih dovoljenj za postavitev strešnih sončnih elektrarn, po ocenah združenja utrpelo neizmerno škodo. Ta je zaustavila preko več milijonov evrov vrednih naložb in ogrozila številna delovna mesta v tej visoko tehnološki panogi.
 
Konec septembra so se razmere glede gradbenih dovoljenj za sončne elektrarne razrešile z dopolnitvami uredbe o energetski infrastrukturi, v katerih je jasno navedeno, da strešne sončne elektrarne do 1 MW gradbenega dovoljenja ne potrebujejo…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI