Zeleni Alpe Adria: Ne jedrski energiji, da obnovljivim virom

Ljubljana, 5. avgusta (STA) – Zeleni forum Alpe Adria je pred letošnjo obletnico ameriškega napada z atomsko bombo na Hirošimo izrazil nasprotovanje številnim novim načrtom za izgradnjo novih jedrskih elektrarn, ki so vzniknili v luči boja proti podnebnim spremembam. Prava rešitev je po njihovem mnenju v obnovljivih virih in varčevalnih ukrepih. Jedrska energija sicer res sodi med energetske vire z nizkimi izpusti ogljika, vendar pa na drugi strani predstavlja izjemno nevarnost tako zaradi številnih incidentov kot zaradi jedrskih odpadkov. Znanost namreč za slednje še ni odkril …

Ljubljana, 5. avgusta (STA) – Zeleni forum Alpe Adria je pred letošnjo obletnico ameriškega napada z atomsko bombo na Hirošimo izrazil nasprotovanje številnim novim načrtom za izgradnjo novih jedrskih elektrarn, ki so vzniknili v luči boja proti podnebnim spremembam. Prava rešitev je po njihovem mnenju v obnovljivih virih in varčevalnih ukrepih.

 

Jedrska energija sicer res sodi med energetske vire z nizkimi izpusti ogljika, vendar pa na drugi strani predstavlja izjemno nevarnost tako zaradi številnih incidentov kot zaradi jedrskih odpadkov. Znanost namreč za slednje še ni odkrila dokončne rešitve in se tako govori le o njihovem skladiščenju, kar pa predstavlja trajno tveganje za okolje in zdravje, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal letos predsedujoči Zelenim Alpe Adria Hubert Frasnelli.

 

Poleg tega se jedrska energija lahko zlorablja tudi v vojaške in teroristične namene, pojasnjuje Frasnelli, ki je sicer s svojimi kolegi obiskal tudi Nuklearno elektrarno Krško (Nek). Predsednik Zelenih Hrvaške Anton Rupnik je kot argument proti jedrskim elektrarnam navedel še visoko ceno njihovega zapiranja.

 

Za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki se jih označuje za glavnega povzročitelja segrevanja ozračja in posledičnih podnebnih sprememb, so po njegovih besedah prava rešitev naslednji trije stebri – varčevanje z energijo, učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije, ki slednjo črpajo iz sonca, vetra, vode in biomase.

 

Pri tem se Zeleni Alpe Adria, v katerem se združujejo stranke zelenih iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, zavzemajo, da bi svet prešel iz dobe fosilnih goriv v dobo solarne energije. Te je namreč v izobilju in je na voljo tako rekoč povsod.

 

Frasnelli sicer opozarja, da je potrebno razvoj izkoriščanja sončne energije voditi lokalno in decentralizirano, zato da ne bi nastali novi energetski monopoli ter da bi se omogočil razvoj malih in srednje velikih podjetij kot hrbtenice evropskega gospodarstva. To bi posledično ustvarilo tudi nova delovna mesta in tako ponudilo odgovor na posledice aktualne svetovne finančne in gospodarske krize.

 

Predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš je dodal, da se tako Slovenija kot Evropa in ves svet nahajajo na prelomnici, na kateri se je potrebno odločiti za pravo smer energetskega razvoja. "Potrebujemo pogled za tri, štiri desetletja naprej," je povedal in dodal, da bi se štiri milijarde evrov, ki naj bi se jih porabilo za načrtovani drugi blok Neka, lahko porabilo bolj racionalno z vlaganji v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije.

 

Pri tem poudarja potrebo po sprožitvi široke javne razprave, v okviru katere bi se Slovenci opredelili, ali želijo iti v smeri jedrske energije ali v smeri alternativ, kot so obnovljivi viri energije.


Vir: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1415772

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI