soncna elektrarna enertecSončna elektrarna s ceno, ki se vsakodnevno znižuje, za široko rabo predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne elektrarne je, glede na...

Znižajte stroške ogrevanja že pred to zimo. Z uporabo ogrevanja s toplotno črpalko lahko letne stroške ogrevanja zmanjšate tudi do 75 %. Z dodatnim ukrepom - vgradnjo sončne elektrarne pa poskrbite za popolno energetsko samozadostnost in s tem za povsem brezplačno ogrevanje.

 

Toplotna črpalka s sončno elektrarno

 

Kako se lotiti celovite prenove ogrevalnega sistema v več deset let stari zgradbi?

Investitorji v nove objekte se...

Kako je lahko prezračevanje in prezračevalni sistem načrtovan za vaš primer, pojasni energetski svetovalec, ki že desetletja spremlja tovrstno problematiko.

V energetskih svetovalnih pisarnah pogosto naletimo na dilemo svetovancev kakšni prezračevalni sistemi so primerni za vgradnjo. Praksa kaže resno problematiko zatesnjenih hiš. Kdor je vgradil nova okna, brez, da je zadostno zagotovil prezračevanje, je v tem objektu poslabšal kakovost bivanja.

Stroka ob tem opozarja, da zatesnjeni prostori resno škodujejo zdravju. Za zdravo bivalno klimo je v vsakem prostoru potrebno par krat na dan ustvariti vsaj 10 minutni prepih. Vendar ali je to dejansko mogoče?

 

prezračevanje

Stroka ugotavlja, da je za zdrave bivalne razmere na vsako uro potrebno zamenjati 70% zraka. Brez...

Zima bo kmalu pred vrati in potrebna je zamenjava centralne peči s sodobnim sistemom ogrevanja. Tako se pojavi vprašanje - kako se lotiti zamenjave? Ne glede ali vaš dom ogreva talno ogrevanje ali radiatorji, ne glede na starost vaše peči na olje, se zaradi znižanja stroškov za ogrevanje vaš ogrevalni sistem izplača posodobiti. V praksi se izkazuje se, da toplotne črpalke zrak - voda postajajo vir ogrevanja naslednjih desetletij. Zamenjava obstoječega sistema ogrevanja s toplotno črpalko postaja vse bolj rentabilna, investicija v novi sistem za ogrevanje s toplotno črpalko pa se povrne v 5 - 6 letih. Pravilna izbira toplotne črpalke primerne za vašo hiišo je še kako pomembna. Na trgu je veliko ponudnikov, zato je težko vedeti kateri sistem je primeren za vašo hišo in koliko visoke prihranke pri ogrevanju boste privarčevali.

 toplotna crpalka daikin notranja

Izbira toplotne črpalke se prične pri načinu ogrevanja: talno ogrevanje ali radiatorji

V kolikor ogrevate hišo s sistemom...

 

Moja elektrarna je blagovna znamka podjetja Enertec, ki od uvedbe Uredbe o samooskrbi z elektriko gospodinjstvom pomaga do lastne proizvodnje elektrike. Četudi ne razpolagate z lastnimi sredstvi, lahko za izvedbo sončne elektrarne najamete ugoden eko kredit, družinski proračun pa ostane neobremenjen.

Samooskrba z elektriko po sistemu neto meritev z vgradnjo sončne elektrarne gospodinjstvom poceni elektriko na minimalne stroške, hkrati pa pomeni neodvisen vir napajanja s čisto energijo. Ni naključje, da EKO SKLAD  že nekaj let beleži rast izplačanih podpor za sončne elektrarne. V letu 2019 je bilo malim sončnim elektrarnam izplačanih več kot 2.000 podpor.

Izkusnje soncne elektrarne

Moja elektrarna zagotavlja znatne prihranke za elektriko mnogim gospodinjstvom v...

Motor z notranjim zgorevanjem je premična in komplicirana kemična tovarna. Ima izjemno slab izkoristek, saj od vsakega litra bencina 6 deci spremeni v toploto in izpušne pline, samo ostanek služi resničnemu premikanju naprej.

 

Klasični avto ima povprečno 2000 premikajočih delov. Električni avtomobili jih imajo 200. Električni avto ima izjemen izkoristek, saj 80 do 90 % elektrike spremeni v gibanje, nima zamotanega menjalnika, sklopke, sistema za vbrizg in dovod goriva, karterja z oljem, številnih jermenov, ter je brez izpušnega sistema, torej brez vzdrževanja. Za pogon pa potrebuje razmeroma masiven paket baterij, ki tehtajo od 20 do 25% mase vozila. V zelo kratkem času je električni avtomobil postal zrel industrijski proizvod, zato je zaton avtomobilov na nafto ali bencin bolj tehnološko kot energetsko vprašanje. 

 

Zbudil jih je šele Tesla

Vpliv na okolje med izdelavo običajnega ali električnega je približno enak, vendar bo električni na cesti trikrat čistejši. V svetovnem merilu so proizvajalci zaspali, saj so vodje tovarn običajnih avtomobilov stavili na razne izboljšave, turbine, vbrizg in čiščenje izpušnih plinov in lepotne trike. V trenutku, ko je Tesla prodal skoraj pol milijona električnih vozil, ki sploh še niso bila izdelana, je vsem naftarjem in bencinarjem postalo jasno, da bo elektrika zmagala.

 

električni avto tesla

 

Proizvajalce električnih avtov pa je spet zaneslo, saj vgrajujejo kopico nepotrebnih tehnoloških igrač, ki z vožnjo nimajo...

Kako se  električni avto obnese v praksi, so nam pojasnili v Društvu za električna vozila Slovenije. Neprofitno društvo spada med zgledne znanilce elektro mobilnosti v Sloveniji, njihovim članom se prevozi na elektriko vsakodnevno potrjujejo kot odlična alternativa. Povedo, da s starimi jeklenimi konjički ne bi zamenjali nikoli več.

V društvu so prepričani, da je električni avto cenovno konkurečnejši, njihova cena vožnje povprečno znaša 1,5 EUR /100 km, stroški servisiranja teh vozil pa so nižji. Električni avto je meddrugim oproščen plačila letne uporabnine cest pri registraciji, vožnja je tiha in brez vibracij, pospeški pa, glede na moč motorja, odlični. Električni avtomobili bistveno zmanjšujejo onesnaževanje.

električni avto napajanje

Električni avto izbiramo glede na dnevne potrebe mobilnosti

Če boste

Toplotna črpalka zrak voda - kaj je pomembno pri zamenjavi ogrevalnega sistema

Vprašanje bralca: Nova toplotna črpalka ali obnovljeni plinski kotel? Kakšno ogrevanje izbrati pri energetsko obnovljeni hiši?

Kaj priporočate, gledano dolgoročno, bi bila primernejša nova toplotna črpalka ali naj ponovno servisiramo plinski kotel in dogradimo magnetni filter? Imamo 35 l staro hišo (220 m2), zamenjali smo streho (20 cm izolacije), 3 slojna okna, 15 cm stiropora. Ogrevamo s 15 let starim plinskim kondenzacijskim kotlom. Poraba plina je zaradi izolacije padla s približno 3.500 na 1.300 m3. Za ogrevanje sanitarne vode imamo ploskovne solarne kolektorje in 500 l bojler. Pred slabimi 3 leti se je pokvaril ventilator gorilnika na plinskem kotlu (470 €), kmalu zatem še obtočna črpalka (450 €). Sedaj se je ponovno pokvarila obtočna črpalka (ker menda ni bil vgrajen čistilni kos).


 

Odgovor energetskega svetovalca Matjaž Valenčič:

Letna poraba...

Cena toplotne črpalke novemu investitorju, ki veliko ne ve o delovanju toplotne črpalke, ne pomeni veliko. Če ta ogrevalni sistem primerja z drugimi, posebno s pomočjo spletnega iskanja, ga lahko cena odvrne od investicije. Investitorji se pri ogrevalnih sistemih pogosto ne zavedajo, da jih bo toplotna črpalka, če imajo dobro izolirano hišo in ne izberejo predimenzionirane toplotne črpalke, skozi celotno življenjsko dobo stala najmanj, razen tega z ogrevanjem ne bodo imeli prav nobenega dela.

 

Privlačna cena toplotne črpalke predstavlja pasti

Ni dovolj primerjati po principu kakšna je cena, temveč je za več blagovnih znamk toplotnih črpalk potrebno natančno vrednotenje stroškov v celotni življenjski dobi delovanja za vaš primer hiše. Ker je ponudba za toplotne črpalke izredna, je seveda cena ključna, saj se dobavitelji dobro zavedajo vrednosti popustov. Vendar je ob nakupu potrebno preveriti več kriterijev pri vsaj parih ponudnikih in jih med seboj ustrezno primerjati, hkrati pa v ožji izbor dodati tiste ponudnike, ki so vam razen ugodnega financiranja in subvencije natančno pojasnili rentabilnost investicije na daljši rok za vaš primer objekta.

Najpogosteje investitorji zgrešijo, če izberejo po cenovno najugodnejšem ponudniku. To je na nek način razumljivo, saj ogrevalni sistem običajno zamenjamo le enkrat. Če investitor pred nakupom ne pridobi primerjave stroškov - koliko bo predvidoma stalo ogrevanje za posamično znamko toplotne črpalke (ob isti moči naprave), se zgodi, da ni sposoben izbrati sebi najprimernejšega ponudnika, ki mu bo na daljši rok omogočil najnižje stroške. Če investitor izbira po principu cena in za več blagovnih znamk ne ovrednoti prihrankov za njegov primer ogrevanja in teh ne prepozna v celotni življenjski dobi delovanja toplotne črpalke, jih posledično tudi ne more primerjati z ostalimi potencialno zanimivimi ogrevalnimi sistemi.

 

Cena toplotne črpalke na ključ

Zanimal nas je CENIK in cena toplotne črpalke ZRAK – VODA z montažo na ključ v letu 2020, zato smo preverili par ponudnikov srednje do višje kakovosti, pri čemer je cena razvrščena po zmogljivosti toplotne črpalke. Podatki so povzeti iz javno dostopnih podatkov iz Cenik – a določenih dobaviteljev toplotnih črpalk. Cena za toplotne črpalke je v mnogih spletnih trgovinah za eno stanovanjsko hišo dosegljive že od 5.000 EUR naprej. Pomembno je, da dokončna cena toplotne črpalke vključuje montažo na ključ. Hkrati je pomembna garancijska doba, zanesljivost servisa, reference, predloženi certifikati kakovosti (EHPA, EUR 1), pa še kaj.

 

toplotne črpalke cena, subencija zrak voda

Shematski prikaz  toplotna črpalka zrak - voda

 

Današnje udobje je precenjeno in zelo drago, poleg tega neposredno škodujemo naravi. To bi lahko popravili takoj, vendar je potrebna kolektivna sprememba zavesti. Sodobnega človeka lahko ob hitrih in nenehnih spremembah reši bistveno večja racionalnost. Bolj kot kdajkoli smo prisiljeni iskati alternativne oblike, kako zmanjševati porabo za bivanje. Eno takšnih oblik zmanjševanja porabe najdemo pri ogrevanju. Z ogrevanjem z IR paneli zmanjšamo stroške in povišamo udobje bivanja.

 ir paneli ogrevanje

sonce energija 7

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.