Iz narave odstranili pet tisoč ton odpadkov

Iz narave odstranili pet tisoč ton odpadkov Po podatkih organizatorjev čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012 je letos ta vseslovenski prostovoljski projekt povezal več kot 270 tisoč ljudi, ki so čistili okoli 3500 divjih odlagališč, pri tem pa so iz narave odstranili za okoli pet tisoč ton odpadkov.

Po podatkih organizatorjev čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012 je letos ta vseslovenski prostovoljski projekt povezal več kot 270 tisoč ljudi, ki so čistili okoli 3500 divjih odlagališč, pri tem pa so iz narave odstranili za okoli pet tisoč ton odpadkov. Sporočajo, da se je akcije čiščenja udeležilo okoli 130 tisoč otrok in mladine iz 600 osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, skupni cilj je združil preko 4000 društev, organizacij in podjetij, od teh se jih je za dejavno soustvarjanje projekta odločilo prek 200. Ožja organizacijska ekipa projekta je štela 130 posameznikov ter več kot 300 občinskih in regijskih koordinatorjev. Ključna za uspeh projekta so bila tudi vsa slovenska komunalna podjetja ter 207 občin. V nekaterih občinah je bil delež prebivalcev, ki so čistili, več kot 30-odstoten, kar pomeni, da je čistil vsak tretji občan. Največ se jih je odzvalo v občini Naklo, kjer je čistilo 36 odstotkov vseh občanov, Veliki Polani (35 odstotkov) in Mirni Peči (33 odstotkov).

Projekt je po besedah Urše Zgojznik, ene od vodij projekta Očistimo Slovenijo 2012, v relativno kratkem obdobju zahteval ogromno usklajevanj, trdega dela, jeklenih živcev in obilice dobre volje. Ob tem je poudarila, da je “to še vedno eden redkih projektov v Sloveniji in zdaj tudi na svetu, za katerega lahko rečemo, da je vsevključujoč. Pomaga lahko prav vsak od nas”…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE