Domača pisarna v mansardi: svetla in varna pred poletno vročino

Kako ohraniti domačo pisarno prijetno hladno za delo tudi v ekstremni poletni vročini.Predstavljamo nekaj nasvetov,

Med pandemijo je veliko ljudi svoje delo opravljalo na daljavo oziroma od doma, kar je za mnoge pomenilo številne izzive, povezane z organizacijo delovnika, ravnovesjem med delom in družino, dobrim počutjem in delovnim okoljem. Zlasti primerno delovno okolje je zelo pomembno, kajti ni dovolj, da računalnik postavimo na prvo prosto mesto, ki ga najdemo doma. Če želimo delo opravljati učinkovito, si moramo urediti udoben, svetel in zračen delovni kotiček. V nadaljevanju predstavljamo nekaj namigov, kako se lahko ohrani domača pisarna v mansardi prijetno hladna za delo tudi v poletni vročini.

 

domaca pisarna v mansardi

Domača pisarna v mansardi naj bo primerno osvetljena in hkrati zaščitena pred poletno vročino.

V nekaterih podjetjih so ta način dela vsaj do neke mere obdržali, kar je zlasti dobrodošlo poleti, saj nam je prihranjena vožnja v vročinskem valu, pa še več časa lahko med počitnicami preživimo z otroki. A kot rečeno, za delo od doma potrebujemo primeren prostor. Raziskave so namreč pokazale, da so ljudje bolj zadovoljni z delom na daljavo, če ga lahko opravljajo v udobnem okolju. To ni nič presenetljivega, saj vemo, da vročina, utrujenost in hrup vplivata na delovno vnemo in tudi na duševno zdravje. Ključnega pomena, da se lahko osredotočimo, ostanemo spočiti, motivirani in uravnotežimo svoj dnevno-nočni ritem (t. i. cirkadiani ritem), so toplotna zaščita, nadzor svetlobe in zaščita pred mrčesom.

 

Da se na zaslonu ne bo bleščalo

Naravna svetloba je bistvena za dobro počutje, poleg tega pripomore, da smo osredotočeni na delo in polni energije. A če večino dneva preživimo za računalniškim zaslonom, je zelo pomemben nadzor nad bleščanjem, poudarjajo v podjetju VELUX Slovenija. Če se za domačo pisarno uporablja mansarda, nam strešna okna zagotavljajo največ dnevne svetlobe. Okno za zaslonom računalnika je sicer odlično za pogled navzven, vendar lahko obremenjuje oči s prevelikim kontrastom med zaslonom in zunanjostjo ter povzroča bleščanje. Ko imamo na urniku na primer sestanek prek spleta, potrebujemo pomirjujoče odtenke in takrat nam zaslepljujoče sonce res ne ustreza.

 

domaca pisarna v mansardi svetloba

Dnevna svetloba je bistvena za zbranost pri delu.


Z upravljanjem dnevne svetlobe prilagodimo prostor svojim potrebam in delu.


Rešitev za domačo pisarno: zunanje rolete ali mrežasta senčila

V tem primeru so nepogrešljiva zunanja senčila, ki ne ščitijo samo pred premočno svetlobo, ampak zagotavljajo tudi zaščito pred pregrevanjem prostora, kar ob trenutnih cenah energije pomeni precejšnje prihranke pri stroških za hlajenje prostorov. Senčila VELUX so narejena po meri za strešna okna VELUX. To pomeni, da se vedno prilegajo in jih je preprosto namestiti – brez merjenja ali rezanja jih lahko obstoječim oknom prilagodimo v 15 minutah. Po potrebi pa jih je prav tako precej preprosto zamenjati.

 

domaca pisarna v mansardi stresno okno sencila

Če želimo delo opravljati učinkovito, si moramo poskrbeti, da je domača pisarna udoben, svetel in zračen delovni kotiček.


Za domačo pisarno je ustrezna zmerna svetloba, za katero so primernejša prosojna senčila. Ta omogočajo zatemnjeni svetlobi, da vstopi v prostor, hkrati pa učinkovito preprečujejo bleščanje.


Zunanje mrežasto senčilo iz prosojne in trpežne tkanine omeji vpad sončne svetlobe (prepušča le 12 odstotkov sončne svetlobe), obenem pa omogoča pogled navzven skozi mrežasto tkanino in nudi popolno zaščito proti pregrevanju in sončni toploti, preden ta doseže steklo strešnega okna. V ročni, električni ali solarni izvedbi je mrežasto senčilo idealno za prostore, v katerih želimo ohraniti ugodne bivalne in delovne razmere, saj zagotavljajo izboljšano, tudi do 73-odstotno izolativnost.

 

domaca pisarna v mansardi otroska soba

Dnevna svetloba poveča učne sposobnosti otrok tudi do 15 odstotkov.

 

Popolno zaščito pred vremenskimi vplivi pa zagotavljajo zunanje rolete. Te so kot nalašč za vsako podnebje ali letni čas, saj preprečijo pregrevanje prostora poleti, ohranjajo toploto pozimi in omogočajo popolno zatemnitev prostora v vsakem trenutku dneva, pravijo v podjetju VELUX. Na voljo so v izvedbah ALU in SOFT. Prve so narejene iz trpežnega lakiranega aluminija in tečejo po stranskih kanalih, ki so prav tako iz lakiranega aluminija, imajo tudi zgornji pokrov. Rolete v izvedbi SOFT pa so iz trpežnega gumiranega platna, s podpornimi prečnimi lamelami in stranskimi vodili v temno sivi barvi iz aluminija. Za tiste, ki imajo strešna okna zunaj dosega rok, je dobrodošla informacija, da so vsa senčila na voljo v električni izvedbi in jih je mogoče preprosto upravljati z daljinskim upravljalnikom, mobilno aplikacijo, samodejno s pomočjo senzorjev, na voljo pa so tudi v solarni izvedbi.

 

spalnica v mansardi sencila

Z nadzorom dnevne svetlobe pomagamo svojemu dnevno-nočnemu ritmu.

pasica aplikacija

Ne pozabimo na prezračevanje

Prostor, v katerem je urejena domača pisarna, moramo redno in pravilno zračiti. Svež zrak je namreč ključnega pomena za dobro počutje in delovno storilnost, zato je nujno, da poskrbimo za prezračevanje – odpiranje oken v zgodnjih jutranjih urah, preden postane prevroče, in zvečer, ko temperatura pade. Pomanjkanje svežega zraka vodi do prevelike vlažnosti, visokih vrednosti ogljikovega dioksida in prašnih delcev v prostoru, kar poslabša kakovost bivanja in negativno vpliva na rezultate našega dela.

Sicer pa je pomembno, da je domača pisarna prilagojena lastnim potrebam, zanjo izberimo kakovosten in udoben stol, ravno prav visoko mizo, za stene svetle barve in za prostor naravne materiale. Tako bomo pri delu nedvomno uživali! 


Dnevna svetloba vpliva na spočitost pri delu

Dostop do sončne svetlobe in doživljanje sonca, ki nad nami potuje po svoji naravni poti ter v naš dom vstopa pod različnimi koti in ob različnih urah, nam pomagata do zdravega ravnovesja. Študija iz leta 2022 navaja, da naravna svetloba vpliva tudi na dnevno-nočni (t. i. cirkadiani) ritem: če svetloba zgodaj zjutraj vstopi v našo sobo, bomo namreč zvečer hitreje zaspani. Če je zjutraj v sobi dlje časa tema, pa se bo čas za spanje prestavil na pozneje. Cirkadiani ritem je povezan tudi z našo presnovo in duševnim zdravjem.


Vas zanima, kako urediti domačo pisarno v vašem domu, da bo dovolj svetla in se ne bo pregrevala? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI