Je talno ogrevanje res za na smetišče zgodovine?

Na trditev, da talno gretje gre na smetišče zgodovine odgovarjajo strokovnjaki s področja ogrevanja.

Malo nenavaden naslov, ki potrebuje razlago. Na spletni strani Deloindom je Bojan Žnidaršič izrekel trditev da “Talno gretje gre na smetišče zgodovine”. Strokovnjak na mnogih področjih in energetski svetovalec je trditev utemeljil na edini pomanjkljivosti talnega ogrevanja, na toplotni vztrajnosti in nesposobnosti hitre prilagoditve na spremembe. Pri tem je imel v mislih zlasti sončno sevanje skozi okna. Njegov članek je obširnejši, vendar je ta trditev jedro sporočila.

 

talno ogrevanje uponor

 

Na ta sestavek nas je opozoril bralec, ki živi v skoraj pasivni hiši in kjer hišo ogreva geotermalna toplotna črpalka ter talnim ogrevanjem. Pri tem dosega takšno bivalno ugodje, da ga trditev iz omenjenega članka bega. Zato nas sprašuje za mnenje. Nato smo še mi vprašali za mnenje strokovnjake, ki se ukvarjajo s talnim ogrevanjem.

 

Najprej – skrajšan odgovor bralcu revije

V odgovoru bralcu smo se dotaknili različnih trditev v članku, z nekaterimi smo se strinjali, z drugimi pa ne. Odgovor je predolg, zato samo na kratko.

Dali smo prav bralcu, da talno gretje še ne bo izginilo. Talno ogrevanje je danes, in bo tudi v bodoče, sistem z odličnim lastnostmi. Vgradnja pri nas se je začela pred okrog 50 leti. Znani izvajalec je projektom dodajal priročniku podoben tekst in slike, da bi se naročniki z manj odpora in strahu odločali za izvedbo, saj je bil sistem pri nas popolnoma neznan. Okrog 150 objektov vseh vrst in namenov je dobilo talno, izvajalec pa od nobenega naročnika ni dobil klica, da ga zebe.

V letih do danes smo počasi ovrgli vse trditve o glivicah, krčnih žilah in druge izmišljotine, ki so jih širili “antitalniki”. Najbolje opiše talno naslednja trditev. Če položimo dlan na pravilno ogrevana tla ne čutimo, da so tla topla, čutimo samo, da tla niso hladna. Strokovnjaki so že davno določili idealno toplotno krivuljo med tlemi in stropom, ki človeku omogoča vrhunsko ugodje bivanja. Krivulja talnega ogrevanja je temu idealu najbližje v primerjavi z vsemi drugimi ogrevanji, zato ne vidimo absolutno nobenega razloga, da ga nebi vgrajevali.

 

talno ogrevanje temperaturna krivulja

Idealna temperaturna krivulja med tlemi in stropom, talno ogrevanje je najbližje idealnemu.

baner talno stensko ogrevanje

Kalcer in Variocomp

Svoje mnenje nam je poslala komercialistka in svetovalka podjetja Kalcer, Nuška Marn: Nisem strokovnjak za talno gretje, vseeno pa se mi zdi tak način razmišljanja zelo ozkogled. Najpomembnejša je očitno odzivnosti ogrevalnega sistema, vendar pa so ob odločitvi pomembne tudi druge lastnosti.

Če nam sredi zime posije sonce in dodatno ogreje prostor, se tega večinoma vsi razveselimo. Uravnamo termostatske ventile na radiatorju, ustrezno nastavimo ogrevanje za talno, stensko ali stropno ogrevanje in slečemo jopico. Fino, za par ur je nazaj poletje! Le zakaj ne bi odprli tudi okna? Ko se sonce po nekaj urah skrije, bodo naši prostori še vedno topli. Tla se ne bodo shladila, izolirane zunanje stene tudi ne.

Problema v odzivnosti talnega gretja jaz ne vidim. Če je toplotna izolacija tal dobra, še posebej pa v sistemih, kjer so cevi bližje površini tal, obratuje sistem na nižjih temperaturah in ne vidim razloga, da bi se prostori zaradi nekaj ur sončnega vremena pregrevali. Glede na relativno nizke obratovalne stroške pri ogrevanju na toplotne črpalke ali les, ne bo nihče bankrotiral, če po potrebi odpre okno.”

 

talno ogrevanje Sistem Variocomp

Sistem Variocomp, ki ga prodaja podjetje Kalcer.

Podobno bi se lahko obremenjevali z debelo toplotno izolacijo, ki sredi kurilne sezone v sončnih urah preprečuje segrevanje zidov. Par ur na dan energijo sonca izgubljamo, ostali del dneva pa toploto s pomočjo izolacije uspešno zadržujemo znotraj.

Tudi pri talnem gretju je podobno. Meni se zdi smiselno, da upoštevamo povprečje, kako nam služi skozi vse leto. Če se kdo obremenjuje z odzivnostjo, še vedno lahko izbere tanjše sisteme (suhomontažne ali električne). Večji vpliv kot premajhna odzivnost ima na uporabnost ogrevalnaga sistema cena ogrevanja. Tu je pa težko biti pameten in načrtovati za daljše obdobje, ko ne vemo za leto vnaprej, kako bo s cenami posameznih energentov in z njihovo preskrbo.

 

Titan s talnim sistemom Uponor

Slovensko podjetje Dom-Titan iz Kamnika trži in svetuje v zvezi s talnim ogrevanjem proizvajalca Uponor. Sestavni deli sistema omogočajo vse načine vgradnje od klasičnega mokrega polaganja na mrežo, do več vmesnih različic, prilagojenih za naknadno mokro ali suho vgradnjo.

 

talno ogrevanje uponor za sportne povrsine

Sistem, ki ga redkeje vidimo, Uponor talno ogrevanje športnih površin.

Talno ogrevanje dopušča neomejeno uporabo vsakega prostora od stene do stene, brez vsakih omejitev. Zato omogoča najvišjo mero svobode pri oblikovanju kreativnih in prostornih interierjev. Energetsko učinkoviti sistemi podjetja so primerni za novogradnje in za naknadno vgradnjo v tla, steno ali strop in obnovo vseh tipov stavb, ne glede na njihovo zgradbo, starost ali nosilnost. Naročniki, kupci in monterji so izjemno zadovoljni z načini vgradnje, najvišjim udobjem med delovanjem in s preverjeno kakovostjo izdelkov. Talno ogrevanje je v dolgih desetletjih uporabe dokazalo svojo odličnost in zagotovljeno najvišjo mero bivalnega ugodja. Če omenimo še široko uporabnost, od ogrevanja nogometnih igrišč, do hal za montažo letal in najmanjše kopalnice, talno med znanimi sistemi ogrevanja enostavno nima konkurence.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI