Med pandemijo je veliko ljudi svoje delo opravljalo na daljavo oziroma od doma, kar je za mnoge pomenilo številne izzive, povezane z organizacijo delovnika, ravnovesjem med delom in družino, dobrim počutjem in delovnim okoljem. Zlasti primerno delovno okolje je zelo pomembno, kajti ni dovolj, da računalnik postavimo na prvo prosto mesto, ki ga najdemo doma. Če želimo delo opravljati učinkovito, si moramo urediti udoben, svetel in zračen delovni kotiček. V nadaljevanju predstavljamo nekaj namigov, kako se lahko ohrani domača pisarna v mansardi prijetno hladna za delo tudi v poletni vročini.

 

domaca pisarna v mansardi

Domača pisarna v mansardi naj bo primerno osvetljena in hkrati zaščitena pred poletno vročino.

V nekaterih podjetjih so ta način dela vsaj do neke mere obdržali, kar je zlasti dobrodošlo poleti, saj nam je prihranjena vožnja v vročinskem valu, pa še več časa lahko med počitnicami preživimo z otroki. A kot rečeno, za delo od doma potrebujemo primeren prostor. Raziskave so namreč pokazale, da so ljudje bolj zadovoljni z delom na daljavo, če ga lahko opravljajo v udobnem okolju. To ni nič presenetljivega, saj vemo, da vročina, utrujenost in hrup vplivata na delovno vnemo in tudi na duševno zdravje. Ključnega pomena, da se lahko osredotočimo, ostanemo spočiti, motivirani in uravnotežimo svoj dnevno-nočni ritem (t. i. cirkadiani ritem), so toplotna zaščita, nadzor svetlobe in zaščita pred mrčesom.

 

Da se na zaslonu ne bo bleščalo

Naravna svetloba je bistvena za dobro počutje, poleg tega pripomore, da smo osredotočeni na delo in polni energije. A če večino dneva preživimo za računalniškim zaslonom, je zelo pomemben nadzor nad bleščanjem, poudarjajo v podjetju VELUX Slovenija. Če se za domačo pisarno uporablja mansarda, nam strešna okna zagotavljajo največ dnevne svetlobe. Okno za zaslonom računalnika je sicer odlično za pogled navzven, vendar lahko obremenjuje oči s prevelikim kontrastom med zaslonom in zunanjostjo ter povzroča bleščanje. Ko imamo na urniku na primer sestanek prek spleta, potrebujemo pomirjujoče odtenke in takrat nam zaslepljujoče sonce res ne ustreza.

 

domaca pisarna v mansardi svetloba

Dnevna svetloba je bistvena za zbranost pri delu.


Z upravljanjem dnevne svetlobe prilagodimo prostor svojim potrebam in delu.


Rešitev za domačo pisarno: zunanje rolete ali mrežasta senčila

V tem primeru so nepogrešljiva zunanja senčila, ki ne ščitijo samo pred premočno svetlobo, ampak zagotavljajo tudi zaščito pred pregrevanjem prostora, kar ob trenutnih cenah energije pomeni precejšnje prihranke pri stroških za hlajenje prostorov. Senčila VELUX so narejena po meri za strešna okna VELUX. To pomeni, da se vedno prilegajo in jih je preprosto namestiti – brez merjenja ali rezanja jih lahko obstoječim oknom prilagodimo v 15 minutah. Po potrebi pa jih je prav tako precej preprosto zamenjati.

 

domaca pisarna v mansardi stresno okno sencila

Če želimo delo opravljati učinkovito, si moramo poskrbeti, da je domača pisarna udoben, svetel in zračen delovni kotiček.


Za domačo pisarno je ustrezna zmerna svetloba, za katero so primernejša prosojna senčila. Ta omogočajo zatemnjeni svetlobi, da vstopi v prostor, hkrati pa učinkovito preprečujejo bleščanje.


Zunanje mrežasto senčilo iz prosojne in trpežne tkanine omeji vpad sončne svetlobe (prepušča le 12 odstotkov sončne svetlobe), obenem pa omogoča pogled navzven skozi mrežasto tkanino in nudi popolno zaščito proti pregrevanju in sončni toploti, preden ta doseže steklo strešnega okna. V ročni, električni ali solarni izvedbi je mrežasto senčilo idealno za prostore, v katerih želimo ohraniti ugodne bivalne in delovne razmere, saj zagotavljajo izboljšano, tudi do 73-odstotno izolativnost.

 

domaca pisarna v mansardi otroska soba

Dnevna svetloba poveča učne sposobnosti otrok tudi do 15 odstotkov.

 

Popolno zaščito pred vremenskimi vplivi pa zagotavljajo zunanje rolete. Te so kot nalašč za vsako podnebje ali letni čas, saj preprečijo pregrevanje prostora poleti, ohranjajo toploto pozimi in omogočajo popolno zatemnitev prostora v vsakem trenutku dneva, pravijo v podjetju VELUX. Na voljo so v izvedbah ALU in SOFT. Prve so narejene iz trpežnega lakiranega aluminija in tečejo po stranskih kanalih, ki so prav tako iz lakiranega aluminija, imajo tudi zgornji pokrov. Rolete v izvedbi SOFT pa so iz trpežnega gumiranega platna, s podpornimi prečnimi lamelami in stranskimi vodili v temno sivi barvi iz aluminija. Za tiste, ki imajo strešna okna zunaj dosega rok, je dobrodošla informacija, da so vsa senčila na voljo v električni izvedbi in jih je mogoče preprosto upravljati z daljinskim upravljalnikom, mobilno aplikacijo, samodejno s pomočjo senzorjev, na voljo pa so tudi v solarni izvedbi.

 

spalnica v mansardi sencila

Z nadzorom dnevne svetlobe pomagamo svojemu dnevno-nočnemu ritmu.

pasica aplikacija

Ne pozabimo na prezračevanje

Prostor, v katerem je urejena domača pisarna, moramo redno in pravilno zračiti. Svež zrak je namreč ključnega pomena za dobro počutje in delovno storilnost, zato je nujno, da poskrbimo za prezračevanje - odpiranje oken v zgodnjih jutranjih urah, preden postane prevroče, in zvečer, ko temperatura pade. Pomanjkanje svežega zraka vodi do prevelike vlažnosti, visokih vrednosti ogljikovega dioksida in prašnih delcev v prostoru, kar poslabša kakovost bivanja in negativno vpliva na rezultate našega dela.

Sicer pa je pomembno, da je domača pisarna prilagojena lastnim potrebam, zanjo izberimo kakovosten in udoben stol, ravno prav visoko mizo, za stene svetle barve in za prostor naravne materiale. Tako bomo pri delu nedvomno uživali! 


Dnevna svetloba vpliva na spočitost pri delu

Dostop do sončne svetlobe in doživljanje sonca, ki nad nami potuje po svoji naravni poti ter v naš dom vstopa pod različnimi koti in ob različnih urah, nam pomagata do zdravega ravnovesja. Študija iz leta 2022 navaja, da naravna svetloba vpliva tudi na dnevno-nočni (t. i. cirkadiani) ritem: če svetloba zgodaj zjutraj vstopi v našo sobo, bomo namreč zvečer hitreje zaspani. Če je zjutraj v sobi dlje časa tema, pa se bo čas za spanje prestavil na pozneje. Cirkadiani ritem je povezan tudi z našo presnovo in duševnim zdravjem.


Vas zanima, kako urediti domačo pisarno v vašem domu, da bo dovolj svetla in se ne bo pregrevala? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Velux
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.