Za zdravje in dobro počutje v zaprtih prostorih, naj bo to na delovnem mestu ali doma, je naravna svetloba nepogrešljiva. Številne raziskave so potrdile, da se pri tem tudi najboljši viri umetne svetlobe z njo le težko kosajo, zato je treba pri načrtovanju ali prenovi doma kakovostni naravni osvetlitvi nameniti posebno pozornost.

 

Naravna svetloba

Okna brišejo meje prostora. Še tako majhen prostor deluje večji, če je dobro osvetljen in omogoča razgled.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v stavbah v povprečju preživimo 90 odstotkov svojega časa, od tega dve tretjini doma. Znanstveniki so dokazali, da obstaja povezava med pomanjkanjem dnevne svetlobe ter različnimi telesnimi in duševnimi težavami. Kar 15 odstotkov svetovnega prebivalstva naj bi trpelo zaradi različnih stopenj sezonske razpoloženjske motnje (zimske depresije), poleg tega pa je s pomanjkanjem dnevne svetlobe povezanih veliko drugih zdravstvenih težav. Ena od njih je pomanjkanje vitamina D, ki se kaže v utrujenosti, izčrpanosti in večji dovzetnosti za bolezni.

Če se v prostore, kjer preživljamo svoj čas, vnese naravna svetloba, bomo živeli v harmoniji z naravo in uglasili svoj cirkadiani ritem, kar je izjemnega pomena za dobro počutje. Poleg tega bomo v pravilno zasnovanem objektu, torej z dovolj okenskimi odprtinami na pravih mestih, zaradi obilice dnevne svetlobe podnevi porabili manj električne energije za osvetlitev, pozimi pa bo zagotovljeno pasivno ogrevanje s toplimi žarki zimskega sonca, kar pozitivno vpliva na energijsko bilanco našega doma.

pasica aplikacija

 

Zakaj je naravna svetloba tako pomembna?

Pri tem je dobro vedeti, da strešna okna v prostor spustijo dvakrat več dnevne svetlobe kot običajna (fasadna) okna enake velikosti in zagotavljajo naravni pretok svetlobe globoko v našem domu. Z njimi lahko dobesedno preoblikujemo prostor, ga naredimo bolj odprtega in prijetnega, pri tem pa ustvarimo iluzijo, da je večji in prostornejši, kot je v resnici. Ne gre le za naše občutke, ampak tudi za povsem merljive učinke, poudarjajo v podjetju VELUX Slovenija.

Kakovostna naravna osvetlitev pomeni, da v prostor skozi okna pride ustrezna količina svetlobe, da je prostor čim bolj enakomerno osvetljen, osončen in tudi osenčen. Primerno količino svetlobe zagotovimo s premišljeno umestitvijo okenskih odprtin glede na namembnost prostora. Osvetlitev mora biti čim bolj enakomerna, s čimer se izognemo motečim kontrastom med svetlejšimi in temnejšimi deli v prostoru. Idealno je, če je prostor osvetljen z vsaj dveh strani, tako lahko vanj prihaja razpršena severna svetloba, vzhodna, južna ali zahodna, skupaj z njo pa zlasti v zimskih mesecih dobrodošli sončni žarki.

 

Naravna svetloba ucenje delo

Prostori brez dnevne svetlobe nam dajejo manj energije za delo.


Kar 28 odstotkov Slovencev na prostem preživi manj kot uro na dan, tretjina pa eno do dve uri. Rezultati so med tednom še slabši.

Vir: Velux, raziskava Spuščeni pogledi 2021 (Head Downers 2021)


Kam umestiti okna?

Dobro načrtovana osvetlitev prostora z dnevno svetlobo zagotavlja dovolj svetlobe v svetlem delu dneva, upošteva njeno raznolikost (sončna, difuzna, reflektirana) in njeno razporeditev. Umeščanje in kombinacija različnih okenskih odprtin, tako fasadnih kot strešnih oken, denimo kombinacija strešnega okna nad fasadnim oknom, omogoča dober vpad svetlobe globoko v prostor. Pri tem ima prednost osvetlitev prek strešnih oken, saj zaradi lege v naklonu dajejo do dvakrat več svetlobe v primerjavi s fasadnimi ali s frčado.

 

Naravna svetloba stopnisce

Naravna svetloba s strehe je bolj intenzivna in dobro osvetli celotno stopnišče.

Umestitev oken je odvisna od namembnosti prostora in tega, kaj želimo z njimi doseči. Okna namreč stanovalcem omogočajo tudi stik z okolico in nadzor nad tem, kaj se dogaja zunaj. Še tako majhen prostor bo deloval večji, če ga bo osvetljevala naravna svetloba in bo omogočal razgled na bližnjo okolico. Pri tem ne smemo pozabiti, da na kakovost razgleda vplivata položaj in višina spodnjega roba okna.

Najslabša možnost je okno, umeščeno v kot. Kjer je mansarda s poševno streho je smiselno vgraditi strešna okna, saj fasadna za kakovostno bivanje običajno ne zadostujejo. Naravna svetloba s strehe je bistveno bolj intenzivna in je dobra rešitev tudi za stopnišča. Enako velja za delovno površino v kuhinji, tukaj bo svetloba, ki prihaja skozi strešno okno, nadomestila luč do poznega popoldneva. Medtem ko je umetna svetloba običajno polna modrih ali rumenih odtenkov, je naravna svetloba bela in čista, prijaznejša za oči. In tudi hrana je ob njej videti bolj naravno!

 

Naravna svetloba mansarda

V mansardah s poševno streho je smiselno izkoristiti strešno površino za osvetlitev, saj je zunanjih fasadnih površin za to običajno premalo.

Učinkovito naravno prezračevanje

Še precej neizkoriščen potencial za zagotavljanje toplotnega ugodja v poletnih mesecih je izkoriščanje prečnega prezračevanja in učinka tako imenovanega dimniškega vleka – z odpiranjem fasadnega okna in visoko umeščenega strešnega okna. Z nadzorovanim načinom odpiranja oken na različnih višinah izkoriščamo razlike v temperaturi zraka, kar zagotavlja učinkovito naravno prezračevanje: ob hkratnem odpiranju se skozi strešna okna dviguje topel in vlažen zrak, medtem ko skozi fasadna okna priteka hladnejši, svež in čist zrak. Z nadzorovanim senčenjem pa preprečimo pregrevanje stavbe.

 

Premišljena izbira materialov

Razlogi, zakaj pri načrtovanju mansarde ali pri njeni prenovi ne gre spregledati potreb po naravni svetlobi in svežem zraku, so torej na dlani. Pri tem je zelo pomembno, da izberemo kakovostna strešna okna. V podjetju VELUX Slovenija priporočajo takšna z lesenim okenskim okvirjem in s prevleko iz poliuretana, obstojnega premaza, ki je odporen proti vlagi, ne potrebuje dodatnega vzdrževanja in ga je preprosto čistiti. Idealna so za vlažne prostore, kot sta kuhinja in kopalnica, enako primerna pa so tudi za dnevno sobo, otroško sobo ali spalnico.Velux
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.