Nova proizvodnja ekstrudiranega polistirena (XPS) v Sloveniji

Oglasno sporočilo

V drugi polovici leta 2012 je bila dograjena popolnoma nova proizvodnja ekstrudiranega polistirena (XPS) v kraju Podskrajnik komaj nekaj kilometrov oddaljenega od avtocestnega priključka Unec na odseku Ljubljana Postojna. XPS je po kemični sestavi sorod

 

V drugi polovici leta 2012 je bila dograjena popolnoma nova proizvodnja ekstrudiranega polistirena (XPS) v kraju Podskrajnik komaj nekaj kilometrov oddaljenega od avtocestnega priključka Unec na odseku Ljubljana Postojna.
 XPS je po kemični sestavi soroden ekspandiranemu polistirenu, vendar s strukturo celic, ki so veliko manjše in bolj zaprte, kar je posledica postopka izdelave, ki temelji na ekstruziji (iztiskanju) vroče polistirenske pene s polnilnim plinom. Gladka in kompaktna površina plošč je prav tako ena od pomembnih lastnosti. Izdelek je zato primeren povsod tam, kjer nastopajo visoke obremenitve in je prisotna povišana stopnja vlage ali vode.

 

FRAGMAT xps izolacija

V primerjavi z mnogimi izolacijskimi materiali, XPS odlikuje možnost recikliranja v celoti (torej v stopnji 100%), saj material ne vsebuje nikakršnih veziv ali lepil. Obdelava, kot je rezanje, krojenje in žaganje je izredno enostavna.
Ker je celična struktura izredno dobro zaprta, je vodonavzemanje XPS-a izredno majhno in ga zato uporabljamo tam, kjer je prisotnost vlage, predvsem pa: obrnjene ali inverzne ravne strehe, toplotna izolacija v gornjem sloju kombiniranih ali duo ravnih streh, izolacija vkopanih delov objekta v področju perimetra, temeljenje na toplotni izolaciji in podobno.

Izolacija oboda (perimetra) objekta, torej tam, kjer se objekt stika s terenom
Idealen izdelek za izredno mehansko zaščito objekta pred zasipanjem ob hkratnem zadrževanju izredne toplotne izolativnosti, ki se zaradi nične stopnje vodonavzemanja, ne zmanjšuje ob prisotnosti vode ali vlage.

Obrnjena ali inverzna  ravna streha
Kakor samo ime pove, je hidroizolacija nameščena pod toplotno izolacijo, torej je le-ta izspostavljena vrmenskim vlivom – tudi prisotnosti vode in vlage. Za ta namen je XPS odlična in trajna izbira. Toplotno izolacijo se obvezno polaga samo v enem sloju. V primeru sodobnih konstrukcijskih sklopov, kjer so zahtevane veliko večje debeline, je boljša, torej cenejša in iz gradbenofizikalnega vidika veliko primernejša izbira – kombinirano ali ’duo’ ravna streha.

 

FRAGMAT xps izolacija 2

Zaprta celična struktura EPS-a pod mikroskopom

 

Kombinirana ali ’duo’ ravna streha
Potreba po vse večjih debelinah toplotne izolacije lahko zaradi uporabe določenih materialov gradnjo zelo podraži. Obrnjena ravna streha zahteva toplotno izolacijo položeno v enem sloju. Med ploščami XPS-a položenimi v več slojih pa bi lahko prišlo do nastanka vodnega filma, ki deluje kot parna zapora nad toplotno izolacijo. S tako gradnjo lahko resno ogrozimo kakovost konstrukcijskega sklopa. Poleg tega moramo izolacijske plošče obrnjene ravne strehe obtežiti z najmanj težo izpodrinjene tekočine, kar predstavlja ogromno obremenitev, npr. za 20 cm debelo izolacijsko plast v obrnjeni ravni strehi moramo izvesti nasip pranega prodca obtežbe najmanj 200 kg/m2, kar predstavlja okrog 16 cm debelo plast pranega prodca.

 

Ekstrudirani polistiren – XPS
Prednosti, priporočena uporaba in izkušnje dobre prakse:
•    izredno dobra odpornost na prisotnost vlage ali vode, navzemanja vlage ali vode praktično ni,
•    visoka nosilnost, kompaktnost, togost,
•    enostavna vgradnja, rezanje, oblikovanje, krojenje,
•    izredno nizka teža, s tem je tudi obremenjevanje okolja in poraba energije na enoto učinka toplotne izolacije majhna,
•    lahko ga hermetično zapremo, prisotnost visokih parnih tlakov in vlage ne povzroči propadanje izdelka,
•    možno je popolno recikliranje materiala (izdelek ne vsebuje nobenih veziv ali lepil),
•    v procesu proizvodnje in kasneje ob uporabi, se ne uporabljajo ali sproščajo nobene, okolju ali človeku nevarne snovi,
•    uporablja se tudi v prehrambeni industriji.Slabosti, napotki za uporabo z zadržki in najpogostejša napačna uporaba:
•    pretoge plošče lahko v določenih primerih pozročijo težave, kot so razpoke v ometu kontaktno izolacijskih fasad, poškodbe hidroizolacij v primerih klasičnih (toploh) ravnih streh,
•    izdelek ima zaradi specifičnosti proizvodnje povrhnjico (skorjo), ki je slabše sprijemljiva z lepili, maltami in ometi. Kot rešitev tega problema se uporabljajo vtisnjeni reliefni vzorci na površini (n.pr. ’napolitanka’ struktura…) ali pa brušenje (rezkanje) površine,
•    stopnja zvočne izolativnosti proti dušenju udarnega zvoka ne zadovoljuje stroge predpise o zvočni zaščiti (obvezna uporaba v kombinaciji z FRAGMAT STIROESTRIH T ploščami).

 

Da bi združili prednosti klasične tople in obrnjene ravne strehe, uporabimo sistem t.i. kombinirane ali duo strehe. Večji del toplotne izolacije iz EPS ostaja v suhem območju (enako kot pri klasični topli strehi), medtem ko je nad hidroizolacijo položen še en sloj toplotne izolacije (kot pri obrnjeni ravni strehi) iz ekstrudiranega polistirena (XPS), ki je odporen na navzemanje vode in ščiti bitumenske trakove pred temperaturnimi šoki. Torej je kombinirana ravna streha sestavljena kot kombinacija običajne neprezračevane strehe (ali tople strehe) in nad njo nameščene obrnejne ravne strehe. Velika prednost takšne rešitve je v tem, da zajema prednosti obeh ravnih streh: tako klasične neprezračevane, kot tudi obrnjene ravne strehe.

 

FRAGMAT xps izolacija 3
Temeljenje objektov na toplotni izolaciji

1.    Armirani beton
2.    PE, HDPE ali druga gradbena folija
3.    FRAGMAT XPS 300, ekstrudirani polistieren, 300 kPa, λ = 0,036 W/(m.K)
4.    IZOELAST P4 PLUS, elastomerni bitumenski varilni trak, 2. sloj hidroizolacija
5.    IZOSELF P3, samolepilni bitumenski trak, v skladu s SIST EN 13969 tip A in SIST 1031, 1. sloj hidroizolacije,
6.    FRAGMAT XPS 300, ekstrudirani polistieren, 300 kPa, λ = 0,036 W/(m.K)
7.    Utrjeno nasutje
8.    EPS KOTNA LETEV npr. 4/4 cm, za ublažitev ostrih lomov hidroizolacije
9.    FRAGMAT STIROCOKL, plošča iz ekspandiranega positrena namenjena področju podzidka (cokla) objekta, v skladu s SIST EN 13163
10.    IBITOL, hladen bitumenski premaz, nanašati samo po površinah betona in zidakov
11.    FRAGMAT XPS 300, ekstrudirani polistieren, 300 kPa, λ = 0,036 W/(m.K) ali FRAGMAT TERMODUR (deklarirana λ = 0,035 W/(m.K)), v predelu hidroizolacije plošče lepiti z namenskim nizko ekspandirnim poliuretanskim lepilom TERMIFIX
12.    Fasadni sistem DEMIT®
13.    FRAGMAT STIROTERMAL SILENT
14.    FRAGMAT EPS 100
15.    IZOSELF PE PLUS – rezan, v skladu s SIST EN 13969 tip A in SIST 1031, samolepilna bitumenska folija, kot zaščitni sloj.

 

Žal pa grobe in površne ocene na osnovi občutka, vodijo do napačnih zaključkov, da je takšna rešitev zaradi velikega števila slojev draga izbira. Natančne analize pa kažejo, da je nad skupno debelino toplotne izolacije 14 cm, kombinirana (ali duo) streha celo cenejša od obrnjene (ali inverzne) ravne strehe, cenejša in tudi iz gradbeno – fizikalnega stališča boljša rešitev. Zato so za primere sodobnih zgradb, ko potrebujemo velike debeline toplotnih izolacij, obrnjene (ali inverzne) ravne strehe izginile iz projektivne in izvajalske prakse, saj celo povzročajo škodo investitorju: za več denarja prejmejo manjšo kakovost, izolativnost in zanesljivost.

 

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI