Bralec je izpostavil problem prezračevanja poleti, ko mu ta ne deluje optimalno in se v starejši hiši srečuje z problemom prekomerne sopare.

Vprašanje bralca:

V starejši zidani hiši, ki ima centralni prezračevalni sistem (Zehnder) se že nekaj let pojavlja zoprna težava - ko je zunaj vroče prihaja do občutnega dviga vlage in sopare v hiši (pri pretvorbi se sprošča toplota) in je prezračevalni sistem premalo učinkovit. V naši reviji je že pred leti videl kako naj reši prezračevalne kanale, glede na to, da je stavba stara, obnovljena, je to rešil z več dimniki, ki so že v stavbi in mu sedaj služijo za dotok in odtok zraka.

Bralec sprašuje ali bi mu lahko pomagali raziskati kdo mu lahko to reši bolje od opcij, ki so mu bile predlagane - da vgradi klimatsko napravo in razvlaževalec, ter odpira okna. Sicer je s sistemom prezračevanja zadovoljen čez preostalo leto.

 

prezracevanje vlaga poleti

 

Odgovor:

Za ta problem obstaja razmeroma enostavna rešitev, za katero pa bi morali imeti nekaj zemljišča okrog hiše. Enako rešitev uporabljajo za nizkoenergetske in pasivne hiše ter se je v vseh letih uporabe izkazala za zelo učinkovito.

Govorimo o vkopani PVC cevi, skozi katero zajemamo zrak pozimi in poleti. V zimskem času se zaradi višje temperature zemlje, kot je zrak v okolici slednji segreje in ga je v zelo hladnih dneh potrebno le delno dogrevati, preden ga dovedemo v prostore.

Poleti se sistem obrne, zemlja postane hladnejša od zunanjega zraka, pri tem pa se zgodita dva dobra učinka. Prvi, zrak je hladnejši in lahko z njim prostore celo ohladimo, brez da bi pri tem porabili dodatno energijo, razen tiste za ventilator. Drugi učinek je razvlaževanje, saj vlaga v zraku na steni vkopane in ohlajene cevi kondenzira. Cev je položena s padcem, da lahko vlaga na določenem delu odteče v zemljo.

Za ilustracijo navajamo ugotovitve uporabnika, ki stanuje v severni Nemčiji. Prezračevanje je vgradil sam, (Paul, WRG Multi), ki odlično deluje, z visokim izkoristkom. Vmes mu je napravo poplavilo, sam se je lotil popravila in je nad servisno neprijaznostjo izdelka izjemno neprijetno presenečen. Poglobil se je tudi v način delovanja prezračevalnih naprav različnih proizvajalcev s križnimi in protistrujnimi izmenjevalci toplote, za vse pa trdi, da so za to kar imajo v škatli, veliko predrage.   

Njegova vkopana cev se nahaja v globini 1,5 m, dolga je 15 m, premer 200 mm, na najnižji točki je vgradil peskolov za izločeno vlago, izmeril je da tak sistem zadostuje za izmenjavo 150 m3 zraka na uro. V najbolj vročih poletnih dneh iz cevi izstopa zrak 17°C, ki se nato na izmenjevalcu prezračevalne naprave ogreje na 22°C, kar je veliko bolje, kot če bi direktno vpihoval zunanji zrak, ki ima 35°C. Še bolj pomembna se mu zdi korist vkopanega izmenjevalca v zimskem času, saj se zrak v njem predgreje. Pred tem mu je prezračevalni sistem večkrat zamrznil in ga je moral odtaljevati.

 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.