Za izboljšanje energetske učinkovitosti letos 18 milijonov evrov

Za izboljšanje energetske učinkovitosti letos 18 milijonov evrov Eko sklad bo letos na podlagi uredbe o zagotavljanju prihrankov energije pri končnih odjemalcih za financiranje programov za izboljšanje energetske učinkovitosti namenil okoli 18 milijonov evrov. Prihodnje leto bo za ta namen predvidoma zbranih 25 milijonov evrov.Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, je Eko sklad, ki dodeljuje subvencije za učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije, maja objavil dva razpisa – za energetsko sanacijo eno- in dvostanovanjskih stavb ter za energetsko sanacijo večstanovanjskih stavb.

Ljubljana, 26. decembra (STA) – Eko sklad bo letos na podlagi uredbe o zagotavljanju prihrankov energije pri končnih odjemalcih za financiranje programov za izboljšanje energetske učinkovitosti namenil okoli 18 milijonov evrov. Prihodnje leto bo za ta namen predvidoma zbranih 25 milijonov evrov.

 

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, je Eko sklad, ki dodeljuje subvencije za učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije, maja objavil dva razpisa – za energetsko sanacijo eno- in dvostanovanjskih stavb ter za energetsko sanacijo večstanovanjskih stavb.

 

Do 1. decembra so prejeli 13.499 vlog za dodelitev subvencije, po oceni ministrstva pa bo količina sredstev, zbranih letos, zadoščala za nemoteno izvajanje programa do konca leta.

 

Razpisi Eko sklada za dodeljevanje nepovratnih spodbud za ukrepe učinkovite rabe energije in izkoriščanja obnovljivih virov energije za občane v prihodnjih letih bodo v osnovi podobni razpisom iz letošnjega leta.

 

Predvidoma bodo upravičenci enaki, pa tudi upravičeni ukrepi z izjemo plastičnih oken, katerih nakupa ne bodo več subvencionirali.

 

Lani je na razpis za subvencioniranje prispelo 7080 vlog, dodeljenih je bilo 11,3 milijona evrov, povprečna subvencija pa je znašala 1600 evrov.

 

Vgradili so 23.839 kvadratnih metrov sprejemnikov sončne energije in za 18.293 kilovatnih kurilnih naprav na lesno biomaso, zamenjali so 33.258 kvadratnih metrov zunanjega stavbnega pohištva ter izolirali 95.036 kvadratih metrov fasad. Na novo so zgradili za 36.878 kvadratnih metrov nizkoenergijskih in pasivnih hiš, obnovljenih pa jih je bilo za 36.195 kvadratnih metrov.

 

Navedeni ukrepi bodo po izvedbi, torej že letos in v naslednjih letih, privarčevali 46.547 megavatnih ur energije letno oz. zmanjšali emisije toplogrednih plinov za 6982 ton letno…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE